Hopp til innhold

Blogger blottlegger kjærlighetssorgen i ny bok

Blogger Anniken Englund Jørgensen utleverer mange av sine nærmeste i bokdebuten «Bare en natt til». – Det er viktig å tenke over at det kan påvirke relasjonen til dem som utleveres for resten av livet, sier psykolog.

Anniken Englund Jørgensen

«Husker du din første kjærlighet?» skriver Anniken Englund Jørgensen i sin nye bok «Bare en natt til».

Foto: Kaja Marie Andreassen / NRK

– Det er mye jeg har skjult, noe som ikke har vært sant, og andre ting jeg rett og slett har skammet meg over. Men nå er hele historien ute, forteller Anniken Englund Jørgensen (22).

Jørgensen som kanskje er mest kjent som bloggeren «annjior», er aktuell med boka «Bare en natt til», om sin første kjærlighetssorg og etterfølgende depresjon.

– Kjærlighetssorgen tok over hele livet mitt. Men jeg tror det er viktig å snakke om, fordi det er litt tabu å fortelle om hvor gæren man blir. Plutselig sitter du utenfor døren og skriker og sparker i døren.

– Det er viktig å tenke over dem man utleverer

Jørgensen har tidligere deltatt i Aftenposten-programmet «Sweatshop», i tillegg til å være en av bloggerne som portretteres i TV2-programmet «Bloggerne». I den nye boka legger hun lite skjul på noe som helst, og både ekskjæresten, familie og venner blir utlevert.

Hedvig Montgomery er psykolog, og har jobbet mye med uttak og oppfølging av deltakere til ulike TV-produksjoner. Hun mener hensynet til en tredjepart er noe det bør fokuseres mer på.

Hedvig Montgomery

UTLEVERING: Psykolog Hedvig Montgomery mener det er viktig å tenke over konsekvensene for relasjonene til dem man utleverer i en bok.

Foto: Privat

– Man snakker lite om konsekvensene for dem som blir omtalt og utlevert. Det er viktig å tenke over at det vil påvirke den nære relasjonen til den du utleverer for resten av livet. Dere skal leve sammen med den historien du har fortalt, sier Montgomery.

Jørgensen forteller at hun avklarte med ekskjæresten og de som utleveres mest av venner og familie, at hun kom til å skrive om dem. Det mener psykologen er en viktig del av prosessen.

– Snakk med dem om ting er sant og tenk over hvor du står i livet ditt. Er du forberedt på det som kommer etterpå? At noen kanskje kan synes du er en dust? Eller at du er fantastisk? Begge deler kan være vanskelig å bære.

Jørgensen: – Dette er min sannhet

Den 22 år gamle bokdebutanten sier hun er forberedt på at noen kan være uenig i det hun har skrevet, men understreker at dette er hennes sannhet.

Jørgensen forteller at det har vært spesielt viktig å fortelle om familien, og hvordan det var å se datteren rakne.

– Det må være rart å se ungen din stagnere på den måten, når du vet at dette ordner seg. Jeg ser i ettertid at mamma har kommet med mye kloke ting, men der og da vil du ikke lytte. I hvert fall ikke til foreldrene dine.

Montgomery sier det er vanlig å bli selvopptatt i sin egen sorg.

– Vi mennesker er skapt til å leve sammen. Avvisning er noe av det vanskeligste man opplever, sier hun.

Anniken Englund Jørgensen

Bloggeren skulle ikke vært foruten kjærlighetssorgen. Det er arr hun bærer med stolthet i dag forteller hun.

Foto: Kaja Marie Andreassen / NRK

Nå håper Jørgensen å være den stemmen hun selv kunne trengt.

– Så lenge jeg kan hjelpe én jente der ute til å få et annet syn på ting. Som jeg skriver: Jeg ville dø. Og jeg vet at der mange der ute som tenker det når noen snur ryggen til dem. Men det gjorde ikke jeg, og det skal heller ikke de.

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh