Kritisk til Istanbul som kulturhovedstad

Denne uken sparkes kulturåret offisielt igang i de Europeiske kulturhovedstedene for 2010. – I Istanbul merker man lite til statusen og lar byen forfalle, mener Eugene Schoulgin i PEN.

Den blå moské i Istanbul
Foto: H. Danbolt

I år har EU utnevnt tre kulturbyer: Istanbul i Tyrkia, Pecs i Ungarn, og Essen og Rurh-området i Tyskland.

Ordningen med de europeiske kulturbyene startet for 25 år siden. Dette for å bringe Europa sammen, ved å vise frem den felles kulturarven. I årenes løp har EU utnevnt 30 europeiske byer til Europeisk Kulturhovedstad.

Lar byen forfalle

Eugene Schoulgin er generalsekretær i Internasjonale PEN. Han bor i Istanbul og er svært kritisk til byens satsing på sin tittel som Kulturhovedstad.

– Når det gjelder opppussing synes jeg de har mislykket totalt, i den grad de i det hele tatt har forsøkt. De har satset på noen små områder, men har i stor grad fortsatt å la byen forfalle. De satser på det som synes utad, gallakonserter, en og annen utstilling, besøk fra kunstnere og kulturpersonligheter fra andre land, sier han.

Schoulgin merker lite til Istanbuls status som kulturhovedstad.

– Det er noe som angår en veldig liten prosent av byens befolkning. Det har vært så mange skandaler i sammenheng med forberedelsene til denne hendelsen at de fleste Istanbul-boere rykker på skuldrene.

Korrupsjon

Han sier at på grunn av ren korrupsjon har mye av pengene som er bevilget kulturhovedstaden forsvunnet på veien, nye personer har overtatt og mye av entusiasmen har forsvunnet.

– Istanbul er en av de rikeste kulturbyer vi har i Europa når det gjelder minnesmerker og avtrykk av sivilisasjoner langt tilbake i tid. Jeg håper dette skal avstedkomme en kraftig dialog i Istanbul. At folk engasjerer seg og finner ut at man må gjøre noe. Det er rett og slett tragisk å se hvordan man i Istanbul lar sine minnesmerker forfalle.

Snart kun for EU

For to år siden var Stavanger Europeisk Kulturhovedstad. Sammen med Bergen er byen den eneste norske som har hatt denne tittelen. Nå er det slutt for at byer i land som står utenfor EU kan søke om å bli kulturhovedstad.

Fra neste år kan kun EU-land søke. Dermed blir Istanbul den siste europeiske kulturbyen i et land som ikke er EU-medlem.

Kulturstrøm

 • Litteraturfestival rett hjem

  Norsk Litteraturfestival på Lillehammer har i år flyttet til NRKs lokaler på Marienlyst på grunn av Koronaviruset. Blant annet så inviterer Siss Vik og Hans Olav Brenner til litteraturfestival på TV.

  Siss Vik og Hans Olav Brenner inviterer til litteraturfestival på TV. Forfattere kommer på rekke og rad, alene eller sammen, med ny bok under armen eller med temaer det bør snakks om i disse dager.
 • Nordmenns digitalbruk har gått opp

  Flere nordmenn sier at de bruker digitale tjenester i dag enn før koronapandemien startet. 92 prosent av de 1.200 spurte i McKinseys undersøkelse sier at de bruker digitale tjenester i dag, mot 78 prosent før koronautbruddet, skriver NTB.

  Virus Outbreak Bracelet Photo Gallery
  Foto: Vincent Yu / AP
 • Bob Kulick (70) er død

  Produsent og tidvis studiogitarist i rockebandet Kiss, Bob Kulick, er død. Broren hans, også tidligere Kiss-gitarist, Bruce Kulick, bekrefter det på Twitter. – Hjertet mitt er knust over å dele nyheten om at min bror er gått bort, skriver han.