Hopp til innhold

Må refundere tusenvis av kirkekonsert-billetter

Julestemningshungrige nordmenn med billett til kirkekonserter får snart beskjed om at de ikke får komme likevel.

Nesten jul - Julekonsert med KORK i Jakobskirken

De tradisjonelle kirkekonsertene før jul vil maks kunne huse 50 personer i år. Bildet er fra en julekonsert med Kringkastingsorkestret i Jakobkirken i Oslo for to år siden

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Før helgen ble det klart at kirkekonserter må nedskalere fra 200 til maks 50 blant publikum fordi det ikke er fastmonterte seter i kirkene.

Kulturlivet har fått nærmere 20 millioner kroner i statlig tilskudd for å gjennomføre kirkekonsert-turnéer over hele landet fram mot jul. 180 konserter er planlagt, og mange av dem har solgt opp mot maksgrensen på 200 billetter. Men nå må storparten av billettene refunderes.

– Vi skjønner ingenting

Forestillingen «Stille natt hellige natt», med blant andre Alexander Rybak og Maria Haukaas Mittet på plakaten, skal blir spilt 48 ganger i kirker over hele landet før jul. Samtlige billetter er utsolgt, men nå må cirka 7000 av dem refunderes.

Produsent Tor Arne Ranghus sier at de kjører hele turnéen som planlagt, tross nedskaleringen.

– Vi skjønner jo ingenting av at kirkebenker ikke godkjennes som fastmonterte stoler. Det er en underlig avgjørelse. Og det er jo også et problem hvordan vi skal velge ut hvilke 50 av 200 som skal få komme på konsertene, sier han til NRK.

En annen kirkekonsert-turné, hvor pågangen etter billetter har vært stor, er «Vår Jul», med artister som Christian Ingebrigtsen og Gaute Ormåsen. De har planlagt 52 konserter fra Kristiansand i sør til Namsos i nord. Nesten samtlige av de 8000 billettene som ble lagt ut er solgt, men dette må nå reduseres drastisk.

Artist og daglig leder i produksjonsselskapet, Torstein Sødal, har problemer med å skjønne begrunnelsen.

– Det gir ikke helt mening for meg. Kristiansand Domkirke har plass til 900 personer, men i år kan vi selge maks 50 billetter der. Samtidig kan en mye mindre kultursal selge 200. Det er snålt – men vi må bare forholde oss til det, sier han.

Han sier at de vil la de 50 første som kjøpte billett få komme på konsertene.

– Det blir førstemann til mølla, det er det en viss enighet om blant produsentene, sier Sødal.

Kirkekonsert 2019

Vår Jul-gjengen samlet i forbindelse med lanseringen av fjorårets juleturné. Fra venstre: Tine Thing Helseth, Gaute Ormåsen, Maria Arredondo, Torstein Sødal og Christian Ingebrigtsen Maria Arredondo er ikke med på årets juleturné.

Foto: Terje Bendiksby

Teller på knappene

Dette istemmer Håkon Ims, som er produsent for turnéen «Julenatt».

– Det virker som det er gjengs oppfatning at de 50 første som kjøpte billett får beholde dem. Det er det mest rettferdige, vil jeg tro.

Hans turné byr på artistene Wenche Myhre, Jørn Hoel og Emil Solli-Tangen, og de arrangerer 48 kirkekonserter. De har solgt alle billetter til 48 konserter, cirka 8000 totalt. Nesten tre firedeler av billettene skal nå tilbakebetales til publikum.

– Dersom vi velger å gjennomføre turneen, understreker Ims.

Abid Raja

Kulturminister Abid Raja avkreves svar på hvorvidt kirkekonsert-arrangørene får kompensert bortfallet av billettinntekter.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

De har fått 3,4 millioner kroner fra regjeringens stimuleringspakke for å gjennomføre sin turné. Summen de søkte om var basert på at de skulle selge inntil 200 billetter per konsert.

– Men nå som vi må tilbakebetale 2,6 millioner i billettrefusjoner må vi ha en garanti fra myndighetene om at vi får utvidet den økonomiske pakken. Ellers går ikke dette. Det vi har fått, dekker på langt nær kostnadene for en sånn turné. Så vi er helt avhengige av å få mer enn det vi har fått, og den garantien har vi ikke fått, sier han.

Også Torstein Sødal er forberedt på at de kan komme til å måtte avlyse turnéen.

– Vi velger å tro at vi får til dette, men vi har også i bakhodet at vi kanskje må dra i brekket helt på oppløpssida. Premiere er 21. november og hele neste uke skal gå med til preproduksjon.

– Når må dere ha et tydelig svar på om dere kompenseres for billettene dere ikke kan selge likevel?

– Vi er innstilt på at vi kanskje ikke får det svaret før vi går i gang, og det må vi forholde oss til, sier han.

