Leonard Cohen er død

Den canadiske sangeren og poeten Leonard Cohen er død, 82 år gammel. Verden tar i bruk sosiale medier for å hedre musikeren.

Den canadiske artisten og låtskriveren Leonard Cohen er død, 82 år gammel. Det opplyser plateselskapet hans.
Leonard Cohen startet karrieren som poet og forfatter og debuterte som sanger på sekstitallet.
Det er bare få uker siden Cohens siste plateutgivelse, «You Want It Darker», som var hans 14. studioplate.

MUSIKKLEGENDE: 82 år gammel har Leonard Cohen gått bort, etter 50 år i musikkens tjeneste. Slik så det ut da han spilte konsert i nyere tid.

– Det er med dyp sorg vi meddeler at den legendariske poeten, låtskriveren og artisten Leonard Cohen har gått bort, skriver plateselskapet hans på Cohens offisielle Facebook-side.

Der opplyses det også at det vil bli holdt en minnestund i Los Angeles senere. Hvordan Cohen døde er foreløpig ukjent.

Familien ber om fred til å sørge over tapet.

It is with profound sorrow we report that legendary poet, songwriter and artist, Leonard Cohen has passed away. We have...

Posted by Leonard Cohen on Thursday, November 10, 2016

Skrev musikk til slutten

Cohens lagde musikk i 50 år, og det er bare få uker siden han slapp det som ble hans siste album «You Want It Darker» - hans 14. album.

Til musikkmagasinet Rolling Stone forteller sønnen hans Adam at hans far gikk bort fredlig i sitt hjem i Los Angeles.

– Han døde vitende om at han hadde fullført det han følte var ett av hans beste album. Han skrev helt til hans siste øyeblikk med sin unike sans for humor, skrev han til dem.

Det er bare få uker siden Cohens siste plateutgivelse, «You Want It Darker», som var hans 14. studioplate.

I et intervju med The New Yorker i forbindelse med plateslippet diskuterte han de ufullførte låtene han har liggende, og sa at han neppe ville være i stand til å ferdigstille dem.

– Kanskje, hvem vet? Og kanskje jeg får fornyet styrke, det aner jeg ikke. Men jeg tør ikke binde meg til en åndelig strategi, det tør jeg ikke gjøre.

Snakket om døden

I intervjuet sa han også at han til tross for at han fortsatt hadde arbeid å gjøre unna, så var han rede til å dø, men at han håpet det ikke ble altfor ubehagelig. Kort tid etterpå sa han at uttalelsen kan ha vært en overdrivelse.

– Det hender man blir litt overdramatisk på egne vegne fra tid til annen. Jeg har til hensikt å leve evig, het det den gangen.

Til The New Yorker snakket Cohen også om norske Marianne Ihlen, og om brevet han sendte henne på hennes dødsleie. Han sa til magasinet at han i sin alder betraktet tap som en rutine. Han var mindre opptatt av Mariannes død, og mer av alle minnene om deres tid sammen.

Kjendiser i sorg

På Twitter og andre sosiale medier har både musikere, politikere og skuespillere - blant flere - tatt seg til orde for å gi en siste hilsen til Leonard Cohen. Blant dem er Bjørn Eidsvåg, Jens Stoltenberg, Nancy Sinatra og Russel Crowe:

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Hadde norsk kjæreste

I 1960 traff Cohen en da 25 år gammel Marianne Ihlen på den greske øyen Hydra.

Møtet ble til et forhold, og resulterte dessuten i én av Cohens aller mest kjente låter - «So Long, Marianne».

Leonard Cohen og Marianne

GAMMEL KJÆRESTE: Marianne Ihlens forhold med Cohen endte opp i én av hans mest kjære låter.

Foto: Privat

– Hydra var et lite paradis. Vi satt i solen og vi lå i solen og vi gikk i solen. Vi lyttet til musikk, vi badet, vi lekte, vi drakk, vi diskuterte. Det ble skrevet og elsket. I fem år hadde jeg nesten ikke sko på beina, uttalte Ihlen til NRK i 2005.

Hun gikk bort i slutten av juli. Før hun døde skrev Cohen et brev til sin gamle kjæreste.

