NRK Meny
Normal

Lager film om den ukjente kultartisten Arvid Sletta

Arvid Sletta lager musikk som du neppe har hørt maken til. Nå er det laget film om sørtrønderen, som er «ukjent for de fleste, elsket av de få».

Arvid Sletta

Kultartisten Arvid Sletta får nå en egen dokumentarfilm til sin ære.

Foto: Joern Utkilen

Slik lyder undertittelen på dokumentarfilmen, som regissør Joern Utkilen har laget om kultartisten Arvid Sletta fra Frøya i Sør-Trøndelag. Utkilen sier at han alltid har vært fascinert av musikken til Sletta, og nå ønsker å vise ham fram for flere.

Joern Utkilen og Arvid Sletta

Filmskaper Joern Utkilen sammen med filmens hovedperson Arvid Sletta.

Foto: Privat

– Lite strømlinjeformet

Og de fleste vil nok være enige i at musikken skiller seg ut. Utkilen er enig i at musikken kan beskrives som «vindskjev» sammenlignet med hva man forventer av musikk (hør eksempler lenger ned i artikkelen).

– Musikken til Arvid formidler følelser som ikke er produserte. Det er ingen som har fått anledning til å tukle med uttrykket hans, og det er en direkte linje fra ham til lytteren. Det ikke ofte man hører noe som er så lite strømlinjeformet, sier Utkilen.

– Hvor kjent er han egentlig?

– Det er vanskelig å si, men det virker som at det er overraskende mange som har hørt musikken hans.

Det er spesielt kultalbumet «Statement» fra 1990 som har gjort Sletta til en kulthelt for mange. Utkilen har hørt på Sletta siden 1990-tallet, og forsøker i dokumentarfilmen å utforske sin egen fascinasjon for en musikk som er såpass langt unna konvensjonelle standarder for hva som er «bra» musikk.

Dokumentar om Arvid Sletta

VIDEO: Se smakebit fra dokumentarfilmen «Statement too».

– Kunne ha vært en størrelse

Den erfarne musikkreporteren Ole Jacob Hoel i Adresseavisen har tidligere delt ut terningkast fem til en av Slettas plater. Han sier at musikken til frøyværingen er veldig sterk dersom man frigjør seg fra vanlige kvalitetsnormer.

– Selv om Sletta er teknisk begrenset og at musikken kan fortone seg som litt klossete, har den et enormt emosjonelt trykk i seg. Hadde omgivelsene vært større, så ville Sletta ha vært en størrelse, sier Hoel.

Adressa-journalisten sammenligner Sletta med amerikanske Daniel Johnston, som har en sterk status i enkelte alternative musikkretser.

– Sletta vil nok aldri være aktuell å bestille på programmerte radiokanaler, legger Hoel til.

Filmen «Statement too» har allerede blitt vist på London international short film festival, og vises også på festivaler i Göteborg og i Glasgow. Søndag denne uken vises filmen på Minimalen kortfilmfestival i Trondheim.