Hopp til innhold

Latte på gamlehjemmet

Fremtidens sykehjem kan inkludere spa og kaffe latte. Men tryggheten vil fortsatt være viktigst.

Cappuchino med hjerteformet melkeskum
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Hør: Framtidens sykehjem

Knut Ousdal, rådgiver for aldring og kultur i Kirkens Bymisjon i Oslo, sitter på kontoret sitt på Vålerengen Bo- og Servicesenter. Foran ham ligger en bunke med fargerike arkitekttegninger, signert Jensen & Skodvin arkitekter. Disse skisserer hvordan sykehjemmene på Ammerud, Kampen og Vålerenga kan se ut i 2030.

Krevende generasjon

- 68-generasjonen, spesielt i byene, er vant med kafeliv og å omgåes på en annen måte enn dagens gamle. De vil dermed stille andre krav når de en gang skal på sykehjem, sier Ousdal.

Fra institusjon til samlingspunkt

Stikkordet er å la nærmiljøet flettes sammen med eldrehjemmet, i følge Ousdal. Kirkens Bymisjon ser for seg sykehjem med tilbud som benyttes av andre enn brukerne, slik at det blir et samlingspunkt, ikke en isolert enklave.

- Det er ingen grunn til at man ikke kan ha butikker, kafe og til og med kino på et eldresenter, sier han.

Trygghet viktigst

Men det viktigste vil fortsatt være at de gamle føler seg trygge.

- Ingen av oss vet hvordan det vil bli å bli pleietrengende i fremtida. Det vi ser i dag, er at trygghet er det aller viktigste for de gamle. Det er det grunn til å tro at det vil være også i framtida, sier Knut Ousdal.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters