Hopp til innhold

Liv Ullmann: – En dag blir Bergman bedre kjent som forfatter

Ingmar Bergman er kjent som en av Nordens viktigste filmregissører. Men selv skulle han gjerne ha blitt husket som forfatter.

Bergman 100 år

HEDRER BERGMAN: Liv Ullmann omtaler Bergman som en humanistisk forfatter, som viste stor medmenneskelighet. Hun sier han gjerne ønsket å bli husket som forfatter.

Foto: Susanna Persson Öste / NTB scanpix

Liv Ullmann forteller at Bergman ønsket å bli forstått og sett på som en forfatter, men at han møtte på en del kritikk for det han skrev.

– Han fikk en del negative kommentarer angående sitt forfatterskap, og det syns jeg er merkelig, sier hun.

Neste år ville Ingmar Bergman fylt 100 år, og dette skal markeres over hele verden. I London i går, ble programmet for «Bergman 100 år» presentert ved blant annet Liv Ullmann og skuespiller Lena Endre fra Bergman-stiftelsen.

– Dette er et initiativ fra hvert enkelt land, og ikke på bestilling fra stiftelsen, svarer Ullmann på spørsmålet rundt interessen for feiringen av Bergman.

Det svenske filminstituttet har fått støtte av svenske myndigheter til å digitalisere alle Bergmans spillefilmer, SVT i Sverige skal sende alle filmene hans og det skal lages en ny dokumentarfilm om han.

Ville helst bli husket for forfatterskapet

Ullmann omtaler Bergman som en humanistisk forfatter. Hun forteller at han var opptatt av meningen med livet, og beskriver han som en medmenneskelig forfatter.

– Når du sitter helt alene og leser tekstene hans så blir du forundret. Han er en humanistisk forfatter som er opptatt av meningen med livet, og at vi skal gjøre noe som kan gjøre livet vårt, og andres bedre, sier hun.

Ingmar Bergman og Liv Ullmann

Filmskaper og forfatter Ingmar Bergman døde i 2007. Her er han fotografert sammen med Liv Ullmann i 1976.

Foto: CLAUS HAMPEL / AP

– Jeg tror at han en dag blir bedre kjent som forfatter enn som filmskaper. Folk glemmer kanskje filmene, men de vil høre om han som forfatter.

Bøkene som ble store på hans filmer skal nå trykkes opp på nytt. Også han egne dagbøker, som ingen har lest før, vil trykkes opp.

Ingmar Bergman var en svensk teater- og filmregissør. Han regnes som en av de viktigste filmskaperne noensinne. Liv Johanne Ullmann er en norsk skuespiller, manusforfatter og filmregissør. Sammen har de datteren Linn Ullmann.

Kulturstrøm

 • Kreml: Times Zelenskyj-kåring er russofobisk

  Nyhetsmagasinet Times valg av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som årets person i 2022 er bevis på en russofobisk trend i vestlige land, ifølge Kreml.

  – Magasinets redaksjonelle linje går ikke utenfor den europeiske hovedstrømmen, som er fullstendig trangsynt, anti-russisk og vanvittig russofobisk, sier Kreml-talsmann Dmitrij Peskov.

  Time kåret onsdag Zelenskyj til årets person og viste til hvordan han har samlet internasjonal støtte til Ukraina etter den russiske invasjonen. Times redaktør skrev at valget var det enkleste han kunne huske.

  Zelenskyj er også utropt som Europas mest innflytelsesrike av politikknettstedet Politico. Det skjedde torsdag.

 • Streik i New York Times

  Mer enn 1100 ansatte i avisa New York Times gikk ved midnatt amerikansk tid ut i streik. Det er den første store streiken i avisa på mer enn 40 år. Journalister og andre ansatte i storavisa gjennomfører en 24 timers proteststreik etter å ikke ha kommet til enighet med selskapet i kontraktsforhandlinger, opplyser fagforeningen Newsguild of New York.

  Fagforeningen sier at manglende vilje fra ledelsen til å øke lønn i tråd med prisveksten er det største stridspunktet.

  The New York times
  Foto: Mark Lennihan / AP