Hopp til innhold

Lærer gitar av ti år gammel sønn

Nick Cave måtte ty til sønnen på ti år for å lære seg å spille gitar.

Nick Cave sammen med resten av Grinderman

Nick Cave sammen med resten av Grinderman, som er Warren Ellis, Martyn P. Casey og Jim Sclavunos.

Foto: Promo

Nick Cave & The Bad Seeds på Norwegian Wood 2009

Nick Cave på scenen med The Bad Seeds under Norwegian Wood i 2009.

Foto: Per Ole Hagen, NRK

Nick Cave, best kjent i Norge for sin duett med Kylie Minogue - «Where the Wild Roses Grow», har igjen vekket til live sitt sideprosjekt-band Grinderman.

«No piano»

Da det ble annonsert at Grinderman skulle gi ut en ny plate og dra ut på turné igjen, sa de at det ville være «no God, no love and no piano». Nick Cave måtte altså lære seg å spille gitar, et instrument som var helt fremmed for ham.

Men hjelpen kom fra uventet hold.

Nick Cave er veldig mye mer komfortabel med tangenter enn med strenger og fikk en stor utfordring i fanget. Han måtte til slutt ty til sin ti år gamle sønn.

- En god gitarist

- Jeg lærte f-akkorden av min ti år gamle sønn, sier han til nettstedet Spinner.

- Jeg gjorde et forsøk på å spille en f-akkord, men da sa han «hva gjør du pappa?». Jeg forsøker å spille en f-akkord, sa jeg. «Men det gjør du ikke», sa han og viste meg hvordan det skulle gjøres. Han er en god gitarist, sier Cave videre.

Sist gang Nick Cave var i Norge var med the Bad Seeds på Norwegian Wood i 2009. Året før spilte han med Grinderman på Øyafestivalen.

Kulturstrøm

 • Helt elleville høydepunkt

  – En del av sexvitsene og voldsscenene oppleves også å være drøy for drøyhetens skyld. (...) Resultatet er at «The Boys» sesong 4 ikke oppleves like skarp og forfriskende som da serien fikk publikum til sette eplepaien i vrangstrupen med sine innledende runder. Likevel er dette fremdeles grovt bra superheltaction som sparker oppover i mange retninger, skriver seriekritiker Sigurd Vik.

 • Ingerborg Arvola med i forfattersamtalen i Bergen

  I slutten av august skal forfatter Ingeborg Arvola være med i forfattersamtalen på Litteraturhuset i Bergen.

  Ifølge litteraturhuset skal Arvola, som fikk sitt store gjennombrutt med romanen Kniven i ilden, snakke med forfatter Tharaniga Rajah blant annet om kjærlighet og naturens ustyrlige krefter.

  Les mer om arrangementet her.

  Ingeborg Arvola
  Foto: Anna Julia Granberg / Blunderbuss
 • Støttegruppa 25. juni og ukrainske Insight får Kim Frieles minnepris

  Regjeringa kunngjorde opprettinga av Kim Frieles minnepris under Oslo pride i fjor, og no er dei første prisvinnarane klare.

  Støttegruppa 25. juni får prisen fordi dei har vore ei viktig støtte og tydeleg stemme for dei som vart ramma av terroren i Rosenkrantz’ gate i Oslo 25. juni 2022. Insight får prisen for si sentrale rolle i å fremme rettane til skeive i Ukraina.

  – Trass i alle framsteg vi har gjort, står det framleis jobb igjen å gjere. Kim Frieles minnepris er viktig for å synleggjere at kampen for rettane til skeive må halde fram, seier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery.

  Prisen blei delt ut under Oslo Prides femtiårsmarkering i Operaen onsdag.

  Kim Frieles minnepris deles ut av kronprins Haakon
  Foto: Geir Olsen / NTB