Marinbiolog: Fleecegenseren din kan havne på middagsbordet

Vask av syntetiske plagg slipper ut 600 tonn mikroplast i året, ifølge Miljødirektoratet.

Små perler av industriell mikroplast forsøpler

MIKROPLAST: Bildekk er den største kilden til mikroplast i Norge, men avfall fra klesvask bidrar årlig med flere tonn med ørsmå plastbiter.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Thomas Hartnik seksjonsleder ved Milødirektoratet

JOBBER MED RAPPORT: Thomas Hartnik i Miljødirektoratet.

Foto: Hanna Huglen Revheim / NRK

Miljødirektoratet har fått i hasteoppgave av regjeringen å finne ut hvordan mikroplastutslippene kan reduseres. Bruk og vask av klær er en av utslippsårsakene.

– Utfordringen med mikroplast er at vi finner det overalt. For eksempel i honning, drikkevann og øl, sier Thomas Hartnik, seksjonsleder ved Miljødirektoratet.

Nordmenn har mye klær, i gjennomsnitt har vi 359 plagg i skapet. Rundt en tredjedel av disse er laget av syntetiske materialer, ifølge SIFO.

Og hver gang vi vasker syntetiske plagg løsner det ørsmå biter med plast, som renner ut i havet sammen med vaskevannet.

– Når mikroplasten er ute i havet har vi nesten ingen sjanse til å fange den opp igjen. Det vil koste mye, mye mer å rense opp enn å forebygge, sier Hartnik.

Kan havne på middagsbordet

Per-Erik Schulze er marinbiolog og jobber for Naturvernforbundet. Han forteller at mikroplasten som havner i havet kan gå rett inn i næringskjeden.

– Mange av sjødyrene filtrerer ting ut av vannet, og de filtrerer også i seg plast, sier Schulze.

– Så fleecegenseren man vasker kan havne på middagsbordet til slutt?

– Ja, og dette er en stor sak internasjonalt fordi det er snakk om så voldsomt store mengder, sier Schulze og legger til:

– Vi har brukt disse plastmaterialene bare i noen tiår, og nå får vi indikasjoner om at havet er i ferd med å fylles opp med plast. Dette kan ikke fortsette.

– Vi har et ansvar

I sports- og fritidsklærbransjen er syntetiske plagg ofte brukt. I Norrøna er de klar over problemet, og jobber kontinuerlig med å finne løsninger på problemet.

– Har dere vurdert å slutte å bruke fleece?

Torbjørn Rodt samfunnsansvarlig hos Norrøna

VIL LØSE PROBLEMET: Torbjørn Rodt i Norrøna.

Foto: Hanna Huglen Revheim / NRK

– Ikke ennå. Vi er inne i en «catch 22», for fleece er også en av de beste måtene vi kan bruke resirkulert plast. Det beste hadde vært å begrense utslipp i vask, sier Torbjørn Rodt, samfunnsansvarlig hos Norrøna

Også i Bergans mener de at utslipp av mikroplast er en stor utfordring.

– Vi har et ansvar for å bidra med løsninger for å redusere utslippet av mikroplast, skriver Christoph Centmayer.

Syr jakke hos Norrøna

REPARASJONER: I Norrøna reparerer de gamle, slitte plagg. – Vi vil at varene våre skal vare lenge, sier Torbjørn Rodt, samfunnsansvarlig i Norrøna.

Foto: Hanna Huglen Revheim / NRK

Ullent problem

Både Bergans og Norrøna påpeker at det er fordeler og ulemper med alle materialer, og at det ikke nødvendigvis er mindre miljøbelastende med naturtekstiler.

– Syntetiske materialer er slitesterke, og vi kan få fram egenskaper som det er vanskelig å få frem i organiske fibre. De kan være både vindtette, vanntette og pustende, sier Rodt.

Trond Evald Hansen, administrerende direktør i bransjeorganisasjonen Sportsbransjen, sier at han har sett store endringer i bransjen.

– For ti år siden var det vesentlig mindre fokus på problemet. Bransjen har tatt store endringer for å forebygge miljøbelastninger, sier Hansen.

Kulturstrøm

  • Regissør Franco Zeffirelli er død

    Den italienske filmregissøren og produsenten Franco Zeffirelli døde i sitt hjem lørdag, 96 år gammel. Zeffirelli hadde blant annet regi på filmen «Troll kan temmes» fra 1967, der Elizabeth Taylor og Richard Burton spilte hovedrollene.

    Franco Zeffirelli på den britiske ambassaden i Roma i 2004
    Foto: Paolo Cocco / AFP