Hopp til innhold

Ber om anstendig lønn

En rekke norske lektorer i utlandet  er tvunget til sponse jobben de gjør med sine egne sparepenger.

Fra Skandinavisk senter på Universitetet i Vilnius

Ved Skandinavisk senter i Vilnius lærer litauiske tjueårnger norsk språk, historie og kultur. På vegne av 25 utenlandslektorer har norsklektor Kristian Solvang nå skrevet et brev til utenriksminister Jonas Gahr Støre der de krever at utenlandslektorene får ordinær norsk lønn på linje med ansatte i utenrikstjenesten.

Undervisning av norsk i utlandet er en viktig del av norsk utenrikspolitikk. Likevel må en rekke av lektorene som underviser i norsk ved utenlandske universitet bruke egne sparepenger for å klare seg i jobben.

Nå har utenlandslektorene fått nok. I et brev til utenriksminister Jonas Gahr Støre krever norsklektor Kristian Solvang  at utenlandslektorene får ordinær norsk lønn på linje med ansatte i utenrikstjenesten.

Kristian Solvang

Kristian Solvang er norsklektor ved Skandinavisk senter på Universitetet i Vilnius.

Foto: NRK

- De siste årene har dette tilskuddet stått stille. Det har ført til store problemer – ikke minst for norsklektorene i Øst-Europa der levekostnadene har økt kraftig, sier Solvang.

Han forteller at han og hans kolleger er nødt til å bruke sparepengene for å betale løpende utgifter.

Viktig utenrikspolitikk

I klasserommet til Skandinavikus Centras – Skandinavisk senter - på Universitetet i Vilnius sitter seksten litauiske tjueåringer rundt et langbord og øver på norsk perfektum.

Norsklektor Kristian Solvang skal ikke bare lære studentene norsk, han skal også gi dem kunnskap om norsk historie og kultur.

Rundt 140 høyere læresteder rundt om i verden tilbyr undervisning i norsk språk og kultur. Ved 33 universitet har Utenriksdepartementet opprettet egne åremålsstillinger med utgangspunkt i utenrikspolitiske prioriteringer om hvor det er viktig at det undervises i norsk.

Og i høst opprettet Utenriksdepartementet et norsklektorat i Kina som en del av Norges nye Kina-satsing der håpet er at språkundervisning skal bli en døråpner blant annet for norsk næringsliv.

Lav lønn

Utenlandslektorene er ansatt ved sine respektive lokale universitet, men der lønnen er lav går Utenriksdepartementet inn med et såkalt bostedstilskudd.

- Hvorfor er ikke UD villig til å betale norsklektorene for den jobben de gjør for å fremme Norges omdømme i utlandet? Det er spørsmålet i denne ukas Detektor, på NRK P2.

 

HØR PÅ

DETEKTOR, NRK P2

Fredag kl: 09:00

Lørdag kl. 16:00 

Kulturstrøm

  • Endrar på Taylor Swift-billettar i Sverige

    Ticketmaster gjer endringar på billettane som er selde til konsertane Taylor Swift skal halde i Stockholm neste veke, melder Expressen.

    Dei rundt 200.000 selde billettane var personlege. Det vil seie at den som kjøpte billettane, også var den som måtte bruke dei i dåra.

    Ordninga fekk kritikk, og no har Ticketmaster snudd.

    – Arrangøren har fjerna den tidlegare regelen for å gjere det enklare for fansen å bruke billettane sine, skriv dei ein e-post til kjøparane.

    Taylor Swift opptrer i en rosa paljettdrakt på Monumental stadium på Eras Tour-konserten i Buenos Aires i Argentina i november i 2023.
    Foto: Natacha Pisarenko / AP
  • Det kan bli streik under filmfestivalen i Cannes

    Ei veke før filmfestivalen i Cannes startar, kan det bli streik i filmbyen, skriv NTB,

    Rundt 100 personar, blant dei kinomaskinistar, billettseljarar og pressekontaktar, protesterer mot lønns- og arbeidsvilkår.

    Dei seier at dei ikkje ønsker å sette festivalen i fare, men få merksemd rundt spørsmål dei har prøvd å løfte fram i lang tid.