Kritiserer denne fyrverkeri-videoen

NRKs nye serie «Ikke gjør dette hjemme»får kritikk for å fyre av pinneraketter innendørs.

Video Fyrvekeri innandørs

Klikk på bildet for å se videoen Direktoratet for samfunnssikerhet og beredskap kritiserer.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Ikke gjør dette hjemme

Programserien «Ikke gjør dette hjemme» starter 6. januar og skal, som tittelen forteller, teste advarslene hjemme.

Foto: NRK
"Ikke gjør dette hjemme" fyrverkeri innendørs.

Her fyrer programleder Per Olav Alvestad av pinnerakketten i den aktuelle videoen.

Foto: NRK

I saken « Så farleg er fyrverkeriet », som NRK.no publiserte 30. desember, ble det vist en video fra det nye programmet «Ikke gjør dette hjemme».

I videoen fyres det av en pinnerakett inne i et hus som senere skulle brennes ned kontrollert.

Vurderer å forfølge saken

Dette har fått Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB) til å reagere.

De setter spørsmålstegn på om hvilke forebyggende effekt innslaget har, skriver de på sine hjemmesider.

– Vi er glade for, og avhengig av, medienes hjelp til å forebygge fyrverkeriskader, men DSB mener dette er ikke måten å gjøre det på, sier avdelingsdirektør Torill Tandberg i DSB.

De er også bekymret for hvilken påvirkning dette vil ha på barn og unge.

Pinneraketter ble forbudt i Norge ved årsskiftet 2008/2009, og ifølge DSB har ikke NRK har fått særskilt tillatelse av brannvesenet til verken kjøp eller bruk, slik loven krever.

DSB vurderer nå om saken skal forfølges videre.

– Hadde tillatelse

Redaksjonen bak programmet deler ikke DSBs syn på saken.

– Pinnerakettene som vi bruker er fastmontert til et bordbein, og utgjør derfor ingen prinsipiell forskjell fra et bakkefyrverkeri. Vi hadde også bakkefyrverkeri som vi testet, men den visuelle effekten er bedre på pinneraketten, fordi vi da har større kontroll på hvor eksplosjonen skjer og kan stille inn kameraer mer nøyaktig. , sier redaksjonsleder Njord Røv til NRK.no.

Han er heller ikke enig i påvirkningen dette kan ha.

– Vi mener at det å faktisk se at en rakett kan starte en brann, har en langt større forebyggende effekt enn at DSB advarer mot fyrverkeri generelt, sier han.

Røv legger til at pinnerakettene ikke er anskaffet på ulovlig vis, og at NRK har skriftlig tillatelse til kjøp og oppskyting av fyrverkeri til dette innslaget.

– Brannvesenet var tilstede med røykdykkere og brannbil både før, under og etter opptak, og det er grunn til å påstå at sjeldent har en rakett gått av under tryggere omstendigheter, sier han.

Kulturstrøm

 • Radioteatret lager «Snøsøster»

 • Kong Oscars gate er opna igjen

  Etter to år med anleggsarbeid stod strekninga Vertlidsallmenning til Nygaten i Kong Oscars gate klar til nyopning laurdag. Gata er ei av dei eldste gatene i Bergen, og blei offisielt opna av byutviklingsbyråd Anna Elisa Tryti.

  Nyopning Kong Oscars gate
  Foto: Stian Sørum Røkenes / NRK
 • «Dracula» fra skaperne av «Sherlock

  Netflix og BBC vil lage en TV-serie som baserer seg på klassikeren «Dracula», melder Variety. Det er fra før kjent at manusforfatterne bak den populære TV-serien «Sherlock», Mark Gatiss og Steven Moffat, har tatt på seg jobben med å omforme historien om den ikoniske vampyren til en miniserie. Serien skal være på tre 90 minutter lange episoder. – Vi har alltid hatt historier om ondskap. Det som er spesielt med «Dracula», er at Bram Stoker ga ondskapen sin egen helt, sier Mark Gatiss og Steven Moffat til filmbransjebladet (NTB).

  Sherlock Special
  Foto: Robert Viglasky / BBC