- Selvsensur dreper avsløringssaker

- Norske medier bedriver selvsensur i saker som har med sikkerhetspolitikk eller norske utenrikspolitiske interesser å gjøre, mener generalsekretæren i Norsk redaktørforening, Nils Øy.

Nils Øy
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

- Så lite stoff som vi har på det området, må det dreie seg om selvsensur. Det kan ikke være noen annen forklaring, sier Øy.

Professor i journalistikk Rune Ottosen, mener Øy er inne på et av de mest ømfindtlige temanene innenfor pressen.

- Fenomenet selvsensur er et vanskelig tema fordi du ikke kan bevise at det er selvsensur. Det finnes hundrevis av grunner til ikke å lage en story. Men hvis den reelle grunnen er selvsensur, så er vi inne på et problematisk område, sier Ottosen.

- Vil ikke skape ubehag

Han viser til en amerikansk undersøkelse der 25 prosent av de spurte forteller at de har droppet saker på grunn av selvsensur.

- De har droppet saker fordi det ville skape ubehageligheter overfor sine sjefer eller overfor viktige kilder, forteller Ottosen, og legger til: 

- Det er ikke så rart hvis en redaksjon ikke følger opp en sak og en annen dropper saken. Men når alle lar være å følge opp en avsløringssak – da er det noe som ikke stemmer.

- Kunne ødelegge for Norge som fredsmekler

Jens M. Johansson og Lars Backe Madsen i Dagens Næringsliv opplevde at alle lot være å følge opp etter en stort oppslag på 11 sider for et år siden.

De hadde sett nærmere på hva som faktisk skjedde etter at president Bush hadde erklært "Mission accomplished" i Irak, og en masse amerikanere ble sendt til Bagdad for å lede oppbyggen av den sivile administrasjonen etter Saddam Husseins fall.

Ståle Hansen i Brennpunkt opplevde at alle lot være å følge opp etter to programmer om Norge som eksportør av atomvåpenteknologi.

- Jeg vet jo at dette var et tema som ikke så mange hadde interesse av å rote i. Det hadde potensial i seg til å ødelegge litt for Norges rolle som fredsmekler. Og det var det vel ikke så mange som ønsket på det tidspunktet, sier Ståle Hansen.

Mer om dette får du i ukas Detektor:

HØR DETEKTOR I NETT-RADIO

Les også: Skjebnen Gary Webb

Gary Webb skrev artikkelserien ”The dark alliance” som ble USAs mest omtalte mediesak i 1996. Men avsløringssaken endte med tragedie. I 2004 ble Webb funnet skutt. Trolig selvmord.

Kulturstrøm

 • Skulptur skadet med vinkelsliper

  Den velkjente skulpturen Hesten i Markensgate i Kristiansand skal være skadet med vinkelsliper, ifølge politiet. De har kontroll på mannen bak handlingen. «Fole» av Ørnulf Bast ble satt opp i 1973 og er elsket av både barn og russ.

  Laster Twitter-innhold
 • Avis dømt til millionerstatning

  Venezuelas høyesterett har dømt en avis til å betale 109 millioner kroner i erstatning for å ha gjengitt at regjeringspartiets nestleder ble knyttet til narkotikahandel av USA. Regjeringen beskyldes for å bruke domstoler mot kritikk, melder Reuters.

 • Journalister: Trakassert av politi

  Amerikanske journalister som dekker demonstrasjonene mot politivold i Minneapolis sier politiet gir dem hardhendt behandling, til tross for en rettskjennelse om å la dem jobbe i fred. Sjefredaktøren i storavisa USA Today reagerer sterkt, melder AP.

  Laster Twitter-innhold