Sødal håper de får mulighet til å omdisponere midlene, altså beholde hele tilskuddet på 6,2 millioner kroner fra stimuleringspotten.

– Den fungerer slik at man gjerne overbudsjetterer litt når man søker, og så leverer man i etterkant inn regnskap og betaler tilbake det man ikke har brukt. Men vi er fullstendig avhengig av at myndighetene backer oss på det, sier han.

NRK har ikke fått svar fra Kulturdepartementet på spørsmål om hvorvidt kirkekonsert-arrangører vil få kompensert bortfallet av billettinntekter.

Forskriften for stimuleringsordningen sier at arrangøren må betale tilbake den delen av tilskuddet som ikke er nødvendig for å dekke «uunngåelige økonomiske forpliktelser». Det er altså ikke differansen mellom solgte billetter man får dekket, men totale kostnader og hva du kan vise til av økonomiske forpliktelser.

Urimelig krav

Daglig leder i Norske Konsertarrangører, Tone Østerdal, sier at det er ingen tvil om at arrangørene av julekonserter står i en svært krevende situasjon nå.

– De har lagt masse arbeid ned i planlegging, kontraktering og produksjon, i tillegg til å søke om stimuleringsmidler. Og så endres plutselig forutsetningene for alt, og de får et vanvittig merarbeid med å nedskalere konsertene som nå bare kan ha 50 publikummere, sier hun.

Hun mener at det er et paradoks at turneer som er innom både kirker og konsert- og kulturhus vil kunne spille for 50 noen steder og 200 andre steder, alt etter som spillestedet har det som kvalifiserer som fastmonterte seter.

– Dette bidrar til å illustrere hvor urimelig kravet om fastmonterte seter slår ut, sier hun.

Julekonsertarrangør Torstein Sødal velger å håpe det beste.

– Jeg føler at selv om vi ikke får 100 prosent svar nå, og selv om Kulturdepartementet veldig ofte kommer seint på banen, så kommer de i hvert fall med informasjon som vi kan leve godt med. De har til nå stått for det de har sagt. Raja har hele tiden sagt: Gå ut, bruk kulturarrangementene. Så hvis de plutselig – mot formodning – ikke skulle dekke mellomlegget, da går vi sannsynlig konkurs.

Kulturminister Abid Raja sa til NRK søndag at regjeringen følger utviklingen nøye og vurderer fortløpende behovet for endringer og justeringer i de økonomiske støtteordningene.

Sitatene til Tone Østerdal er delvis endret siden artikkelen først ble publisert. Bakgrunnen er at sitater hun ga var basert på uklare premisser.

Kulturstrøm

 • Disney-komponist Richard Sherman er død

  Richard Sherman, som komponerte en rekke sanger for Disney, blant annet til klassikerne «Mary Poppins» og «Jungelboken», døde lørdag, 95 år gammel.

  Sherman døde i Beverly Hills av sykdom knyttet til høy alder, opplyser Disney-konsernet.

  Sherman og broren Robert, som døde i 2012, var ansatt som komponister hos Disney fra 1960 til 1973. I løpet av de årene skrev de over 200 sanger til 27 filmer og nesten like mange TV-produksjoner.

  På merittlisten sto blant annet «Chim Chim Cher-ee» fra Mary Poppins i 1964, som de fikk en Oscar for. De skrev også hits som «It's a Small World» og «I Wanna Be Like You» fra «Jungelboken» i 1967. Utenfor Disney skrev de blant annet musikken til «Chitty Chitty Bang Bang» fra 1968.

  (NTB)

  Richard Sherman, her sammen med Mikke Mus, Minni og Elizabeth Gluck, skrev musikk til flere Disney-klassikere og andre film- og TV-produksjoner på 1960- og 1970-tallet, inkludert «Mary Poppins» og «Jungelboken». Han ble 95 år gammel.
  Foto: Willy Sanjuan/Invision / AP/NTB
 • Gullpalmen til Sean Baker

  Filmen «Anora» regissert av Sean Baker fekk den gjevaste prisen under Cannes-festivalen laurdag kveld. «Palme d´Or» eller Gullpalmen som den blir kalla på norsk.

  Sean Baker
  Foto: LOIC VENANCE / AFP
 • Cannes-pris til norsk film

  Den norske filmen «Armand» vann prisen for beste debutfilm under filmfestivalen i Cannes. Filmen er regissert av Halfdan Ullmann Tøndel, som er sonen til Linn Ullmann og barnebarnet til Liv Ullmann. Renate Reinsve (bildet) spelar ei av hovudrollene i filmen.

  Filmen blei spelt inn i Ålesund i fjor sommar.

  Elisabeth (Renate Reinsve) iakttages av Sarah (Ellen Dorrit Petersen) i Halfdan Ullmann Tøndels «Armand».
  Foto: Eye Eye Pictures og Norsk Filmdistribusjon