Hopp til innhold

Fornærmede om kulturprofilen: – Jeg hadde fått advarsler

Kulturprofilen i 50-årene, som blant annet er tiltalt for ni voldteker, nekter straffskyld på alle punkter.

Kulturtopp siktet for voldtekter

Mannen i 50-årene, som omtales som kulturtopp, er siktet for flere voldtekter.

Første dag i rettssaken mot kulturprofilen startet med opplesning av tiltalebeslutningen, før aktoratet og forsvarer hadde sine innledningsforedrag.

Den tiltalte erkjente ikke straffskyld i noen av tiltalepunktene ved opplesning av tiltalen.

Aktoratets sentrale bevis i saken er de fornærmedes forklaringer og likheter i disse forklaringene. I tillegg er andre vitner og logger fra chatter en del av bevisene.

– Jeg hadde fått advarsler

Én av de fornærmede kvinnene møtte tiltalte første gang i 2010 da hun var i tenårene. Hun fortalte i retten at hun følte seg sett av ham, men at hun hadde forhørt seg med andre.

– Jeg hadde fått advarsler om at han kunne være ekkel og var glad i yngre jenter. Jeg opplevde ikke noe av dette, og synes han var tillitsvekkende. Jeg ble etter hvert ganske blind på det, fordi mot meg fremsto han ikke slik.

Kvinnen fortalte at tiltalte var en hun på den tiden så opp til. De snakket sammen via Facebook, og etter hvert ble hun invitert hjem til ham.

– Jeg fikk interesse for ham, fordi han var så god mot meg. Jeg vil ikke si jeg var forelsket, men jeg var nok litt betatt. Fordi han fikk meg til å føle meg bra, han viste interesse, forklare kvinnen i retten.

Rettsaken mot kulturprofil i 50-årene i Oslo Tingrett.

Rettssaken mot kulturprofilen i 50-årene som er siktet for flere voldtekter, startet i Oslo Tingrett i dag. Aktor Trude Antonsen fremst til venstre i bildet.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Våknet av at han hadde seksuell omgang med henne

Det var under en festival at den fornærmede kvinnen anklager tiltalte for å ha voldtatt henne, da de en natt delte samme seng.

– Jeg sov først, også våknet jeg av at han hadde seksuell omgang med meg. Så ble jeg redd, lukket øynene og latet som jeg sov igjen.

Den fornærmede kvinnen forteller videre at hun følte mye skyld i det som hadde skjedd, og at hun ikke fortalte det til noen.

– Jeg husker at jeg følte meg veldig krenket. Fordi han hadde overskredet grensene mine, og fordi jeg tidligere hadde sagt nei. Jeg husker at jeg skammet meg så mye over det til mine nærmeste venner. Jeg bagatelliserte det, fortalte kvinnen.

Var på fester med mye rus hos tiltalte

Kulturprofilen har tidligere vært en sentral aktør i Oslos uteliv, og noen av de fornærmede har jobbet for ham. Flere av de fornærmede kjenner hverandre, og har vært på fester og nachspiel hos den tiltalte, forklarte aktor Trude Antonsen i sin innledning.

Ifølge aktor skal det ha vært mye rus, alkohol og bruk av det narkotiske stoffet MDMA på disse festene, samt at det skal ha vært en seksualisert stemning.

I tillegg til de ni fornærmede, har fire andre kvinner fått saken sin mot tiltalte henlagt. Tre av disse vitner i rettssaken. Også to av tiltaltes tidligere kjærester skal vitne.

Mener #Metoo-kampanjen må tas med i vurderingen

Tiltaltes forsvarer, Elisabeth Myhre, forklarte at de dels kan slutte seg til at det var en seksualisert stemning.

Den tiltalte mener de fornærmede har vært deltagende i de seksuelle handlingene. Myhre forklarte også at i tilfellet der han er tiltalt for seksuell omgang med barn under 16 år, mener tiltalte at jenta hadde fylt 16 år.

