Hopp til innhold

Krever nye TV-reklameregler

Medietilsynet vil ha nye regler for politisk tv-reklame, fordi de mener dagens regelverk er forrvirrende.

Bjarte Hjelmeland i Bevar Hardangers TV-reklame

Bjarte Hjelmeland i «Bevar Hardangers» TV-reklame som ble sendt på TV 2. TV 2 fikk ingen straff for å ha sendt reklamen.

Foto: Skjermdump fra Bevar Hardangers TV-reklame

Fordi reglene er uklare blir det vanskelig å kontrollere tv-kanalene, mener Medietilsynet.

Det skriver tilsynet i et brev til Kulturdepartementet, med klar beskjed om at det må bli enklere for TV 2 og andre å vite hvem de har lov å slippe til med reklametid.

Rune Indrøy

Rune Indrøy .

Foto: TV 2

– Det faller noen brikker på plass for meg, når jeg leser dette brevet, sier konserndirektør Rune Indrøy i TV 2.

Hard nøtt

Nå har han fått forklaringen på hvorfor det tok så lang tid for Medietilsynet å behandle saken da TV 2 sendte reklame for «Bevar Hardanger», og hvorfor kanalen ikke ble straffet for å ha gjort noe ulovlig.

Reklamen mot de omstridte høyspentmastene i Hardanger ble sendt på TV 2 i vinter . Det var en hard nøtt for Medietilsynet å bestemme om den det var en lovlig reklame eller om den var politisk og dermed ulovlig.

Tilsynet konkluderte etter et halvt år med at reklamen VAR politisk og ulovlig, men valgte å la være å straffe TV 2 for å ha sendt den.

Medietilsynets direktør Tom Thoresen

Medietilsynets direktør Tom Thoresen.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– Utfordrende praksis

– Det er en politisk reklame som rammes av norsk lov, men praktiseringen av det i forhold til internasjonalt regelverk vil by på visse utfordringer, sier Medietilsynets direktør Tom Thoresen.

Tilsynet skriver i brevet til Kulturdepartementet at det er vanskelig å forholde seg til dagens regelverk når det gjelder politisk tv-reklame fra organisasjoner og interessegrupper. Direktør Tom Thoresen vil rett og slett ha klarere regler.

Medietilsynets store dilemma er nemlig at norsk lov ikke er oppdatert i forhold til internasjonale avtaler Norge har forpliktet seg til å følge.

– Nå har det jo vært en del saker frem og tilbake ikke minst i forhold til Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Vi regner med at politisk reklame, i betydningen partipolitisk reklame, og i forbindelse med valget, nå er avklart etter de rundene som ble gått i Stortinget i fjor. Men det er nok noe usikkert hvor langt forbudet rekker når det gjelder andre typer politiske budskap på fjernsyn, sier Thoresen.

– En bønn om hjelp

For TV 2 og andre kommersielle tv-kanaler er det viktig å vite hvor grensen går. Rune Indrøy er glad for at tilsynet selv nå ber om en opprydning.

– Dette er jo nærmest en bønn av hjelp. De er satt til å håndheve noe som de åpenbart ikke vil kunne håndheve.

Når reglene nå skal få en gjennomgang er det flere gråsoner som må vurderes, forklarer Tom Thoresen.

– Dette dreier seg også om små gruppers ytringsfrihet, hvor langt kan man gripe inn mot det og slik vil det jo ofte være enten det er «Bevar Hardanger», eller oljeboring i Lofoten, eller hva det nå måtte være, så vil kanskje styrken til aktørene være et moment vi må ta med i betraktning.

Gråsoner

I 2004 sendte TV 2 en TV-reklame som skulle sanke støtte for krigen mot terror. Ingen vet hvem som egentlig stod bak, men flere har hevdet at det var amerikanske myndigheter. Medietilsynet mente den gang at dette ikke var politisk reklame.

Medietilsynet kan ikke gripe inn overfor kampanjen «Ja til Radio», som har gått på NRK og TV-Norge i sommer, fordi tv-kanalene ikke har tatt betalt for å sende den.

Slike juridiske gråsoner håper tilsynet de nå kan rydde av veien.

– Ikke mulig å praktisere

TV 2 har lenge ment at reklameforbudet er i strid med ytringsfrihetsparagrafen i grunnloven. Rune Indrøy tror dette kan være starten på forbudets fall også for partipolitisk reklame.

– Dette er en sak som jeg tror både regjering og storting etter hvert skal innse ikke lenger er mulig å praktisere som et sånt halvveis forbud.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor