NRK Meny
Normal

Kulturrådet åpner kontor i Trondheim

Etter runder med konferanser og «audition» er det Trondheim som får Kulturrådets nye kontor.

Kristin Danielsen

NYTT KONTOR: Kulturrådet åpner nytt kontor. Her er Tone Hansen, Kristin Danielsen og Linda Hofstad Helleland.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Kulturrådet flytter deler av virksomheten sin til Trondheim.

Det var i forslaget til statsbudsjettet for 2017 at Kulturdepartementet foreslo å flytte deler av virksomheten til Norsk kulturråd ut av Oslo.

– Oppdatert kompetanse

– Kulturlivet trenger oppdatert kompetanse, særlig på teknologi. Da er det en fordel å være i byen med landets fremste teknologmiljø, nemlig NTNU, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland.

Hun har tidligere sagt at Oslo-fokuset i Kulturrådet har vært for sterkt:

– Det har vært mye kritikk mot Kulturrådet for at det er for Oslo-sentrert. Med dette grepet skaper vi kulturmakt rundt i hele landet og et mer flerstemt kulturliv.

Kulturdepartementet skriver i en pressemelding at Kreativt Norge skal være et nasjonalt kontor som arbeider aktivt for å styrke kulturell og kreativ næring i alle regioner.

– Formålet er at Kreativt Norge skal bidra til omstilling, verdiskaping og flere arbeidsplasser regionalt, og hjelpe til med å utvikle et vitalt kulturliv som legger til rette for kulturell vekst og talent over hele landet, står det i pressemeldingen.

– Blir styrket

Også direktør for Norsk kulturråd, Kristin Danielsen har vært positiv til det nye kontoret.

– Dette skal være et nasjonalt kontor for hele landet. Dessuten det er viktig at Kulturrådet er til stede flere steder i landet, har hun tidligere uttalt til NRK.

Nå sier hun at hun er fornøyd med beslutningen.

– Vi vil bli styrket av dette. Trondheim har et sterkt og levende kunstmiljø, sier Danielsen.

Flere byer har vært med i kampen om kontoret og det har vært arrangert konferanser for å avgjøre hvilken by som er best egnet.

Kulturstrøm

 • Skryt til «Mission Impossible»

  Den nye «Mission Impossible»-filmen, som delvis er spelt inn i Noreg, får skryt av internasjonal presse. Det skriv VG. Rolling Stone Magazine, Los Angeles Times og Entertainment Weekly er blant dei som rosar filmen. Scena der Tom Cruise heng og dinglar utfor Preikestolen får mykje merksemd. Men Noreg er ikkje nemnt i filmen; fjellplatået er lagt til India.

  MISSION: IMPOSSIBLE - FALLOUT
  Foto: Paramount Pictures
 • Spillerom direkte frå Moldejazz

  Spillerom, NRK P2 sitt musikkprogram, sender live frå Moldejazz denne veka. I dag byr dei på live musikk og fuglekikking med hovudartisten Maria Schneider.

  Vi sender direkte fra Alexandraparken i Molde, der Moldejazz er i full gang. Programleder Tine Skolmen får besøk av aktuelle gjester og festivalmusikere på scenen. Dagens liveband: Ensemble Eliassen.
 • Ny studie om kvinner i film

  Mannlege kritikarar er meir skeptiske til filmar med kvinner i, enn kva kvinnelege kritikarar er, skriv The New York Times. Det viser ein ny studie frå San Diego State University. Studien tar for seg kritikkar publisert på nettstaden Rotten tomatoes. Forskarane finn at kvinnelege kritikarar i gjennomsnitt gir filmar med kvinner i ei vurdering på 74 prosent, medan dei mannlege kritikarane gir 62 prosent i gjennomsnitt til dei same filmane(stjerner og terningkast er gjort om til prosent i studien).