– Det er viktig å presisere at retten skal gjøre en vurdering ut fra bevisene som legges frem i retten, og glemme det som har blitt skrevet i media, åpnet forsvarer Myhre sitt innlegg med.

Elisabeth Myhre

Advokat Elisabeth Myhre representerer kulturprofilen i rettssaken.

Foto: Advokatfirmaet STAFF

Forsvaret la vekt på at mediedekningen av denne saken kan være en risiko for at dette kan ha påvirket forklaringene til de fornærmede.

– Anklagene må også sees i vår tidsånd. #Metoo-kampanjen i 2017 og #jegharopplevd-kampanjen i 2015 må være med når retten tar sin avgjørelse i saken, sa Myhre.

Forsvaret har blant annet en spesialist i vitnepsykologi som vitne, som skal redegjøre om falske forklaringer. I tillegg vil broren til den tiltalte forklare seg for retten.

Tiltalt for ni voldtekter

Mannen i 50-årene er tiltalt for å ha brutt straffeloven §192 annet ledd bokstav a og b, for å ha hatt seksuell omgang med noen som var bevisstløs eller av andre grunner var ute av stand til å motsette seg handlingen.

Ifølge tiltalen er mannen tiltalt for ni voldtekter, og ett tilfelle av seksuell omgang med barn under 16 år. I tillegg er han tiltalt for å ha brukt det narkotiske stoffet MDMA.

Det snakk om til sammen ni fornærmede jenter og kvinner, og voldtektene skal ha skjedd i en periode på flere år mellom 2005 og fram til 2014.

Nekter straffskyld

Kulturprofilens advokat Elisabeth Myhre sa til NRK da tiltalen ble kjent, at han nektet straffskyld.

– Han kjenner seg ikke igjen i anklagene slik de er blitt fremsatt.

Siktelsen mot mannen ble kjent høsten 2017. Da hadde etterforskningen pågått i to år. NRK fikk vite at det er 13 fornærmede kvinner i saken. Fire av sakene tiltalte ble siktet for er henlagt.

Det er satt av åtte uker til rettssaken i Oslo Tingrett.

Kulturstrøm

 • ChatGPT blir betalingstjeneste

  Den populære roboten ChatGPT skal bli betalingstjeneste, opplyser OpenAI, selskapet som står bak.

  Tekstroboten har på kort tid blitt svært populær. Både selskap og privatpersoner har brukt den til ting som å skrive noveller, sammenfatte rapporter og til å skrive filmmanus. Roboten forstår en lang rekke språk, blant dem norsk.

  Men med den økte populariteten har det blitt vanskeligere å få brukt roboten, og OpenAI lanserer nå plusstjeneste for folk som vil ha rask tilgang også når mange bruker den samtidig. (NTB)

 • Siri Storheim vant Likestillingsprisen

  Siri Storheim, hornist og masterstudent på Norges musikkhøgskole, tildeles Likestillingsprisen 2022 av Norsk Komponistforening. Prisen får hun for sitt bidrag til debatt om kjønnsbalanse og mangfold i de norske musikkinstitusjonene.

  Høsten 2022 skrev hun kronikk og debatterte at semesterplanen for høgskolens symfoniorkester kun består av mannlige komponister og dirigenter. Og at "På Norges Musikkhøgskule er det sannsynleg å gå ein heil grad utan å sjå ein kvinne eller ein person med minoritetsbakgrunn på dirigentpodiet."

  Prisen ble delt ut under KORKs konsert i Store Studio torsdag 2. februar, som du kan høre i NRK Radio her

  Musikkhøgskolens rektor, Astrid Kvalbein, fikk selv Likestillingsprisen i 2018 mens hun jobbet ved Universitetet i Oslo.

  Siri Storheim tildeles Likestillingsprisen 2022 av Norsk Komponistforening. Hun er hornist og tidligere studentutvalgsleder ved Norges musikkhøgskole.
  Foto: Alexander Henshaw