Hopp til innhold

Liv Ullmann: – En dag blir Bergman bedre kjent som forfatter

Ingmar Bergman er kjent som en av Nordens viktigste filmregissører. Men selv skulle han gjerne ha blitt husket som forfatter.

Bergman 100 år

HEDRER BERGMAN: Liv Ullmann omtaler Bergman som en humanistisk forfatter, som viste stor medmenneskelighet. Hun sier han gjerne ønsket å bli husket som forfatter.

Foto: Susanna Persson Öste / NTB scanpix

Liv Ullmann forteller at Bergman ønsket å bli forstått og sett på som en forfatter, men at han møtte på en del kritikk for det han skrev.

– Han fikk en del negative kommentarer angående sitt forfatterskap, og det syns jeg er merkelig, sier hun.

Neste år ville Ingmar Bergman fylt 100 år, og dette skal markeres over hele verden. I London i går, ble programmet for «Bergman 100 år» presentert ved blant annet Liv Ullmann og skuespiller Lena Endre fra Bergman-stiftelsen.

– Dette er et initiativ fra hvert enkelt land, og ikke på bestilling fra stiftelsen, svarer Ullmann på spørsmålet rundt interessen for feiringen av Bergman.

Det svenske filminstituttet har fått støtte av svenske myndigheter til å digitalisere alle Bergmans spillefilmer, SVT i Sverige skal sende alle filmene hans og det skal lages en ny dokumentarfilm om han.

Ville helst bli husket for forfatterskapet

Ullmann omtaler Bergman som en humanistisk forfatter. Hun forteller at han var opptatt av meningen med livet, og beskriver han som en medmenneskelig forfatter.

– Når du sitter helt alene og leser tekstene hans så blir du forundret. Han er en humanistisk forfatter som er opptatt av meningen med livet, og at vi skal gjøre noe som kan gjøre livet vårt, og andres bedre, sier hun.

Ingmar Bergman og Liv Ullmann

Filmskaper og forfatter Ingmar Bergman døde i 2007. Her er han fotografert sammen med Liv Ullmann i 1976.

Foto: CLAUS HAMPEL / AP

– Jeg tror at han en dag blir bedre kjent som forfatter enn som filmskaper. Folk glemmer kanskje filmene, men de vil høre om han som forfatter.

Bøkene som ble store på hans filmer skal nå trykkes opp på nytt. Også han egne dagbøker, som ingen har lest før, vil trykkes opp.

Ingmar Bergman var en svensk teater- og filmregissør. Han regnes som en av de viktigste filmskaperne noensinne. Liv Johanne Ullmann er en norsk skuespiller, manusforfatter og filmregissør. Sammen har de datteren Linn Ullmann.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters