Hopp til innhold

Kutter millioner i forgjengerens «hjertebarn»

Regjeringen kutter 2,1 millioner kroner i bevilgningen til talentsatsingen Talent Norge, kun tre år etter at ordningen så dagens lys under daværende kulturminister Thorhild Widvey.

Kulturministeren vil styrke norsk friluftsliv

Kulturminister Trine Skei Grande og Kulturdepartementet kutter 2,1 millioner kroner i ordningen som var hennes forgjenger Thorhild Widveys «hjertebarn».

Foto: Gunnar Bratthammer

Widvey lanserte Talent Norge som et «hjertebarn» i januar 2015. Prosjektet skulle være et offentlig-privat samarbeid for å fremme kunst- og kulturtalenter, der statlige bevilgninger skulle utløse tilsvarende gaver fra private finansiører til talenter på vei mot profesjonelle karrierer.

Siden den gang har Talent Norge stått bak 36 satsinger til snaut 212 millioner kroner, hvorav 80,8 millioner er tildelt fra Talent Norge, mot 131,2 millioner fra private bidragsytere. Det skriver Kulturdepartementet om ordningen i forslaget til neste års statsbudsjett.

I samme budsjettforslag foreslår departementet å redusere ordningen med 2,1 millioner kroner.

Kutter etter tilfang av private penger

Kuttet markerer en u-sving fra Kulturdepartementet, etter å ha økt bevilgningene til selskapet med over syv millioner kroner de siste to årene.

I 2015 fikk selskapet ifølge egne regnskap drøyt 30 millioner kroner fra Kulturdepartementet, et beløp som i 2016 økte til snaut 32 millioner.

I fjor mottok Talent Norge totalt 41,4 millioner kroner i tilskudd fra departement, hvorav 38,9 millioner av disse kom fra statsbudsjettet.

I budsjettforslaget for 2019 er støttebeløpet på snaut 36,9 millioner kroner.

Kulturminister Trine Skei Grande (V) sier at kuttene i Talent Norge skjer fordi departementet ønsker å prioritere offentlige midler til områder der det er vanskelig å få privat kapital inn.

– Vi kutter i støtten fordi Talent Norge har vært kjempegode til å knytte private penger til seg. Da kan vi bruke de offentlige midlene på andre områder der det er vanskeligere å skaffe private penger, sier Grande.

Setter spørsmålstegn ved begrunnelsen

Den argumentasjonen reagerer Talent Norges styreleder John G. Bernander på.

–Her må vi komme med en mild irettesettelse, og påminne om at hele forutsetningen for Talent Norge er et spleiselag mellom det offentlige og private. Hvis det skal bli sånn at staten kutter når private aktører kommer inn, blir det vanskelig for oss å hente inn private penger etter hvert, sier Bernander.

Bernander er for ordens skyld tidligere kringkastingssjef i NRK.

John Bernander

Styreleder i Talent Norge og tidligere kringkastingssjef, John G. Bernander.

Foto: NRK

Daglig leder Maria Mediaas Jørstad i Talent Norge tar kuttene med fatning.

– Vi registrerer at vi har fått et kutt, etter en økning de siste to årene. Men vi er glade for at regjeringen fortsatt velger å opprettholde en talentsatsing, sier hun.

Kulturdepartementet eier Talent Norge sammen med Sparebankstiftelsen DNB og Stiftelsen Cultiva.

Kulturminister Thorhild Widvey

Daværende kulturminister Thorhild Widvey lanserte Talent Norge som et «hjertebarn» i januar 2015.

Foto: Thomas Haugersveen, SMK

Les også: Advarer mot Googles norske smarthøyttaler: – Ikke en hvilken som helst husgjest

Vil ikke spekulere i konsekvenser

Reduksjonen i budsjettforslaget er tilsvarende bevilgningsøkningen Talent Norge fikk i fjor, som et ledd i satsingen på å få frem unge kvinnelige talenter.

– Dette gjennom å påvirke de strukturelle skjevfordelingene de møter. Vi må se om vi klarer å opprettholde den nye satsingen innenfor våre nye rammer, sier Jørstad.

Hun vil ikke spekulere i hvordan kuttene vil påvirke Talent Norges arbeid.

– Det nytter ikke å forskuttere noen konsekvenser nå. Vi vil se på helheten med de nye rammene vi nå har, sier hun.

Hun påpeker at den viktigste konsekvensen av neste års bevilgninger gjennom statsbudsjettet er at de kan opprettholde sin satsing på å få unge kulturtalenter opp og frem.

– Neste års budsjett viser at regjeringen setter pris på arbeidet vi gjør, sier Jørstad.

– Du opplever at dere blir satt pris på til tross for kuttene?

– Ja, det gjør jeg, sier Jørstad.

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.