Hopp til innhold

Liv Ullmann: – En dag blir Bergman bedre kjent som forfatter

Ingmar Bergman er kjent som en av Nordens viktigste filmregissører. Men selv skulle han gjerne ha blitt husket som forfatter.

Bergman 100 år

HEDRER BERGMAN: Liv Ullmann omtaler Bergman som en humanistisk forfatter, som viste stor medmenneskelighet. Hun sier han gjerne ønsket å bli husket som forfatter.

Foto: Susanna Persson Öste / NTB scanpix

Liv Ullmann forteller at Bergman ønsket å bli forstått og sett på som en forfatter, men at han møtte på en del kritikk for det han skrev.

– Han fikk en del negative kommentarer angående sitt forfatterskap, og det syns jeg er merkelig, sier hun.

Neste år ville Ingmar Bergman fylt 100 år, og dette skal markeres over hele verden. I London i går, ble programmet for «Bergman 100 år» presentert ved blant annet Liv Ullmann og skuespiller Lena Endre fra Bergman-stiftelsen.

– Dette er et initiativ fra hvert enkelt land, og ikke på bestilling fra stiftelsen, svarer Ullmann på spørsmålet rundt interessen for feiringen av Bergman.

Det svenske filminstituttet har fått støtte av svenske myndigheter til å digitalisere alle Bergmans spillefilmer, SVT i Sverige skal sende alle filmene hans og det skal lages en ny dokumentarfilm om han.

Ville helst bli husket for forfatterskapet

Ullmann omtaler Bergman som en humanistisk forfatter. Hun forteller at han var opptatt av meningen med livet, og beskriver han som en medmenneskelig forfatter.

– Når du sitter helt alene og leser tekstene hans så blir du forundret. Han er en humanistisk forfatter som er opptatt av meningen med livet, og at vi skal gjøre noe som kan gjøre livet vårt, og andres bedre, sier hun.

Ingmar Bergman og Liv Ullmann

Filmskaper og forfatter Ingmar Bergman døde i 2007. Her er han fotografert sammen med Liv Ullmann i 1976.

Foto: CLAUS HAMPEL / AP

– Jeg tror at han en dag blir bedre kjent som forfatter enn som filmskaper. Folk glemmer kanskje filmene, men de vil høre om han som forfatter.

Bøkene som ble store på hans filmer skal nå trykkes opp på nytt. Også han egne dagbøker, som ingen har lest før, vil trykkes opp.

Ingmar Bergman var en svensk teater- og filmregissør. Han regnes som en av de viktigste filmskaperne noensinne. Liv Johanne Ullmann er en norsk skuespiller, manusforfatter og filmregissør. Sammen har de datteren Linn Ullmann.

Kulturstrøm

 • «Sjelløst og kommersielt»

  I snart 30 år har Banksy markert seg som en geriljakunstner på siden av kunstinstitusjonen, men når Økernsenteret i Oslo nå presenterer konseptet «The Mystery of Banksy: A Genius of Mind», rommer ikke utstillingen et eneste originalt Banksy-verk, kun reproduksjoner og kopier.

  – Jeg ville mye heller ha bladd meg igjennom en tykk bok med gode reproduksjoner enn å vandre rundt i denne kunstige og überkommersielle scenografien, skriver NRKs kunstkritiker Mona Pahle Bjerke om kunstutstillingen «Mysteriet Banksy» ved Økernsenteret.

 • Spellemann går fra NRK til Amedia og Nettavisen

  Når Spellemannprisene deles ut 4. april blir det mulig å se på strømmetjenestene hos Nettavisens og Amedias-kanaler.

  Det opplyser Spellemann AS som er heleid av IFPI og FONO tirsdag. Spellemann er en prisutdeling til norske musikkartister.

  Amedia er den største utgiveren av aviser i Norge.