NRK Meny
Normal

Mannen med dobbeltrollen

Han har over 30 jordbruksoppgjør bak seg. Som landbruksdirektør i 29 år var hans fremste oppgave å gi norske bønder rimelige vilkår samtidig som han også skulle ivareta statens interesser. En dobbeltrolle, vil nok mange si.

Per Harald Grue
Foto: Haakon D. Blaauw / NRK

– Det var et rollespill. Mange bønder har nok sett på meg som en svært hard negl og en usympatisk person!

Da Per Harald Grue i februar i år takket av i Landbruksdepartementet, forlot han en arbeidsgiver han hadde vært tilknyttet i 36 år. I samtale med programleder Haakon D. Blaauw trekker søndagens Sølvsuper-gjest frem mange minner fra denne tiden der, naturlig nok, jordbruksoppgjørene står sentralt.

– Beslutningssystemet i disse forhandlingene krever at staten har sin rolle og organisasjonene sin, sier Grue. Om han noen gang har måttet hisse seg opp? – Engasjement hører med. En embetsmann som ikke har noe engasjement i det han holder på med, har ikke noe interessant liv!

Urter og revy

Per Harald Grue

Per Harald Grue ser fram til å få mer tid til hobbyen sin når han nå har blitt pensjonist.

Foto: Haakon D. Blaauw / NRK

Interessen for revy og satire har Grue alltid hatt – og den ble også videreutviklet under studenttiden på Ås.

– I departementet har jeg først og fremst vært talsmann for at vi skal ha en egen revy, ”Det kongelige landbruksteater”. Den leder som ikke blir nevnt i en revy, har ikke gjort jobben sin, sier Grue og som svar på spørsmål sier han at han er blitt en gjenganger i disse.

Som pensjonist skal Grue vie mer tid til sin kjære hobby: Urter og akevitt. I sin private kjeller på Ås har han 70-80 forskjellige selvkrydrede akevitt-typer på lager.

– Om det blir noe mer enn en hobby, det får tiden vise!

Sølvsuper, NRK P1, søndag 6. september kl 07.03

Kulturstrøm

 • Dokumentar: Avijii

  Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Se dokumentaren her:

  Sv. dokumentar. Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Overskuddet gikk til et veldedig prosjekt, "House for Hunger".
 • Feirer 92 år med Shaggy og Kylie

  Britenes dronning Elizabeth markerer sin 92-årsdag med konsert i London lørdag kveld. På scenen står blant andre Sting, Tom Jones og Jamie Cullum. Også Kylie Minogue, Shaggy og Craig David skal opptre på dronningens bursdagsfest (NTB).

  Video Direkte fra parlamentet
  Foto: Nyhetsspiller