Normal

- Selvsensur dreper avsløringssaker

- Norske medier bedriver selvsensur i saker som har med sikkerhetspolitikk eller norske utenrikspolitiske interesser å gjøre, mener generalsekretæren i Norsk redaktørforening, Nils Øy.

Nils Øy
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

- Så lite stoff som vi har på det området, må det dreie seg om selvsensur. Det kan ikke være noen annen forklaring, sier Øy.

Professor i journalistikk Rune Ottosen, mener Øy er inne på et av de mest ømfindtlige temanene innenfor pressen.

- Fenomenet selvsensur er et vanskelig tema fordi du ikke kan bevise at det er selvsensur. Det finnes hundrevis av grunner til ikke å lage en story. Men hvis den reelle grunnen er selvsensur, så er vi inne på et problematisk område, sier Ottosen.

- Vil ikke skape ubehag

Han viser til en amerikansk undersøkelse der 25 prosent av de spurte forteller at de har droppet saker på grunn av selvsensur.

- De har droppet saker fordi det ville skape ubehageligheter overfor sine sjefer eller overfor viktige kilder, forteller Ottosen, og legger til: 

- Det er ikke så rart hvis en redaksjon ikke følger opp en sak og en annen dropper saken. Men når alle lar være å følge opp en avsløringssak – da er det noe som ikke stemmer.

- Kunne ødelegge for Norge som fredsmekler

Jens M. Johansson og Lars Backe Madsen i Dagens Næringsliv opplevde at alle lot være å følge opp etter en stort oppslag på 11 sider for et år siden.

De hadde sett nærmere på hva som faktisk skjedde etter at president Bush hadde erklært "Mission accomplished" i Irak, og en masse amerikanere ble sendt til Bagdad for å lede oppbyggen av den sivile administrasjonen etter Saddam Husseins fall.

Ståle Hansen i Brennpunkt opplevde at alle lot være å følge opp etter to programmer om Norge som eksportør av atomvåpenteknologi.

- Jeg vet jo at dette var et tema som ikke så mange hadde interesse av å rote i. Det hadde potensial i seg til å ødelegge litt for Norges rolle som fredsmekler. Og det var det vel ikke så mange som ønsket på det tidspunktet, sier Ståle Hansen.

Mer om dette får du i ukas Detektor:

HØR DETEKTOR I NETT-RADIO

Les også: Skjebnen Gary Webb

Gary Webb skrev artikkelserien ”The dark alliance” som ble USAs mest omtalte mediesak i 1996. Men avsløringssaken endte med tragedie. I 2004 ble Webb funnet skutt. Trolig selvmord.

Kulturstrøm

  • Seks eiendommer fredet

    Riksantikvaren fredet fredag seks eiendommer. To av dem ligger i Trondheim, de andre i Tana, Arendal, Skien og Sørum på Romerike. Blant de seks eiendommene er det gamle sykehusområdet i Kongens gate i Trondheim.

  • Wolf Alice vant gjev britisk pris

    Det britiske indiebandet var nærmest stumme etter seieren, der de danket ut navn som Noel Gallagher, Arctic Monkeys og Lily Allen, skriver BBC. Ifølge juryen vant bandet Mercury-prisen for sitt eklektiske, forheksende andrealbum «Visions of a Life», som i det norske bransjenettstedet Gaffa ble beskrevet som en modigere og mer ambisiøs utgivelse enn debutplaten. (NTB)

    Wolf Alice
    Foto: Handout / NTB Tema