Hopp til innhold

Lærer gitar av ti år gammel sønn

Nick Cave måtte ty til sønnen på ti år for å lære seg å spille gitar.

Nick Cave sammen med resten av Grinderman

Nick Cave sammen med resten av Grinderman, som er Warren Ellis, Martyn P. Casey og Jim Sclavunos.

Foto: Promo

Nick Cave & The Bad Seeds på Norwegian Wood 2009

Nick Cave på scenen med The Bad Seeds under Norwegian Wood i 2009.

Foto: Per Ole Hagen, NRK

Nick Cave, best kjent i Norge for sin duett med Kylie Minogue - «Where the Wild Roses Grow», har igjen vekket til live sitt sideprosjekt-band Grinderman.

«No piano»

Da det ble annonsert at Grinderman skulle gi ut en ny plate og dra ut på turné igjen, sa de at det ville være «no God, no love and no piano». Nick Cave måtte altså lære seg å spille gitar, et instrument som var helt fremmed for ham.

Men hjelpen kom fra uventet hold.

Nick Cave er veldig mye mer komfortabel med tangenter enn med strenger og fikk en stor utfordring i fanget. Han måtte til slutt ty til sin ti år gamle sønn.

- En god gitarist

- Jeg lærte f-akkorden av min ti år gamle sønn, sier han til nettstedet Spinner.

- Jeg gjorde et forsøk på å spille en f-akkord, men da sa han «hva gjør du pappa?». Jeg forsøker å spille en f-akkord, sa jeg. «Men det gjør du ikke», sa han og viste meg hvordan det skulle gjøres. Han er en god gitarist, sier Cave videre.

Sist gang Nick Cave var i Norge var med the Bad Seeds på Norwegian Wood i 2009. Året før spilte han med Grinderman på Øyafestivalen.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober