NRK Meny
Normal

Kulturrådet åpner kontor i Trondheim

Etter runder med konferanser og «audition» er det Trondheim som får Kulturrådets nye kontor.

Kristin Danielsen

NYTT KONTOR: Kulturrådet åpner nytt kontor. Her er Tone Hansen, Kristin Danielsen og Linda Hofstad Helleland.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Kulturrådet flytter deler av virksomheten sin til Trondheim.

Det var i forslaget til statsbudsjettet for 2017 at Kulturdepartementet foreslo å flytte deler av virksomheten til Norsk kulturråd ut av Oslo.

– Oppdatert kompetanse

– Kulturlivet trenger oppdatert kompetanse, særlig på teknologi. Da er det en fordel å være i byen med landets fremste teknologmiljø, nemlig NTNU, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland.

Hun har tidligere sagt at Oslo-fokuset i Kulturrådet har vært for sterkt:

– Det har vært mye kritikk mot Kulturrådet for at det er for Oslo-sentrert. Med dette grepet skaper vi kulturmakt rundt i hele landet og et mer flerstemt kulturliv.

Kulturdepartementet skriver i en pressemelding at Kreativt Norge skal være et nasjonalt kontor som arbeider aktivt for å styrke kulturell og kreativ næring i alle regioner.

– Formålet er at Kreativt Norge skal bidra til omstilling, verdiskaping og flere arbeidsplasser regionalt, og hjelpe til med å utvikle et vitalt kulturliv som legger til rette for kulturell vekst og talent over hele landet, står det i pressemeldingen.

– Blir styrket

Også direktør for Norsk kulturråd, Kristin Danielsen har vært positiv til det nye kontoret.

– Dette skal være et nasjonalt kontor for hele landet. Dessuten det er viktig at Kulturrådet er til stede flere steder i landet, har hun tidligere uttalt til NRK.

Nå sier hun at hun er fornøyd med beslutningen.

– Vi vil bli styrket av dette. Trondheim har et sterkt og levende kunstmiljø, sier Danielsen.

Flere byer har vært med i kampen om kontoret og det har vært arrangert konferanser for å avgjøre hvilken by som er best egnet.

Kulturstrøm

 • Møre og Romsdal i design-toppen

  Møbelprodusenter fra Møre og Romsdal står for nesten halvparten av nominasjonene til de fem bransjeprisene som skal deles ut under Innovasjonskraft 2018. Sykkylven-produsenten L.K. Hjelle er nominert til prisen Årets merkevarebygger. Fora Form fra Ørsta er nominert i kategorien Årets produkt for loungestolen «Camp». Klassikerprisen blir et rent lokaloppgjør mellom Fjordfiesta i Molde, VAD i Stordal og Fora Form. Innovasjonskraftprisen deles ut av Norsk Indudstri, Design og arkitektur Norge og Patentstyret.

  Fora Form er nominert til Årets produkt for «Camp».
  Foto: Fora Form / Fora Form
 • Bergman-året i Cannes

  Det er 100 år siden Ingmar Bergman ble født, og det markeres under årets filmfestival i Cannes – som byr på verdenspremiere for en ny dokumentar, Jane Magnussons film «Bergman – Ett år, ett liv». Samtidig vises tyske Margareta von Trotta film i samme kategori med sin dokumentardebut «Searching for Ingmar Bergman». «Bergman – Ett år, ett liv» får svensk kinopremiere 14. juli – på selve fødselsdagen. (NTB).

  Ingmar Bergman
  Foto: - / AFP
 • Skeptisk til bok i butikk

  Generalsekretær Tore Slaat­ta i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) er bekymret for hvilken type bøker Coop-kundene blir tilbudt på sin daglige handlerunde. – Dette er en form for ensretting som kan bli skadelig for omsetningen av breddelitteratur i Norge, sier Slaatta til Klassekampen. Tanum-direktør Karin Mundal presiserer at de er i oppstartsfasen, og at utvalget kommer til å bli bedre.