Hopp til innhold

Mannen med dobbeltrollen

Han har over 30 jordbruksoppgjør bak seg. Som landbruksdirektør i 29 år var hans fremste oppgave å gi norske bønder rimelige vilkår samtidig som han også skulle ivareta statens interesser. En dobbeltrolle, vil nok mange si.

Per Harald Grue
Foto: Haakon D. Blaauw / NRK

– Det var et rollespill. Mange bønder har nok sett på meg som en svært hard negl og en usympatisk person!

Da Per Harald Grue i februar i år takket av i Landbruksdepartementet, forlot han en arbeidsgiver han hadde vært tilknyttet i 36 år. I samtale med programleder Haakon D. Blaauw trekker søndagens Sølvsuper-gjest frem mange minner fra denne tiden der, naturlig nok, jordbruksoppgjørene står sentralt.

– Beslutningssystemet i disse forhandlingene krever at staten har sin rolle og organisasjonene sin, sier Grue. Om han noen gang har måttet hisse seg opp? – Engasjement hører med. En embetsmann som ikke har noe engasjement i det han holder på med, har ikke noe interessant liv!

Urter og revy

Per Harald Grue

Per Harald Grue ser fram til å få mer tid til hobbyen sin når han nå har blitt pensjonist.

Foto: Haakon D. Blaauw / NRK

Interessen for revy og satire har Grue alltid hatt – og den ble også videreutviklet under studenttiden på Ås.

– I departementet har jeg først og fremst vært talsmann for at vi skal ha en egen revy, ”Det kongelige landbruksteater”. Den leder som ikke blir nevnt i en revy, har ikke gjort jobben sin, sier Grue og som svar på spørsmål sier han at han er blitt en gjenganger i disse.

Som pensjonist skal Grue vie mer tid til sin kjære hobby: Urter og akevitt. I sin private kjeller på Ås har han 70-80 forskjellige selvkrydrede akevitt-typer på lager.

– Om det blir noe mer enn en hobby, det får tiden vise!

Sølvsuper, NRK P1, søndag 6. september kl 07.03

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters