Krever skandalebok stoppet

Boken til blogger Anniken «Annijor» Jørgensen forsøkes stoppet i retten. – Alle bøkene er solgt, så dette er feil middel å bruke, sier forlagets advokat.

Blogger Anniken Jørgensen og VGs anmelder Trine Saugestad Hatlen møttes i forrige uke til debatt i Dagsnytt 18 om innholdet i «Bare en natt til».

Blogger Anniken Jørgensen har vakt oppsikt med sin bok «Bare en natt til», hvor hun forteller om kjærlighetssorg, depresjon, utroskap og mobbing.

Samtidig har boken møtt krass kritikk for måten navngitte folk rundt henne blir omtalt på, og VGs anmelder omtaler bokutgivelsen som «en skandale».

«Bare en natt til» gikk rett inn på førsteplass på Norges bestselgerliste, og på kort tid er 18.000 bøker trykket opp.

Nå opplyser Panta Forlag at boken er forsøkt stoppet i retten, noe de reagerer på.

Broiler-frontfigur står bak begjæringen

Simen Auke

Simen Auke i Broiler er omtalt i «Bare en natt til», og forsøker å få stoppet boka.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

– Boken er full av hemmeligheter og Anniken utleverer alt ved hvordan det er å være ung i dag. Det står ikke et usant ord i boken og derfor kan den ikke stoppes av sensur, sier forlegger Alexander Elguren, og opplyser at de har invitert motparten til samtale for å forsøke å imøtekomme vedkommendes ønsker.

Simen Auke, som er den ene halvparten av musikkduoen Broiler, bekrefter overfor NRK at det er han som står bak begjæringen.

Han er omtalt i boken med flere detaljer fra eget privatliv, og har tidligere sagt til VG at han ikke visste noe om dette.

Han sier til NTB at forlaget ikke har spurt om tillatelse til å bli utlevert i boken og det synes han ikke er greit.

Det har ikke lyktes NRK å få en kommentar fra Anniken Jørgensen.

– En umulig oppgave

Advokat Tony A. Vangen i Advokatfirmaet Elden sier til NRK at de har fått en begjæring om midlertidig forføyning, noe som betyr at det foreligger et krav om at Panta Forlag og Jørgensen skal trekke tilbake bøkene.

Advokat Tony A. Vangen

Advokat Tony A. Vangen mener det er umulig å etterkomme en eventuell rettsanmodning om å trekke tilbake boka «Bare en natt til»

– Juridisk sett kan nok dette være feil type våpen å bruke fordi bøkene allerede er solgt. Vi har dermed ingen anledning til å trekke dem tilbake. Retten kan ikke pålegge en oppgave som er umulig å utføre, sier Vangen.

Men boken er å få kjøpt på nettet hos enkelte forhandlere?

– Problemet er at begjæringen om midlertidig forføyning er rettet mot forlaget og forfatteren, ikke mot bokforhandlere. I forføyningssaken mot oss kan man ikke komme til at en bokforhandler ikke kan selge boken.

– Vi har innledet dialog med den andre siden for å se om det kan løses på minnelig måte. Dersom det er lovovertredelser i boken så er det riktig å kreve erstatning for det.

– Er det ikke forståelig at det kommer et søksmål med tanke på at boken inneholder private detaljer om navngitte personer?

– Jeg kan forstå at folk synes det er ubehagelig å lese dette, men jeg må forholde meg til det som ligger foran meg nå, og det er midlertidig forføyning, sier Vangen, som sier at de nå forsøker å bli enig med motparten på bakrommet.

– Om ikke blir det muntlig forhandling i retten i neste uke, sier han.Advokat Jon Wessel Aas har tidligere sagt til NRK at det generelt er viktig å være varsom når man omtaler andre personer i en bok. Dette er regler som gjelder på samme måte som i pressen, presiserer han.

– I enkelte miljøer tror jeg ikke man er klar over dette. Grensene blir litt visket bort når man forteller så mye om seg selv, og man kan da kanskje tenke at de kan skrive hva de vil offentlig om andre mennesker, men så enkelt er det ikke.

Kulturstrøm

 • Tanum bokhandel forsvinner helt

  Cappelen Damm legger nå også ned nettbokhandelen tanum.no, som var det siste som var igjen av bokhandlerkjeden som ble startet i 1832. En for dyr satsing på bokhandel på Oslo Lufthavn endte med salg av fire butikker, skriver Bok365. Før nyttår solgte forlaget også flaggskipsbutikken på Karl-Johan.

 • Etterspørsel hos Netflix synker

  Etterpørselen på digitale orginaler synker for tredje kvartal på rad for Netflix. Dette er rekordlavt, til tross for Squid Game som har klatret på topplistene den siste tiden, melder Parrot Analytics.

  Eget produsert innhold er essensielt for abonnomentvekst, skriver byrået.

  I løpet av to år har de nye konkurrentene Disney+, HBO Max og Apple TV+ tatt kraftig på Netflix.

  FILE PHOTO: FILE PHOTO: The Netflix series "Squid Game" is played on a mobile phone in this picture illustration
  Foto: Kim Hong-ji / Reuters
 • Trond Giske-film til Amsterdam

  Dokumentarfilmen «Trond Giske – Makta rår», har blitt invitert til IDFA, verdens største dokumentarfilmfestival.

  Dokumentaren av Håvard Bustnes får verdenspremiere i Amsterdam, i seksjonen Frontlight på IDFA.

  Filmen handler om tiden fra han var ungdomspolitiker, til han på dramatisk vis bestemte å trekke seg fra politikken etter anklager om seksuell trakassering, ifølge Norsk filminstitutt.

  Også ungdomsdokumentaren «Bortebane» er invitert. Filmen av Line Hatland som skal konkurrere i programmet IDFA Competition for youth documentary.