Hopp til innhold

Får hjertet knust av Per Petterson

Selv skriver debutant Maria Børja om mennesker som tråkker på hverandre, gjør seg til og fantaserer.

Maria Børja

Maria Børja debuterer med novellesamlingen 'Voksenting'.

Foto: Oktober forlag/Carsten Aniksdal

Mens hun sitter i New York og skriver, forbereder Maria Børja seg til sin litterære debut. Novellesamlingen «Voksenting» er i trykken, og i slutten av april er det lanseringsfest.

Les: Bloggen til Maria Børja

Fortell om debutboken din.
– «Voksenting» er tretten historier om mennesker som møtes, kaster seg ut i det, nyter, gjør seg til, tråkker på hverandre, gjør seg til, fantaserer. Som undersøker muligheten for å finne noen, få noen, ha noen. Det handler mye om kropp, det å fysisk erfare verden, så vel som sex.

Når tenkte du første gang at du ønsket å bli forfatter?
– Det underlige er at jeg egentlig aldri har ønsket det, bare likt å skrive. Jeg har vært journalist i mange år, men savnet etter hvert muligheten for å skrive på en annen, langsommere og mindre oppskriftsmessig måte.

Fortell om din vei frem til å bli forfatter.
– Jeg var med i to antologier, «Signaler» og «Rosa prosa», hvorpå en redaktør fortalte meg at han likte tingene jeg skrev, og så begynte vi å samarbeide derfra.

Hvordan føltes det da du fikk beskjed om at manuset var antatt?
– Jeg har egentlig aldri fått den beskjeden. Men da jeg så det rykende ferske omslaget her om dagen, og manuset endelig så ut som en bok, skjønte jeg alvoret. Eller festen, alt ettersom!

Hvem er dine litterære forbilder?
– Hm, det er mange som skriver fantastisk, uten at jeg føler meg direkte inspirert. Cormac McCarthy, Don DeLillo, Miranda July, Knut Hamsun, Joan Didion, Raymond Carver – utvalget viser vel min noe eklektiske smak. Knausgård skriver både sanselig og stort – og viser at det ikke er en motsetning. Vigdis Hjorth blander også nivåene godt: morsomt språk med dypt alvor og respekt for sansene. Jeg digger Trude Marsteins kvasse portretter av mennesker og forhold, og Per Petterson knuser hjertet mitt, gang på gang.

Fortell om din siste store leseropplevelse.
– Noveller av Raymond Carver! Dialogen i HBO-serien «Mad Men»! Og nå, i New York, fryder jeg meg over Dave Eggers noveller på subwayen.

Mange drømmer om å bli forfattere. Hva er dine tips til forfatterspirer?
– Skriv, skriv, skriv! Gi deg selv oppgaver. Skap scener. Øv på dialog. La noen utvalgte få lese det. Og les andre.

En av fjorårets diktdebutant, Audun Mortensen, prøver å leve lengst mulig på bokhonoraret. Hva slags planer har du for ditt bokhonorar?
– Jeg skal feire med champagne og sushi på Alex sushi! Har dessuten slitt ut to pc-er, og trenger en ny. Blir kanskje mac denne gangen!

Hvilke forventninger har du til det å debutere?
– Jeg gleder meg til å få boka i hendene og feire med folk jeg er glad i. Deretter gjelder det vel å fortsette å skrive, ikke gi seg, ta vare på skrivegleden, bruke boka som et spark videre.

Kulturstrøm

 • Artisten Tom Verlaine er død

  Artisten Tom Verlaine døde lørdag etter en kort tid med sykdom. Han ble 73 år gammel. Kunngjøringen av hans bortgang ble formidlet av Jesse Paris Smith, som er datteren til artisten Patti Smith, skriver New York Times.

  Verlaine var trolig mest kjent som frontsanger, gitarist og låtskriver i bandet Television og albumet «Marquee Moon». Bandet brøt opp i 1978 før de samlet seg igjen i 1992. Samme år var bandet gjester i NRK-programmet Gundersen & Grønlund A/S.

