Kulturminister får kritikk: – Reiser bort den viktigste dagen i året

Linda Hofstad Helleland (H) er både kultur- og idrettsminister. Men flere mener hun forsømmer jobben som kulturminister når hun reiser til Vatikanstaten istedenfor å legge fram kulturbudsjettet på torsdag.

Linda Helleland

REISER BORT: På torsdag skal kulturminister Linda Hofstad Helleland prate om likestilling og likeverd under «Sport at the Service of Humanity» i Vatikanstaten. Dermed blir hun ikke med på framleggelsen av statsbudsjettet.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Hun har brukt mye krefter og tid på andre ting enn kunst og kultur foreløpig, særlig idrett og mediepolitikk, sier direktøren for Nasjonalmuseet, Audun Eckhoff.

Anette Trettebergstuen og Solveig Horne

VIKTIG DAG: – Det sier sitt når kulturministeren velger å reise ut av landet når statsbudsjettet legges fram.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) var til stede i Oslo Spektrum lørdag kveld, for å overvære den første profesjonelle boksekampen på norsk jord siden 1981. Hun var også i Lillehammer under ungdoms-OL i februar.

I forrige uke meldte VG at kulturministeren kaster seg inn i kampen for å bli ny visepresident i Verdens Antidopingbyrå (WADA).

Og i går kunne NRK fortelle at Linda Hofstad Helleland dropper presentasjonen av statsbudsjettet på torsdag, til fordel for idrettskonferansen «Sport at the Service of Humanity» i Vatikanstaten.

Dette er det første kulturbudsjettet Helleland er ansvarlig for.

– Det at hun reiser bort på den viktigste dagen i året for mange, der tidligere kulturministre har flagget egne satsinger og sørget for å være tydelig til stede, så sier det sitt når hun heller velger å reise til utlandet, sier Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen.

Sett mer til statssekretæren

Tom Remlov

SVAK PROFIL: Teatersjef Tom Remlov mener Helleland har en uklar profil som landets kulturminister.

Foto: Eirin Larsen / NRK

– Statsbudsjettet som nå framlegges, blir den første viktige prøven på hva hun ønsker og hvilke prioriteringer hun har, sier Nasjonalmuseets Audun Eckhoff, som reagerer på at hun prioriterer en idrettskonferanse foran statsbudsjettet.

Audun Eckhoff mener Helleland framstår mer som en ren idrettsminister.

– Jeg har møtt henne på hennes kontor, men jeg har ikke sett eller møtt henne ved mange anledninger. Sånn sett har vi hatt mer kontakt med hennes statssekretær, Bård Folke Fredriksen.

Audun Eckhoff

FÅ MØTER: Det har vært få møter mellom Nasjonalmuseets Audun Eckhoff og kulturminister Linda Hofstad Helleland siden ministeren tiltrådte i desember 2015.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

Eckhoff får støtte fra Tom Remlov, teatersjef for Riksteatret. Han sliter med å se en klar profil i Hellelands kulturpolitikk.

– Det virker for meg som hun har prioritert idrettsminister-ansvaret. På vårt felt har hun vært mye mindre tydelig.

Anette Trettebergstuen, kulturpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, mener det er riktig at Helleland har vært mer idrettsminister enn kulturminister.

– Det er bra at vi har en tydelig og klar idrettsminister som er til stede for idretten, det skulle bare mangle. Det som er problemet, er at hun er lite til stede og mener lite om kulturpolitikken, sier Trettebergstuen.

– Har god tid til å forsvare budsjettet

Kulturdepartementet opplyser at de har gått gjennom alle aktivitetene som ministeren har vært på siden hun kom inn i jobben som statsråd i desember 2015. Og Helleland avviser kritikken som kommer hennes vei.

– Hvis vi tar bort møter, høringer og konferanser så har jeg deltatt på fem ganger så mange kulturarrangement, sier Helleland til NRK.

Hun reiser til Norge natt til fredag.

– Jeg står opp midt på natta for å komme meg hjem sånn at jeg kan følge budsjettet og delta i debatter. Det er mange uker til Stortinget skal vedta budsjettet i desember, så jeg har god tid til å forsvare mitt kulturbudsjett.

Kulturstrøm

 • Fosse nominert til Man Booker-pris

  Jon Fosse er nominert til Den internasjonale Man Booker-prisen for første band i Septologien som kom ut i fjor haust, melder Samlaget. Roy Jacobsen er den einaste andre norske forfattaren som tidlegare har vore nominert til denne prisen.

  Bokomslag "Det andre namnet" og portrett av Jon Fosse
  Foto: NINJA BENNECHE / Aschehoug/NRK
 • Forfattaren Annie Riis er død

  Den norske forfattaren Annie Riis er død. Ho vart 92 år gammal. Riis vant Brageprisen i 2001 for diktsamlinga "Himmel av stål".

  Forfattar Annie Riis
  Foto: Arash Nejad / NTB scanpix