Hopp til innhold

Måtte søke dekning på toalett under orkan

Leo Ajkic og hans innspillingsteam måtte evakueres med militærets hjelp etter en voldsom orkan i Mexico.

Leo

I ORKAN: Leo Ajkics nye program får et helt nytt innhold fra Mexico, enn hva som var planen.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Mandag og tirsdag herjet orkanen Odile langs den mexicanske kysten og midt i naturkatastrofen var Leo Ajkic, fotograf Pål Rønnevik og regissør Kristian Berg på jobb for å gjøre opptak til den nye TV-serien «Leos reise».

Folk ble etterhvert så desperate at de begynte å plyndre butikker og det ble helt kaos

Pål Rønnevik

Hotellrommet ble oversvømt

Militære og sivile fly ble tirsdag satt inn for å frakte ut tusener av turister som var strandet i Baja California i Mexico etter at alle hotellene ble rasert av orkanen «Odile».

Turister på flyplassen

KAOS: Det var store problemer med å komme seg videre med fly etter ødeleggelsene i Mexico denne uken. Her står turister i kø for å komme seg inn på den ødelagte flyplassen.

Foto: RONALDO SCHEMIDT / Afp

– Hotellrommet mitt ble oversvømt tre ganger i løpet av natten og jeg har nesten ikke vært tørr på bena på flere dager, sier Leo Ajkic til NRK.

Leo Ajkic, som er kjent fra radiokanalen P3 og TV-programmer som «Leo og U-landslaget» og «Typen til», har reist rundt hele verden for å være med på de største folkefestene og har blant annet vært på fotball-VM i Brasil, i Kambodsja, på karneval i den engelske hovedstaden London og på den største balkan-festen i Serbia. Innspillingen er fremdeles ikke ferdig og den var under denne ukens innspilling det ble dramatisk.

Her kan du se hvordan stormen tok seg opp på stranden:

Orkan i Cabu

Pål Rønnevik forteller at de hadde fått beskjed om at det skulle komme en orkan og ble bedt om å holde seg innendørs.

Pål Rønnevik

ØDELAGT: Vegger ble revet av i den kraftige orkanen. Her er fotograf Pål Rønnevik i ferd med å dokumentere det.

Foto: Kristian Berg / NRK

Etterhvert ble vinden kraftigere og kraftigere og ting begynte å løsne på rommet. Vinduer knuste og det så ut som en krigssone. Vi måtte sette oss på toalettet, som var et ekstra beskyttet rom inne i rommet, forteller han.

– Folk ble desperate

Alt lys var gått og det var bek mørkt og vannet silte inn.

– Da vi så ut av vinduet dagen etter lå det strømmaster på kryss og tvers, hovedveien var dekket av gjørme og det var ikke noe strøm eller mulighet for internett.

Med hjelp av en kontakt de hadde på stedet, fikk de beskjed om å holde seg på hotellrommet, så skulle han finne en måte å få dem ut av det orkanherjede området på.

I fellesskap med andre fikk de samlet inn vann og mat på hermetikk og laget et lager på hotellet.

– Folk ble etterhvert så desperate at de begynte å plyndre butikker og det ble helt kaos, forteller han.

Los Cabos, som ligger på sørspissen av den mexicanske halvøya Baja California Sur, er kjent for sine luksushoteller og reiseliv. Minst 26 000 utenlandske turister og rundt 4000 mexicanere befant seg i området under orkanen.

Ødeleggelser Cabo

HERJINGER: Palmer lå strødd og folk måtte rydde seg frem på veiene.

Foto: Kristian Berg / NRK

«Odile» var på et tidspunkt definert som en kategori fire-orkan, med en vindstyrke på opp mot 217 km i timen.

Etterhvert fikk de kommet seg til området rundt flyplassen, men det var ikke hotell å oppdrive. Etter en lang søken, fant de til slutt et hotell.

– Svetten rant og hele klima forandret seg til å bli en jungel, forteller Ajkic.

Og han fortsetter:

– Alt ble ødelagt på en dag. Det var to meter bølger i bassenget som var innendørs på hotellet og palmer lå strødd. Vegger lå strødd, for husene var i så dårlig stand at de ikke tålte orkanen, sier han videre.

Til slutt fikk de plass på et fly til Madrid og deretter gikk turen hjem til Norge.

Både Pål Rønnevik og Leo Ajkic, som landet i Oslo på fredag, er lettet over å være hjemme.

– Nå skal jeg rett hjem å dusje, smiler Ajkic.

– Jeg blir ikke så lett stresset, men tanken på å bli værende der, den gjorde at jeg følte meg fanget. Vi fikk beskjed om at det kunne ta opp til en uke før vi kunne reise hjem, men heldigvis gikk det mye raskere.

40 timer uten kontakt

Mens orkanen herjet i Mexico, var det bekymring og redsel her hjemme. For verken redkasjonsjef for NRK Ung, Håkon Moslet, eller produksjonsleder Sigrid Skeie Tjensvoll for «Leos reise», fikk kontakt. Det siste de hørte var at en orkan var på vei.

– Da vi fikk beskjeden om orkan søndag kveld, mente vi det var uforsvarlig å bli værende. De fikk beskjed om ikke å dra nordover, men komme seg i sikkerhet og overse oppdraget de skulle ha i La Paz, noe de gjorde.

NRK tok kontakt med ambassaden i Mexico og UD for assistanse.

– Det var ubehagelig så lenge det sto på og vi så bilder derfra, men heldigvis fikk vi kontakt og det var godt å se dem igjen her på flyplassen nå, sier han.

Håkon Moslet

GJENSYNSGLEDE: Redaksjonsjef for NRK Ung, Håkon Moslet, synes det var godt å se Pål Rønnevik og Leo Ajkic på norsk jord igjen. Her fra velkomsten på Gardermoen fredag.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor