Hopp til innhold

Lesere som blokkerer reklame kan bli utestengt

Stadig flere blokkerer annonser og reklame på nett, noe som gjør at nettavisene taper penger. Nå vurderer flere store mediehus å blokkere leserne som blokkerer reklame.

PC-skjerm

FINANSIERING: Om du blokkerer reklame på nettleseren din, kan du bli utestengt fra flere av de største norske nettavisene. Inntektstapet gjør at de store mediehusene nå tar grep.

Foto: Pressmaster / Colourbox

Programmer som blokkerer annonser og reklame på nett har blitt populært blant mange nordmenn. Ifølge TNS Gallups har 16 prosent av befolkningen, altså nærmere 800 000 av oss, lastet ned et slikt program.

Nå vurderer flere store mediehus å blokkere de som blokkerer reklame.

– Utfordringer

Kommersiell direktør Christian Haneborg i VG liker ikke utviklingen med at stadig flere skaffer seg program som blokkerer annonser på nett.

– De gir oss utfordringer fordi journalistikken er finansiert av reklame.

Programmene fungerer slik at alle annonser og reklamefilmer blir fjernet. Dermed kan brukerne lese artikler og se video uten at reklamen dukker opp. Dette vil de store mediehusene sette en stopper for.

Også på mobil er dette i ferd med å bli et stort problem for dem som ønsker å finansiere journalistikken. Fra før av kan Android-brukere blokkere reklame, og nå har også Apple varslet at de vil tillate dette i sin nettleser Safari.

Allianse

VG og andre Schibsted-aviser fått med seg blant andre Dagbladet og TV 2 i en allianse for å se hvordan de skal møte utfordringen med at mange velger bort annonsene.

Ett tiltak kan være å stenge ute de som har program som blokkerer reklame, sier Haneborg.

– Noen av de tiltakene som har blitt diskutert i denne prosjektgruppen – uten at det er konkludert – er å blokkere innholdet for dem som blokkerer reklame, sier han.

Både VG og Nettavisen har tidligere plassert bannere der reklamen skulle vært, og bedt lesere som blokkerer annonser, om å skru av verktøyet.

– Nettavisen kommer også til å blokkere brukere som bruker annonseblokkering, og støtter Schibsted 100 prosent i deres tiltak, har redaktør Gunnar Stavrum i Nettavisen tidligere sagt til Dagens Næringsliv.

De skriver også at annonseblokkeringen anslås å koste norske mediehus minst en kvart milliard i året i tapte annonseinntekter.

Mediebransjenettstedet Kampanje skriver at mediehus som Egmont, Amedia og Dagens Næringsliv ikke er med i gruppa som nå ser på tiltak.

Må stå samlet

Men redaktør Bård Espen Hansen i TV2.no sier det er viktig at bransjen står samlet.

– Dersom dette skal ha en effekt, så må de kommersielle mediene stå sammen og forhåpentligvis få folk til å fjerne annonseblokkererne for å få det gode innholdet vi lager, sier han.

Han sier at konsekvensen av at folk ikke ønsker å betale for innhold, til syvende og sist fører til at det forsvinner.

I tillegg til å vurdere blokkering av dem som blokkerer reklame, drøfter mediehusene også andre mer langsiktige tiltak. Det kan bety mer brukerbetaling for at mediehusene skal bli mindre avhengige av annonseinntekter, sier Christan Haneborg i VG.

– Framover kommer man til å se at flere av de mer fremgangsrike mediehusene kommer til å ha noe inntekter fra brukerbetaling og noe fra annonser. I dag er det en stor overvekt av annonser.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.