Krokanis-parfait med varm mango
4 personer
1 dl sukker
1/2 dl mandler
65 g sukker
1 dl vann
1/2 vaniljestang
2 1/2 dl fløte
4 (store) eggeplommer
2 mango
saft og revet skall av 1 lime
1 1/2 ss smør
2 ss sukker
jordbær, rips eller granateple (kan sløyfes)
Hakk mandlene og smelt 1 dl sukker til karamell i en liten kasserolle. Tilsett mandlene og rør godt rundt. Hell blandingen ut på et bakepapir eller en bakematte, og avkjøl i romtemperatur. Knekk opp krokanen og knus den i en morter eller raskt i en hurtigmikser. Oppbevar krokanen i en lufttett beholder i romtemperatur.
Skrap ut frøene av vaniljestangen. Ha det i en kasserolle
sammen med 65 g sukker og 1 dl vann. La det fosskoke i ca 5 minutter. Pisk eggeplommene til de er nesten hvite. Hell den varme sirupen i eggeplommene, og pisk videre til eggedosisen har romtemperatur. Stivpisk fløten og vend
den inn i eggedosisen. Vend til slutt inn krokanen (spar litt til pynt) og fyll is-parfaiten i porsjonsformer eller i en liten brødform kledd med plastfolie. La den stå minst 4 timer i fryseren før servering.
Fjern skallet på mangoene og del dem i passende biter. Smelt sukkeret i en stekepanne og tilsett smøret. Ha i mangobitene og stek i ca 1 minutt. Tilsett limesaft og skall, kok til sausen har sirupkonsistens. Bland i rips, granateplekjerner eller delte jordbær.
Anrett den varme mangoen rundt is-parfaiten og dryss over litt krokan.
Hilsen kokke-Lise