  Verlaine hadde også en solokarriere.

  Han skrev blant annet sangen "Kingdom Come" på David Bowies ikoniske album Scary Monsters fra 1980.

  Hans egentlig navn er Thomas Miller, men tok artistnavnet Tom Verlaine inspirert av den franske poeten Paul Verlaine, skriver The Guardian.

  ifølge NTB står han på 56. plass på Rolling Stone magasins liste over de 100 beste gitarister gjennom tidene.

  Artist Tom Verlaine og bandet Television var gjester hos NRK i TV-programmet Gundersen & Grønlund A/S i 1992.
Lørdag 28. januar døde Tom Verlaine, 73 år gammel.
  Foto: Fra NRK-programmet Gundersen & Grønlund A/S
 • Vixen Awards: Julie Lorentzen ble årets influencer

  Prisutdelingen Vixen Awards 2022 gikk i kveld av stabelen. Her samlet landets største influensere seg for å hylle hverandre med glitter og glans.

  Stemningen var tidlig satt da programleder Alexandra Joner begynte showet med å vitse om alt fra bransjens mange samlivsbrudd til aktuelle hendelser fra det siste
  året:

  – Jeg ville jo skrive en vits om Atle Antonsen, men den vitsen ble for mørk til å være med her, sa hun til en blanding av latter og sjokkerte ansikter fra salen.

  I salen var også prinsesse Märtha Louise til stede, som fikk være vitne til at datteren Leah Isadora Behn vant prisen for årets beautyinfluencer for andre år på rad. Takketalen rettet hun mellom annet mot å tørre å «legge ut ting» uten å bry seg om hva andre tenker:

  – Og en ting jeg har tenkt veldig mye på i det siste, er sånn bare å – sorry, mamma! – å gi faen i hva noen har å si.

  Kveldens kanskje mest prestisjefulle pris, «Årets Influenser», gikk til Julie Lorentzen. Hun var ikke til stede under utdelingen, men den tydelig rørte kona Camilla Lorentzen mottok prisen på hennes vegner.

  Mot slutten av showet ble det også klart at Juryens Hederspris gikk til Emilie Nereng. Denne prisen deles ikke ut hvert år.

  Her er vinnerne i alle kategoriene:

  * Mote: Jenny Skavlan

  * Beauty: Leah Isadora Behn

  * Helse: Wasim Zahid

  * Sport og trening: Magnus Midtbø

  * Reiseliv: Julie Valsø

  * Underholdning: Johanne Massey

  * Livsstil: Julie Lorentzen

  * Interiør, bolig og uterom: Mads Clemmetsen

  * Mat: August og Martin

  * Bærekraft: Hanne Lene Dahlgren

  * Gullpenn: Frida Marie Grande

  * Sterke mening: Kaveh Rashidi

  * Forbilde: Morten Marius Skau

  * Stjerneskudd: David Mokel

  * Business: Fæbrik

  * Folkets favoritt: Jørgine Massa Vasstrand

  * Årets influencer: Julie Lorentzen

  * Juryens hederspris: Emilie Nereng

  Emilie Nereng vant Juryens Hederspris under Vixen Awards 2022.
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Dataangriperne bak Amedia-hackingen stanset av FBI

  FBI, US Secret Service, Europol, politiet i Tyskland og Nederland har vært i spissen for en skjult operasjon hvor de har infiltrert infrastrukturen til Hive ransomware. Også Oslo politidistrikt og Kripos har deltatt i dette samarbeidet, opplyser politiet i en pressemelding.

  – Oslo politidistrikt har det siste året, i samarbeid med Kripos, etterforsket løsepengeangrep rettet mot ulike virksomheter i Norge. Infrastruktur tilknyttet HIVE er antatt å ha vært benyttet ved flere av disse angrepene, sier Erik T. Hansen, politiadvokat ved avsnitt for finansiell cyberkriminalitet i Oslo politidistrikt.