Hopp til innhold

På seiltur i tubåt

Det skal litt til å skape det uhørte i en tid hvor alt hørbart er tilgjengelig, men tubaist Lars Andreas Haug tar utfordringen.

Lars Andreas Haug
Foto: Helge Lien / Curling Legs

CD-anm Lars Andreas Haug Band - langversjon

Med sin selvkonstruerte farkost «tubåt» og mannskap på seks medspillere i særklasse seiler 37-åringen fra Sørum på tvers av genre- og instrumentarie-grenser og utfordrer både seg selv som komponist - og oss som lyttere.

Startet i Egypt

Det starter underfundig og tenksomt med låta Januar - en musikalsk vinteridyll av trekkspill, trompet og ordløs sang. Og når vi så sitter i garnet, braker det løs. Hvor er vi? I Balkan? Orienten? Latin-Amerika? Afrika? Javisst er vi det – blant annet! På vår forespørsel melder Lars Andreas Haug at platetittelen Conrairo viser til hans opphold på hotell Conrad i Kairo, hvor inspirasjon fra både Egypt og Østen strømmet på ham.

Fra Prøysen til impro

Camilla Susann Haug
Foto: Helge Lien

Dette har han tydeligvis formidlet til sin musikalsk og livsallierte vokalist Camilla Susann Haug, som løfter seg selv fra visesang og Prøysen-tradisjon til akrobatisk vokalimpro med imponerende teknikk og stemmekontroll

Fra Nordheim til Balkan

Trekkspillvirtuosen Frode Haltli som i disse dager også er Spellemannpris-nominert for sine Arne Nordheim-tolkninger, viser her en helt annen side av sin musikalitet: En improvisatør og Balkan-rytmiker som faktisk går selveste Stian Carstensen i næringen.

Gunnar Halle
Foto: presse

Tilsvarende framstår trompet-lyrikeren Gunnar Halle med hittil uhørt aggresjon og briljans, og som ekstra krydder i bånn er den tyske bass-sax mester Steffen Schorn hentet inn – uten at det egentlig tilfører så mye.

Koker og svinger

Lars Andreas Haug med sin tubmarine
Foto: Helge Lien / Curling Legs

For Conrairo er først og sist Lars Andreas Haugs prosjekt fra topp til dypeste bånn. På sopransax strever han riktig nok med intonasjon og klang – men tubaen hans koker og svinger ubesværet gjennom alle registre. I de råeste rytmelekene har nok Lars Andreas Haug Band et stykke igjen før de når samme selvfølgelighet som Farmers Market, men til gjengjeld er det alvor og melankoli her som gir dimensjoner. Og lurer du på hvordan Lars Andreas Haugs selvkonstruerte «tubåt» ser ut, så er det stort bilde av den på plateomslaget - i frisk seilas midt i Oslofjorden!

 • Conrairo
  Foto: Martin Anderson / Curling Legs
  Lars Andreas Haug Band – Conrairo
 • Curling Legs CD 129
 • Camilla Susann Haug - vokal
 • Gunnar Halle - trompet
 • Frode Haltli - accordion
 • Steffen Schorn, tubax
 • Helge Lien - piano
 • Lars Andreas Haug - tubåt/tuba
 • Knut Aalefjær, slagverk


Kulturstrøm

 • Norge blir gjesteland på Bokmessen i Kairo 2024 

  Bokmessen i Kairo arrangeres over to uker i februar hvert år.

  Messen har i alt 3-4 millioner besøkende og får stor presseoppmerksomhet i den arabiske verden.

  Norge skal være gjesteland på messen i 2024. Og det vil inviteres åtte til ti forfattere fra Norge for å delta på programmet.

Flere kulturnyheter