NRK Meny
Normal

Mer trendy å skaffe seg hund

Ifølge hundemiljøene blir det flere hunder på landsbasis og interessen for konkurranser og aktiviteter øker. Det blir mer og mer trendy å skaffe seg hund.

Ønsker å starte hundepark

Flere engasjerte innbyggere i Sula kommune ønsker å etablere hundepark, slik at de kan ha sosiale treff, dressurkurs og valpetreff.

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK

Hund

– I dag blir det til at hundene går i bånd på veien. Det er lite sosialt, sier Lisbeth Osnes.

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK

– Det er viktig å få på plass en hundepark slik at vi kan ha sosiale treff og det er et stort behov for valpetreff og å sosialisere hundene, sier Tove Myklebust.

Sammen med Erlend Johansen har hun engasjert seg for å få en hundepark til Sula kommune på Sunnmøre.

NRK møter flere av de som har engasjert seg i saka en ettermiddag når hundene er på luftetur. I dag blir det til at hundene går i bånd på veien.

– Hunder liker å sosialisere seg og springe fritt, sier Erlend Johansen.

De ønsker en hundepark både for treff, dressurkurs og agillity trening, en form for sport der hund og hundefører er med i konkurranser som foregår i en løype med forskjellige hindre.

– Å skape sosialisering for valper danner grunnlaget for en fin hund som kan gå sammen med andre, sier Runar Marthinsen.

Hunden til Tove vil aller helst springe fritt

Hunden til Tove Myklebust vil aller helst springe fritt.

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK

Mer aktive hundeeiere

Erlend Johansen har brukt Kommunal- og moderniseringsdepartementet sin tjeneste minsak.no for å få etablert en hundepark. Der kan folk foreslå saker som man mener vil gjøre kommunen eller fylkeskommune bedre.

Hvis du samler nok underskrifter, må kommunen eller fylkeskommunen du bor i vurdere saken din.

Les også: Slik får du din sak opp i kommunestyret

En rekke folk i Sula vært med å samle underskrifter. De mener mange i kommunen ser behov for en hundepark.

– Det virker som det på landsbasis har blitt flere og flere hunder for hvert år. Jeg vet at i enkelte bydeler i Ålesund har det eksplodert. Det er nok en trend, sier Runar Marthinsen.

– Folk er også mer aktive med hundene sine. Det er ikke bare sofagrisene som har hund. De vil ut med dem og være sosiale. Det tror jeg har blitt mer populært, sier Lisbeth Osnes.

Trim, reise, konkurranser og andre aktiviteter med hunden blir mer trendy, bekrefter Norsk Kennel Klubb.

– Vi har inntrykk av at interessen for hund øker og at det blir flere hunder på landsbasis. Vi ser også at flere eiere interesserer seg for aktiviteter og konkurranser, sier administrerende direktør Trine C. Hage.

(Saken fortsetter under bildet)

Hund

Valpetreff er viktig for å sosialisere hunden, slik at den blir roligere.

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK

Dugnad i hundeparken

Gjennom sosiale medier har Erlend Johansen og de andre delt hundepark-saken. På nettsiden til minsak.no står det at de har fått inn over 155 underskrifter, men tallet er høyere.

– Vi har gått fra dør til dør og fått endel underskrifter der også, så nå har vi samlet nok til at saka må opp i kommunestyret, sier Erlend Johansen.

Flere har engasjert i Sula kommune for å starte hundepark

Flere har engasjert i Sula kommune for å starte hundepark. Nå har de samlet så mange underskrifter at kommunen må ta opp saka.

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK

Å få en hundepark mener han er positivt også for dem som ikke har hund. Et inngjerdet område vil være bra for dem som er redd for hund og ikke liker at de springer fritt ute, mener han.

Arbeidet med inngjerding av parken, kan gjøres på dugnad av hundeeierne, ifølge dem selv. Men spørsmålet er hvor en slik hundepark kan etableres. Runar Marthinsen tror ikke det blir enkelt.

– Mange har nok tanker om at hunder gjør fra seg overalt, så det å låne oss en plass er ikke så enkelt. Men det gjelder å se behovet for oss som har dyr.

– Man får både en roligere og lykkeligere hund av å sosialisere den, sier Tove Myklebust.

Kommunen vil vurdere saka

Ordfører i Sula kommune, Geir Ove Vegsund, vil vurdere saka, men sier det er vanskelig å si noe på nåværende tidspunkt.

– Jeg kjenner ikke til saka, så jeg kan verken være positiv eller negativ til en hundepark i kommunen, sier han.

Et lignende innbyggerinitiativ om en hundepark var oppe i plan, bygg og driftsutvalget i september 2011, men saka ble stoppet der. Så om det blir en hundepark i Sula kommune, vil tiden vise.