NRK Meny
Normal

Maria Larssons evige øyeblikk

Jan Troells siste film er sterk, vakker og poetisk.

Fra 'Maria Larssons evige øyeblikk'
Foto: Filmweb

I ’Maria Larsson evige øyeblikk’ tar Jan Troell oss med 100 år tilbake i tid til en fattig arbeiderfamilie som sliter for føden. Den svenske mesteren er blitt 77 år, og det er sju år siden han sist kom med en spillefilm. Troell er kjent fra bl.a ’Utvandrere’ med Liv Ullmann, ’Nybyggere’, ’Ingeniør Andrees Luftferd’og ’Hamsun’. Denne, hans nyeste film, åpner Bergens internasjonale filmfestival.

Fascinerende tidsbilde

Filmen er fortalt i seppia-fargete, gulnete magiske bilder, som gamle postkort fra den gang da. Historien er både et intimt familieportrett, et stykke arbeider-historie, og et fascinerende tidsbilde. Vi opplever streik, anarkistiske tanker, gryende sosialisme og 1. verdenskrig. Vi opplever den moderne tids undere, luftskipet, elektrisk lys og automobilen.

Men først og fremst er dette en fortelling om en sterk og modig kvinne, fremragende spilt av finske Maria Heiskanen. Hun bryter den tradisjonelle rollen som arbeiderkvinne. Og våger å oppfylle en drøm og leve ut sitt talent. Maria oppdager fotografiets magi, kraften i øyeblikket som stopper tiden og er evig.

Mikael Persbrandt og Maria Heiskanen

Mikael Persbrandt og Maria Heiskanen

Foto: Filmweb

En rolle skapt for Mikael Persbrandt

Filmen er basert på en bok skrevet av Jan Troells kone og handler om hennes egen slektning Maria Larsson. Maria vinner et fotoapparat i lotteriet. Hun vet ikke hvordan det skal brukes og vil selge det.

Fotohandleren, som er betatt av Maria, lærer henne fotografiets teknikk. Det viser det seg at hun har en fotografs øye for øyeblikket. Hun fremkaller bilder på kjøkkenet og får til og med en kundekrets. Det gir henne en selvstendighet som ektemannen oppfatter som en trussel.

Maria får sju barn som hun oppdrar, vasker og holder orden på. Hun skrubber gulv om dagen og syr for de kondisjonerte på kvelden.

Ektemannen, spilt av Mikael Persbrandt, er alt for glad i sprit. Han banker kone og barn i fylla , er en jentefut men også en sjarmerende far og gledespreder som spiller trekkspill og synger. Dessuten er han er en hardt arbeidende sjauer på brygga, hvilket er et blodslit. Denne kompliserte rollen er som skapt for Mikael Persbrandt.

Vi møter en rekke kjente svenske og danske skuespillere i første divisjon: Jesper Christensen, Ghita Nørby og Amanda Ooms..

Konklusjon: ’Maria Larssons evige øyeblikk’ er en engasjerende og gripende historie og visuell vakker filmkunst. Med poetiske bilder og en sterk historie. Jan Troell er en mester i å skildre tiden og miljøet. Her er det ikke bare snakk om kostymer og dekor , men autentiske holdninger og språk. Filmen er Sveriges kandidat til Oscar.

Terningkast 5.