Liv Ullmann: – En dag blir Bergman bedre kjent som forfatter

Ingmar Bergman er kjent som en av Nordens viktigste filmregissører. Men selv skulle han gjerne ha blitt husket som forfatter.

Bergman 100 år

HEDRER BERGMAN: Liv Ullmann omtaler Bergman som en humanistisk forfatter, som viste stor medmenneskelighet. Hun sier han gjerne ønsket å bli husket som forfatter.

Foto: Susanna Persson Öste / NTB scanpix

Liv Ullmann forteller at Bergman ønsket å bli forstått og sett på som en forfatter, men at han møtte på en del kritikk for det han skrev.

– Han fikk en del negative kommentarer angående sitt forfatterskap, og det syns jeg er merkelig, sier hun.

Neste år ville Ingmar Bergman fylt 100 år, og dette skal markeres over hele verden. I London i går, ble programmet for «Bergman 100 år» presentert ved blant annet Liv Ullmann og skuespiller Lena Endre fra Bergman-stiftelsen.

– Dette er et initiativ fra hvert enkelt land, og ikke på bestilling fra stiftelsen, svarer Ullmann på spørsmålet rundt interessen for feiringen av Bergman.

Det svenske filminstituttet har fått støtte av svenske myndigheter til å digitalisere alle Bergmans spillefilmer, SVT i Sverige skal sende alle filmene hans og det skal lages en ny dokumentarfilm om han.

Ville helst bli husket for forfatterskapet

Ullmann omtaler Bergman som en humanistisk forfatter. Hun forteller at han var opptatt av meningen med livet, og beskriver han som en medmenneskelig forfatter.

– Når du sitter helt alene og leser tekstene hans så blir du forundret. Han er en humanistisk forfatter som er opptatt av meningen med livet, og at vi skal gjøre noe som kan gjøre livet vårt, og andres bedre, sier hun.

Ingmar Bergman og Liv Ullmann

Filmskaper og forfatter Ingmar Bergman døde i 2007. Her er han fotografert sammen med Liv Ullmann i 1976.

Foto: CLAUS HAMPEL / AP

– Jeg tror at han en dag blir bedre kjent som forfatter enn som filmskaper. Folk glemmer kanskje filmene, men de vil høre om han som forfatter.

Bøkene som ble store på hans filmer skal nå trykkes opp på nytt. Også han egne dagbøker, som ingen har lest før, vil trykkes opp.

Ingmar Bergman var en svensk teater- og filmregissør. Han regnes som en av de viktigste filmskaperne noensinne. Liv Johanne Ullmann er en norsk skuespiller, manusforfatter og filmregissør. Sammen har de datteren Linn Ullmann.

Kulturstrøm

 • Tubaist vant millionstipend

  22 år gamle August Schieldrop fra Oslo vant Equinors talentstipend på en million kroner, som har som formål å løfte unge norske talenter frem og være en døråpner for en internasjonal karriere. Juryformann Leif Ove Andsnes sier til NRK at årets vinner har en direkte, fascinerende musikkformidling og har allerede gjort mye for å fremme tubaen som soloinstrument. Hør mer i Studio 2 på P2 onsdag ettermiddag.

 • Sp vil ha Bøhler i NRK-råd

  Senterpartiet har innstilt tidligere Ap-topp Jan Bøhler som nytt medlem i Kringkastingsrådet, melder Aftenposten. Sp har innstilt tre kandidater: Tidligere statssekretær Morten Søberg og tidligere Karasjok-ordfører Anne Toril Eriksen Balto, i tillegg til Bøhler.

 • CNN suspenderer Chris Cuomo

  CNN-profilen Chris Cuomo er suspendert fra TV-stasjonen etter avsløring om rollen han spilte i å forsvare broren Andrew Cuomo mot anklager om seksuell trakassering. CNN sier at dokumenter viser at han var mer involvert i håndteringen av skandalen rundt broren som da var guvernør i delstaten, enn det CNN kjente til.

  – Derfor har vi suspendert Chris på ubestemt tid i påvente av ytterligere evaluering, heter det i en uttalelse. Chris Cuomos program «Cuomo Prime Time» er et av CNNs mest populære.

  I august måtte Andrew, som da hadde sittet som guvernør i ti år, gå av på grunn av en rekke anklager om seksuell trakassering.

  Mandag skrev The New York Times at tusenvis av sider med nye bevis og vitneforklaringer viser hvordan Andrew Cuomo stolte på en gruppe allierte, blant dem broren, for å legge strategier for hvordan han skulle avlede og overleve de mange anklagene.

  Chris Cuomo tilbød seg blant annet å kontakte kilder, inkludert andre journalister, for å finne ut om flere kvinner planla å stå fram offentlig med anklager mot storebroren.

  Andrew og Chris Cuomo
  Foto: AP