Hopp til innhold

Ingmar Bergman er død

Den svenske regissøren Ingmar Bergman døde i dag, 89 år gammel.

Ingmar Bergman
Foto: Anders Wiklund/FLT-PICA code 50 / SCANPIX

Bergman døde i sitt hjem på den svenske øya Fårö nord for Gotland, opplyser hans datter Eva til nyhetsbyrået TT.

Video: Ingmar Bergman er død

En av de største

Regissøren og forfatteren var den mest internasjonalt kjente personligheten innen svensk film og teater gjennom tidene, og regnes som en av de viktigste filmskaperne i annen halvdel av 1900-tallet.

Bergman studerte på Stockholms högskola fra 1937 til 1940 og interesserte seg for teater, senere film. Hans filmkarriere ble startet med manuset til filmen "Hets" i 1944 og fortsatte med filmer som blant annet "Sommeren med Monika", "Sommernattens smil", "Det syvende innseglet" og "Tystnaden".

60 år lang karriere

Prestesønnen Ingmar Bergman ble født i Uppsala 1918. Han regisserte over 50 langfilmer, langt over 100 teateroppsetninger og en mengde filmer og teateroppsetninger for TV.

I tillegg ga han ut tre bøker; selvbiografien "Laterna Magica" (1987); "Bilder", om hans egne filmer (1990) og "Tre dagböcker" (2000).

Se bilder fra Ingmar Bergmans liv og karriere

Oscarbelønt

Det store internasjonale gjennombruddet kom med den Oscar-belønte "Jungfrukällan" - "Jomfrukilden" i 1960. Både den og "Som i et speil" (1962) mottok utmerkelsen for beste fremmedspråklige film. I tillegg fikk Bergmans faste sjeffotograf Sven Nykvist Oscar for filmen "Hviskninger og rop" i 1972.

Etter at Bergman hadde bodd i Tyskland i flere år, gjorde han et vellykket comeback i Sverige med "Fanny og Alexander" i 1982 - en film som fikk Oscar i hele fire kategorier samme år.

Ingmar Bergman har ni barn, blant andre datteren Linn med Liv Ullmann.

Ingmar Bergman og Sven Nykvist

Regissør Ingmar Bergman (t.v.) og filmfotograf Sven Nykvist i arbeid.

Foto: - / AFP

Kulturstrøm

 • Norsk Journalistlag går ut av Det internasjonale journalistforbundet

  Norsk Journalistlag (NJ) har besluttet å si opp sitt medlemskap i det internasjonale journalistforbundet (IFJ). Det skriver NJ i en pressemelding.

  Begrunnelsen er fravær av demokratiske prosesser, og manglende reaksjon overfor det russiske forbundet som har etablert seg i okkuperte regioner i Ukraina.

  – Det er en trist dag og en alvorlig beslutning å ta. Vi opplever ikke dette som noen særlig demokratisk organisasjon. Det handler om vår tillit til den politiske delen av organisasjonen, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad til Medier24.

  Dag Idar Tryggestad
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB