Spørsmål 1:
Hva er d mest vanelige kuer dør sånn plutselig av?
Hvor mye melk pr år kommer d fra kuene'
koooooooooooooooooz
ELIN REKVIK
Svar:
Hei Elin, I dag er det veldig skjelden at kyr dør av seg selv. Det kan hende at dyr dør akutt av melkefeber, men som regel er det bonden som tar avgjørelsen at kua skal slaktes. Dette kan skyldes at det har vært problemer med kua som sykdom (jur og beinbetendelse) eller at den rett og slett leverer for lite melk til at det er verd å holde den lenger
Ei ku melker vanligvis fra 4000 -10000 liter i året. Gjennomsnittskua i Norge melker ca 6000 liter.
Spørsmål 2:
Det jeg lurte på var hvordan melken produseres inne i kua?
Hva er det som skjer med det de spiser?
hva skjer?
Hilsen Niels Peter
Svar:
Hei Niels Peter
Kyrne spiser først og fremst fordi de er sultne, og fordi kroppen deres trenger næring på samme måte som du spiser fordi du skal vokse og være sunn og frisk.
Akkurat som mødre som får barn, får kua melk i jurene. Denne melka er egentlig ment for kalven, men etter at kalvene har begynt å spise gress fortsetter bonden å melke kua. Da vil jurene fortsette å produsere melk. Bonden slutter å melke kyren en måneds tid før de skal kalve igjen.
Etter at kua har spist gress, kraftfor og drukket masse vann, spaltes dette i kuas mager. Næringsstoffene tas opp i blodet, og transporteres rundt i kroppen på kua. Melkekjertlene eller melkeblærene i juret henter ut det den trenger til å lage kumelk (masse fett, sukker kalsium vann og næringsstoffer som den lager proteiner og myse av), og melka samles i juret. Slike melkeblærer er det utrolig mange av (en halv million pr kubikk centimeter vev), så man kan nesten si at juret består av vev av melkeblærer. Melka presses gjennom vevet og ut i spena.
Når kua skal melkes (den skjønner at den skal melkes når kalven slikker på spene, eller bonden vasker spena med en varm klut) skiller den ut hormoner som gjør at vevet i juret åpner seg litt slik at melken kommer lettere ut. Dette kaller vi at den slipper melka lettere.
Spørsmål 3:
Mitt spørsmål er hvor mange kuer var det på denne gården og hvem eide den?
Gry Strømsvik
Svar:
Hei Gry
For øyeblikket er det 35 kyr der. Øyvind Østby og Kristian Garsrud driver gården sammen - Tveten Garsrud samdrift
Spørsmål 4:
Jeg heter Rolf Olaf og er 11 år.
Jeg lurer på hvorfor kua har hvit melk når den spiser grønt gress.
Hilsen Rolf Olaf Dagrød, 1798 AREMARK
Svar:
Hei Rolf Olav
Det grønne klorofyllet i gresset brytes ned slik at det ikke klarer å sette farge på melka. Stoffene som setter farge er proteiner, først og fremst kasein. Kasein samles i små partikler som kallse miceller, som gir hvit farge. Kalsium er hvitt i fast form, men det meste av kalsiumet i melk befinner seg i oppløst tilstand, og da er det gjennomsiktig (se forøvrig svar til Niels Peter lenger oppe om hvordan melka lages).
Spørsmål 5:
Hei!
Jeg lurer på om det går an og velte sovende kuer?
Hilsen Nina
Svar:
Det går an, men det er litt arbeid. Ikke dumt spørsmål forresten, for dette er noe som er vanlig når kyr er syke. Ligger de for lenge i én stilling, dovner de nemlig bort hvis det er hardt på gulvet (mattene hjelper en del...)
Spørsmål 6:
Hei!
Jeg er en gutt på 8 år og heter Erling Elias.
Jeg lurer på hvorfor kugalskapen kommer?
MVH
Erling Elias
Svar:
Hei Erling Elias
Den offisielle rapporten om kugalskap, som ble lagt fram av en regjeringsoppnevnt forskningsgruppe i Storbritannia tidligere i høst, slo fast at det trolig er beinmel i dyrefor som har skylden for det de betegner som en epidemi av kugalskap blant mennesker i Europa. Det betyr at man mater kyr med oppmalte beinrester fra andre kyr. Kyrne blir da på en måte kannibaler, og smitten lever videre og kan nå mennesker. Ganske skummelt!