Kulturrådet kan få vestlandskontor

Kulturrådet ønsker å etablere en egen avdeling for kreativ næring på Vestlandet. – Kun symbolsk betydning, sier kulturkommentator Hilde Sandvik.

Sali og Dronningen

Bergen kan få det planlagte kulturkontoret til Norsk Kulturråd. Her under åpning av Festspillene i 2016, hvor Dronning Sonja var tilstedet, sammen med statsminister Erna Solberg og ordfører Marthe Mjøs Persen.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Kulturrådet skal bli mindre Oslo-orientert og trolig etablere et kontor på Vestlandet, fortrinnsvis i Stavanger eller i Bergen.

Det er anbefalingen i en rapport rådet selv har skrevet på oppdrag fra Kulturdepartementet.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H)

Kulturminister Linda Hofstad Helleland er enig i at Oslo-fokuset har vært for sterkt.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) er enig i at Oslo-fokuset har vært for sterkt.

– Siden jeg er fra distriktet selv, vet jeg at det skapes veldig mye kunst og kultur av høy kvalitet rundt omkring i hele Norge, sier kulturministeren til NRK.

Vil flytte makten

Hun er glad for at de nå skal flytte mer kulturmakt ut i landet og bygge opp kulturklyngen utenfor hovedstaden.

Rapporten foreslår en rekke konkrete tiltak hvor målet er å knytte tettere kontakt med fagmiljøer utenfor hovedstaden, samt legge til rette for større regionalt og geografisk mangfold.

Et nasjonalt perspektiv gir en god, faglig effekt for kunst- og kulturmiljøene i hele landet, står det videre i rapporten.

Hilde Sandvik

Grunnlegger av Broen.xyz, Hilde Sandvik, er fornøyd med at Kulturrådet har lyttet til kritikken som stormet rundt Kulturrådet i debatten, de siste årene.

Foto: Jan M. Lillebø / Jan M. Lillebø

Grunnlegger av nettstedet Broen.xyz og tidligere kultur- og debattredaktør i Bergens Tidende, Hilde Sandvik, er fornøyd med at Kulturrådet har lyttet til kritikken som har kommet de siste årene.

– Når en først skal flytte, skulle jeg ønske at en kunne ta et større og tydeligere grep, sier hun.

– Kun et symbol

I rapporten anslås at et slikt regionskontor kan få et sted mellom seks og tolv stillinger, avhengig av hvor mye det blir satset på feltet.

– I utgangspunktet så blir dette som en symbolsk sak å regne, men små symboler skal man ikke alltid kimse av, sier Sandvik om hva et slikt kontor i praksis kan bety.

Både Stavanger og Bergen har gode miljøer i kulturnæringen, ifølge Sandvik.

– Jeg skulle ønske at de hadde tatt et tydelige grep for å skille direktoratet fra rådet og flyttet hele rådet ut av Oslo, sier Sandvik.