– En av de viktigste

Mange vil huske Cohen som en nyskapende artist som flere ganger endret stil, fra viser som «Suzanne» og «Bird on a Wire» på 1960- og 70-tallet til mer synthpregede låter som «Hallelujah» og «I'm Your Man» på 1980-tallet.

Også utover 2000-tallet fortsatte Cohen å forandre sin stil, selv om temaer som kjærlighet, religion og krig fortsatte å prege tekstene.

– Han er uten tvil en av de viktigste og mest innflytelsesrike låtskriverne fra vår tidsalder. Musikken hans blir bare fylt av mer mystikk og dybde etter hvert som tiden går, sa Lou Reed da Cohen ble tatt opp i Rockens æresgalleri i 2008.

Canadieren var 22 år da han debuterte som poet. Han skrev flere diktsamlinger og romaner før han ga ut sin første plate, «Songs of Leonard Cohen» i 1967.

En kvinne setter ned et lys foran boligen til Leonard Cohen i Montreal

HEDRER COHEN: En kvinne setter ned et lys foran boligen til Leonard Cohen i Montreal.

Foto: Paul Chiasson / Ap

Mistet formuen

Mange trodde Cohens karriere var over da han dro til et buddhistisk kloster i California i 1994 for å bli zen-munk. Der ble han værende i fem år.

I mellomtiden skulle Cohens mangeårige manager og venn Kelley Lynch ta seg av Cohens økonomi.

Senere viste det seg at hun solgte mange av artistens rettigheter, og på 2000-tallet var store deler av formuen hans borte. Lynch ble dømt til å betale Cohen flere millioner dollar i erstatning, men ifølge flere medier var pengene trolig tapt for artisten.

Etter dette ga Cohen ut fem nye album. Særlig «Ten New Songs» (2001) og «Old Ideas» (2012) ble godt mottatt både av tilhengere og kritikere.

I 2010 fikk også konsertpublikumet et gjensyn med Cohen, som fortsatte å turnere fram til 2013. Som 79-åring spilte han fortsatt tre timer lange konserter for fullsatte konsertlokaler.

Leonard Cohen på Romsdalsmuseet i Molde.

DØD: Leonard Cohen ble 82 år gammel. Her fra Molde Jazzfestival i 2009.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Trakk seg tilbake

– Jeg vil takke dere ikke bare for i kveld, men for alle årene dere har lyttet til sangene mine. Jeg setter stor pris på det, sa Cohen under det som skulle bli hans siste konsert, i Auckland på New Zealand like før julen 2013.

Konserten avsluttet han med Drifters-låta «Save the Last Dance for Me», før han tok av seg hatten, bukket, og igjen forsvant fra rampelyset.

De neste årene dukket det fra tid til annen opp bilder av ham fra tilhengere som støtte på ham i Los Angeles' gater. Alle forteller den samme historien om en høflig mann som tok seg tid og gjerne lot seg fotografere.

– Are you Leonard Cohen? spurte en kvinne som møtte ham på gaten i 2016.

– I used to be, skal artisten ha svart med sitt sedvanlige smil.

Kulturstrøm

 • Guldbagge til Ane Dahl Torp

  Skuespiller Ane Dahl Torp vant mandag den svenske filmprisen «Guldbaggen» for beste kvinnelige hovedrolle i den svenske filmen «Charter». Filmen er valgt som Sveriges kandidat til Oscar-utdelingen i kategorien Beste internasjonale spillefilm.

  Skjelvet.
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Guldbaggen-pris til Ola Kvernberg

  Den norske komponisten og multiinstrumentalisten Ola Kvernberg vant i kveld Sveriges største filmpris «Guldbaggen» for beste filmmusikk for den nordiskproduserte dokumentaren «Only The Devil Lives Without Hope», regissert av Magnus Gertten.

  Ola Kvernberg
  Foto: Moldejazz
 • Jorunn Kirkenær er død

  Danseren, koreografen og pedagogen Jorunn Kirkenær er død, 94 år gammel, skriver NTB. Hun var en av de fremste pionerene innen utvikling av dans og jazzballett i Norge. Kirkenær etablerte Ballettinstituttet, senere Den norske balletthøyskole i 1966.

  Jorunn Kirkenær
  Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB