NRK Meny
Normal

Reisende i møter med mennesker

Å forvandle en gammel, forfallen spansk bondegård til en av våre flotteste sjømannskirker, er det største Reidar Strand har vært med på i karrieren som sjømannsprest. Eller var det en enda større bragd da han forførte den kvinnelige kollegaen sin? Begge deler krevde iallfall hardt og målretta arbeid.

Reidar Strand

SJØMANNSPREST: Reidar Strand og kona har nesten 25 års bakgrunn fra Sjømannskirken, nå sist i Paris.

Foto: Randi Lillealtern / NRK

Den forførte kollegaen har nå vært kona hans i mer enn 20 år, og sammen har de reist rundt i verden som vertskap for ulike sjømannskirker.

Drømmen om Paris

Reidar Strand (57) og kona Liv Serina Dale tok i høst over som nytt vertskap i den norske sjømannskirka i Paris .

– Vi har alltid ønska oss at vi en gang skulle få lov til å jobbe i Paris, men timinga har vært dårlig de gangene stillingene her har vært ledig. Denne gangen passa det perfekt, og da var det bare å kaste seg på toget når det gikk, forteller Reidar Strand.

Sammen med kona har han en lang karriere i tjeneste for Sjømannskirken. Den starta i New York i 1985. Dit kom Reidar og Liv Serina hver for seg. Men da de flytta noen år seinere var de blitt et par. Siden har de bodd og jobba i seks ulike land. Fra New York dro de til Antwerpen i Belgia. Deretter var de en periode i Bergen mens Reidar jobba på hovedkontoret til Sjømannskirken, så bar det til Kypros, til Costa del sol i Spania, til Gøteborg og nå til slutt til Paris.

Møter med mennesker

– Det store med å være utenlandsprest er at her møter vi helt alminnelige mennesker, i deres hverdag, i mye større grad enn vi kan få til i Norge, sier Reidar Strand.

Han er ikke i tvil om at det er menneskene han møter som er den største gleden med å være sjømannsprest.

– Jeg slutter aldri å bli imponert over alle disse menneskene som bare kommer og er hyggelige og vennlige og åpne, sier dagens sølvsupergjest til programleder Randi Lillealtern.

Sølvsuper, NRK P1, søndag 13. desember 2009 kl 07.03

Kulturstrøm

 • Anmeldelse: Avengers Infinity War

  En massiv mastodont av en superheltfilm. Kanskje den største i skala til nå. Her blir man utsatt for et realt møljeslagsmål på 2 timer og 29 minutter, der sansene blir bombardert av visuelle inntrykk og der et drønnende lydspor kan påvirke hørselen i negativ retning, skriver NRKs filmanmelder.

  Avengers
  Foto: The Walt Disney Company
 • Jobbar mot neste års festival

  Om eitt døgn startar den internasjonale fotofestivalen Nordic Light i Kristiansund. Og medan enkelte stressar for å rekke morgondagen, har ei gruppe unge fotografar fått eit oppdrag med ein heilt annan deadline. Dei skal nemleg jobbe mot ei utstilling i Finland til hausten og neste års Nordic Light. – Vi har samla nordiske fotografar som skal samarbeide og fotografere temaet «Heim», fortel Clare Gallagher. Sjå innslaget her:

 • Se NRKs dokumentar om Pushwagner

  I 2008 fikk Pushwagner mer enn ti henvendelser fra produsenter som ville lage dokumentar om kunstneren. Mannen som hadde mistet alt, og som ingen trodde ville kunne reise seg igjen. Men i 2008 skjer det ingen trodde var mulig, Pushwagner fikk sitt internasjonale gjennombrudd. NRK-regissør Kristin Rosenløw Eeg fulgte ham gjennom dette fantastiske året.