NRK Meny
Normal

Lovende ny dirigent

Unge Vasily Petrenko er et spennende valg som ny sjefdirigent i Oslofilharmonien. Han kan mer enn å dirigere godt. Han er også en sterk formidler. Utfordringen blir å stake ut hva orkesteret skal formidle i årene fremover.

Vasily Petrenko

Den russiske 34-åringen Vasily Petrenko er utnevnt til ny sjefdirigent for Oslofilharmonien fra 2013.

Foto: Mark McNulty

Petrenko tilhører en talentfull og hardtarbeidende dirigentgenerasjon fra Øst-Europa, som for tiden oppnår gode resultater i britiske orkestre. Andris Nelsons i Birmingham, Vladimir Jurowski i London og Petrenko i Liverpool har med sin disiplin og faglige dyktighet bidratt til et symfonisk løft i vesterled.

At den unge russeren er en dyktig dirigent, har han allerede bevist.

Les: Liverpool-sjef blir Oslo-dirigent

Extreme makeover

Petrenko har gått en tøff dirigentskole i St. Petersburg, og har orkesterbygger-kvaliteter som kan minne om sin læremester Mariss Jansons. Liverpoolorkesteret har gjennomgått en extreme makeover under Petrenkos batong, såvel kunstnerisk som publikumsmessig. Selv så jeg ham dirigere Oslofilharmonien for et drøyt år siden. Det låt solid og overbevisende.

Men han har ennå til gode å dirigere et topporkester. Med Oslofilharmonien får han sjansen.

Gjøre Norges beste orkester viktig

De finner nok tonen sammen. Oslo-orkesteret er flasket opp med russisk repertoar fra den 23 år lange Jansons-epoken. Nåværende sjefdirigent, finske Jukka-Pekka Saraste har i alle fall i deler av repertoaret tilført orkesteret en fri, musikalsk intensitet som har hevet dem opp fra det teknisk solide til det mer kunstnerisk spennende. Utfordringen fremover vil derfor ikke dreie seg om å blankpolere gamle travere. Snarere handler det om å gjøre orkesteret viktig igjen.

Visjonsløst

Problemet de siste årene har vært manglende fotfeste og oppmerksomhet fra samfunnet rundt orkesteret, både nasjonalt og internasjonalt. Det er forbausende lite buzz og debatt rundt Nordens fremste symfoniorkester. Et moderne orkester må nå ut til nye generasjoner bevilgende politikere og publikummere som ikke nødvendigvis er flasket opp med klassisk musikk. Det krever en tydeligere kunstnerisk visjon. Legitimeringen av behovet for nye millioner til turneer og CDinnspillinger bør også forankres i en sterkere satsing på det norske. Her må ny dirigent og organisasjon trekke i samme retning.

Det har de ikke alltid gjort.

Flat struktur er en utfordring

Vasily Petrenko har blitt godt integrert med sin lille familie i Liverpool. Russeren har blitt musikkbyens nye kjæledegge. For at han skal oppnå det samme i Oslo, bør han bruke tida frem til 2013 på å sette seg godt inn i norsk kultur og væremåte. Vår flate struktur kan by på utfordringer for målbevisste personer. Han bør derfor flytte hit. Finner han nøkkelen sammen med orkesterorganisasjonen til å heve Oslofilharmonien opp, både kunstnerisk og blant politikere og folk flest, er han mer enn en god dirigent. Han blir en kulturbygger. Det trenger Oslofilharmonien.

Kulturstrøm

  • Lauryn Hill til Oslo

    Artisten Lauryn Hill har lagt til 12 datoer i Europa på sin verdensturné. Nå er det klart at hun også gjør et stopp i Norge 11. desember i Oslo Spektrum. Turneen feirer 20 års jubileet til solodebuten hennes, «The Miseducation of Lauryn Hill». En del av billettsalget går til MLH Fund, som bidrar med støtte til prosjekter innenfor blant annet utdanning og helse ulike steder i verden (NTB). Youtuberen Nerdwriter lagde nylig denne hyllesten av platen.

    Lauryn Hill på Molde jazzfestival
    Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
  • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

    Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.