Hopp til innhold

Kultur-Norge boikotter russiske kunstnere

Kulturbygg over hele landet lyses opp med fargene i det ukrainske flagget. Flere kulturinstitusjoner legger også samarbeid med russiske kunstnere på is.

Lars Gunnar Liestøl.

Kilden i Kristiansand avlyser alle planlagte forestillinger med russiske kunstnere, mens bygget lyses opp i fargene til det ukrainske flagget.

Foto: Lars Gunnar Liestøl / Privat

På Munch-museet blir det ingen russiske kunstnere å se med det første. Alle relasjoner med russiske institusjoner og privatpersoner er lagt på is, forklarer museumsdirektør Stein Olav Henrichsen.

– Dette er for å vise solidaritet med Ukraina, og med kunstnere og kulturarbeidere i Russland som protesterer mot regimets angrep på et fritt og uavhengig land.

Henrichsen sier at museet håper å gjenoppta samarbeidet i fremtiden.

Munchmuseet, Munch

Munchmuseet, Munch.

Foto: Heather Ørbeck Eliassen / NRK

Kilden avlyser russiske kunstnere

Også Kilden i Kristiansand har bestemt seg for å avlyse planlagte forestillinger med russiske artister. Balletten Svanesjøen med St. Petersburg Ballet Theatre er avlyst. Og den russiske pianisten Denis Kozjukhin, som skulle spille med Kristiansand Symfoniorkester vil bli erstattet.

Vedtaket fra et ekstraordinært styremøte i Kilden lyder:

«For å tydelig markere vår avstand fra Russlands invasjon i Ukraina velger Kilden å avlyse russiske artister og ensembler inntil videre.»

– Det er viktig for oss å understreke at avlysningene er en prinsipiell markering mot Putins meningsløse angrepskrig i Ukraina. Markeringen er ikke rettet mot folket i Russland og kunstnerne, men for å markere avsky mot krigshandlingene rettet mot Ukraina, sier administrerende direktør i Kilden, Harald Furre.

NTO: Fryser statlige samarbeid

Norsk teater og orkesterforening (NTO) har gått ut med noen felles prinsipper og scenekunst og orkestervirksomhet i Norge. Der fryser de all samarbeid med russiske statlige virksomheter.

Alt samarbeid, både av kunstnerisk og finansiell karakter, med statsfinansierte russiske kunst- og kulturinstitusjoner fryses eller avvikles. Vi ønsker ikke å gi det russiske regimet anledning til å bruke kunst- og kultur til å legitimere deres ulovlige handlinger, heter det i skrivet fra NTO.

NTO representerer 51 medlemmer består av offentlig finansierte produserende og programmerende teatre, scener, orkestre, musikkensembler, kor og andre virksomheter.

Det var Den Norske Opera og ballett som tok initiativ til en felles holdning blant scenekunstinstitusjoner.

Den Norske Opera & Ballett har ikke planlagt å stoppe historiske verk og repertoar med russisk tilknytning.

– Formålet med en kulturboikott må være å ramme regimet bak krigshandlingene, sier kommunikasjonsrådgiver Vilde Alette Monrad-Krohn ved Den Norske Opera & Ballett.

Vilde Alette Monrad-Krohn

Vilde Alette Monrad-Krohn ved Den Norske Opera & Ballett. 

Kunstmuseet KODE i Bergen har ikke noe samarbeid med russiske institusjoner eller privatpersoner i dag.

– Vi kommer heller ikke til å inngå noen slike samarbeid i fremtiden, så lenge situasjonen i Ukraina pågår, sier direktør Petter Snare.

NRK har vært i kontakt med flere kulturinstitusjoner over hele landet. Flere jobber med hvordan de skal markere seg mot krigen i Ukraina.

Lyser opp i gult og blått

Fra klokken 18 onsdag til klokken 10 fredag vil Operaen lyses opp i fargene blått og gult. Norsk teater- og orkesterforening (NTO) står bak markeringen. De har invitert andre kulturbygg til å gjøre det samme.

Også Munch-museet og Kilden er blant dem som skal lyses opp i fargene til det ukrainske flagget.

– Sammen med norske teatre og orkestre ønsker vi å fordømme Russlands invasjon av Ukraina. Kunst- og kulturinstitusjoner i Norge er internasjonale virksomheter med ansatte fra mange nasjoner, og det er viktig for oss å vise støtte til og solidaritet med alle som er berørt av krigens lidelser, sier Monrad-Krohn ved Operaen.

Sparket dirigent i München

Russiske kunstnere møter sanksjoner også andre steder i verden. Den russiske dirigenten Valery Gergiev har fått sparken fra München filharmoniske orkester. Grunnen er at han ikke vil fordømme Putin og invasjonen av Ukraina.

Dette skjer dagen etter at dirigentens manager droppet ham fordi han holder med «et kriminelt regime».

Dermed står en av verdens fremste dirigenter foreløpig uten jobb. Hverken La Scala i Milano, Festspielhaus i Baden-Baden eller Elbphilharmonie i Hamburg vil ha 68-åringen, skriver The Guardian.

Rotterdam filharmoniske orkester er ventet å droppe en Gergiev-festival som er blitt holdt siden 1996.

Også i USA er flere konserter som Gergiev skulle dirigere blitt droppet. To av dem i Carnegie Hall der russeren skulle dirigere Wien filharmonikerne og St. Petersburgs Mariinsky orkester.

Kulturstrøm

 • Toffen Gunnufsen blir ny kultursjef i Lillesand

  Toffen Gunnufsen (62) er ansatt som kultursjef i Lillesand kommune. Det opplyser Lillesand kommune i en pressemelding søndag kveld.

  – Jeg gleder meg til å påta meg rollen som kultursjef. Å skape kulturopplevelser for alle, samt å dele glede med andre er noe jeg virkelig ser frem til. Vi må sikre at det spesielle og karakteristiske ved byen vår bevares, samtidig som vi har et åpent syn på fremtiden, uttaler den kommende kultursjefen i pressemeldingen.

  Gunnufsen har lang erfaring innen festival- og kultursektoren og har tidligere jobbet for Quartfestivalen i Kristiansand i 15 år. Han var med å starte opp Hovefestivalen på Tromøya i Arendal og Skral i Grimstad.

  Toffen Gunnufsen
  Foto: Robert Rønning / NRK
 • Kongen åpnet det nye skimuseet i Holmenkollen

  Kong Harald deltok på den høytidelige åpningen av det nye skimuseet i Holmenkollen lørdag.

  Skiforeningen har oppgradert skimuseet for 90 millioner kroner og fra og med søndag er museet åpent for alle.

  Skimuseet, som i år fyller 100 år, har fått et helt nytt inngangsparti tegnet av Snøhetta. Også flere utstillinger er opgradert.

  – Nå skaper vi et reisemål som er enda mer attraktivt for både norske og utenlandske gjester – enten de er interessert i sport, kultur, arkitektur eller utsikt, sier generalsekretær Håvard Abrahamsen i Skiforeningen.

  (NTB)

  Hans Majestet Kong Harald deltar på åpningen av det nye Skimuseet.
  Foto: Frederik Ringnes / NTB