Regjeringen vil øke insentivordningen

Regjeringen vil øke insentivordningen for film med 11 millioner. Norsk filmbransje er delt over nyheten.

Michael Fassbender som spiller Harry Hole

SNØMANNEN: Filmen «Snømannen» fikk størstedelen av støtten fra insentivordningen i 2016. Her er hovedrolleinnhaver Michael Fassbender under innspillingen på en trikk i Bjørvika i Oslo.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Etter ett år har insentivordningen for film bragt to store filmproduksjoner til Norge.

I mars vandret Michael Fassbender rundt i Oslos gater som Harry Hole under innspillingen av «Snømannen». I sommer besøkte Matt Damon Lofoten, under innspillingen av «Dowsizing».

Storfilmer til tross, mottakelsen av ordningen som gir økonomisk støtte til internasjonale produksjoner har ikke vært udelt postitiv.

Tirsdag skriver Dagsavisen at regjeringen foreslår å øke insentivordningen med rundt 20 prosent i neste års statsbudsjett. Det vil si at den totale potten filmproduksjone kan søke støtte fra, øker fra 45 til 56 millioner kroner.

– Står ikke i forhold til visjonen

Per Henry Borch, linjeprodusent for Truenorth, har tidligere uttalt at han er bekymret for at insentivordningens størrelse og norsk byråkrati vil ødelegge for utenlandske filmproduksjoner.

– Det er positivt at det når kommer en økning, men jeg synes ikke den står i forhold til visjonenen om å tiltrekke seg store utenlandske produksjoner, sier Borch.

Krever mer til norsk film

I produsentforeningen Virke håper de økningen betyr at det også kommer mer penger til norsk filmproduksjon.

Torbjørn Urfjell

VIL HA MER: Torbjørn Urfjell forventer økt støtte til filmfondet når statsbudsjettet for 2017 legges frem torsdag.

Foto: FN-sambandet

– Kulturministeren har fått klar beskjed fra bransjen om at vi forventer en økning i filmfondet framfor en økning i insentivordningen, sier direktør Torbjørn Urfjell.

Urfjell mener at økningen ikke må gå på bekostning av norsk film.

– Jeg forventer en reell økning av filmfondet. Hvis ikke bidrar kulturministeren å svekke norsk film på bekostning av utenlandsk film, sier Urfjell.

– En reell styrkning

NFI søkte om å øke insentivordningen med 26 millioner kroner, men avdelingsdirektør Stine Helgeland, er langt fra skuffet over at de ikke fikk viljen sin.

– 11 millioner er en reell styrkning av ordningen, og gjør den mer konkurransedyktig mot andre insentivordninger, sier hun.

Helgeland mener det er vanskelig å vurdere om økningen er stor nok før man ser hvor mange og hvilke søknader som kommer inn.

– Mange har lurt på hvor forutsigbar ordningen er. Dette er et signal om at regjeringen er villig til å satse, sier Helgeland, som legger til at også norske produksjoner med internasjonalt potensiale kan søke om tilskudd.

– Vi må ha et tak

– Statlige budsjettposter må ha et tak, sier Bård Folke Fredriksen (H), statssekretær i Kulturdepartementet.

Bård Folke Fredriksen

SPENT: Bård Folke Fredriksen (H) er spent på utviklingen i norsk filmbransje.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Han forteller at regjeringen øker insentivordningen fordi den er blitt en suksess.

– Allerede første år kom både «Snømannen» og «Downsizing» til Norge. I tillegg har vi en rapport som viser at filminnspillingene ga en omsetning på 190 millioner kroner, sier Fredriksen.

Han sier at han er spent på å se hvordan ordningen vil påvirke norsk filmbransje fremover.

– Det er verdt å legge til at det er ikke kommer mange andre poster i budsjettet som vokser med over 20 prosent i 2017, sier Fredriksen.

Kulturstrøm

  • Oslo-folk tviler på oppstandelsen

    Hver tredje nordmann tror at Jesus stod opp fra de døde, på et eller annet vis, ifølge en fersk måling, melder Vårt Land. Færrest tror på oppstandelsen i Oslo. Her svarer over halvparten av de ikke tror Jesus stod opp fra de døde.

  • Meir tagging i Surnadal

    Politiet fekk tips om eit «satanist» symbol som var tagga i grusen ved småbåthamna i Surnadal. Dette et eitt av fleire tilfelle med tagging i Surnadal dei siste dagane, seinast i går då Øye kyrkje vart tagga på. – Det er naturleg å sjå dette i samanheng med dei andre hendingane ja, seier John Bratland ved politiets operasjonssentral. Foreløpig har dei ingen mistenkte i saka, men dei ser ein samanheng med at symbola som blir måla på, og fargane er relativt like. Om det dreiar seg om eit satanistmiljø, har dei ikkje noko informasjon om.

    «satanistsymbol»
    Foto: Surnadal kommune