NRK Meny
Normal

Krever nye TV-reklameregler

Medietilsynet vil ha nye regler for politisk tv-reklame, fordi de mener dagens regelverk er forrvirrende.

Bjarte Hjelmeland i Bevar Hardangers TV-reklame

Bjarte Hjelmeland i «Bevar Hardangers» TV-reklame som ble sendt på TV 2. TV 2 fikk ingen straff for å ha sendt reklamen.

Foto: Skjermdump fra Bevar Hardangers TV-reklame

Fordi reglene er uklare blir det vanskelig å kontrollere tv-kanalene, mener Medietilsynet.

Det skriver tilsynet i et brev til Kulturdepartementet, med klar beskjed om at det må bli enklere for TV 2 og andre å vite hvem de har lov å slippe til med reklametid.

Rune Indrøy

Rune Indrøy .

Foto: TV 2

– Det faller noen brikker på plass for meg, når jeg leser dette brevet, sier konserndirektør Rune Indrøy i TV 2.

Hard nøtt

Nå har han fått forklaringen på hvorfor det tok så lang tid for Medietilsynet å behandle saken da TV 2 sendte reklame for «Bevar Hardanger», og hvorfor kanalen ikke ble straffet for å ha gjort noe ulovlig.

Reklamen mot de omstridte høyspentmastene i Hardanger ble sendt på TV 2 i vinter . Det var en hard nøtt for Medietilsynet å bestemme om den det var en lovlig reklame eller om den var politisk og dermed ulovlig.

Tilsynet konkluderte etter et halvt år med at reklamen VAR politisk og ulovlig, men valgte å la være å straffe TV 2 for å ha sendt den.

Medietilsynets direktør Tom Thoresen

Medietilsynets direktør Tom Thoresen.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– Utfordrende praksis

– Det er en politisk reklame som rammes av norsk lov, men praktiseringen av det i forhold til internasjonalt regelverk vil by på visse utfordringer, sier Medietilsynets direktør Tom Thoresen.

Tilsynet skriver i brevet til Kulturdepartementet at det er vanskelig å forholde seg til dagens regelverk når det gjelder politisk tv-reklame fra organisasjoner og interessegrupper. Direktør Tom Thoresen vil rett og slett ha klarere regler.

Medietilsynets store dilemma er nemlig at norsk lov ikke er oppdatert i forhold til internasjonale avtaler Norge har forpliktet seg til å følge.

– Nå har det jo vært en del saker frem og tilbake ikke minst i forhold til Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Vi regner med at politisk reklame, i betydningen partipolitisk reklame, og i forbindelse med valget, nå er avklart etter de rundene som ble gått i Stortinget i fjor. Men det er nok noe usikkert hvor langt forbudet rekker når det gjelder andre typer politiske budskap på fjernsyn, sier Thoresen.

– En bønn om hjelp

For TV 2 og andre kommersielle tv-kanaler er det viktig å vite hvor grensen går. Rune Indrøy er glad for at tilsynet selv nå ber om en opprydning.

– Dette er jo nærmest en bønn av hjelp. De er satt til å håndheve noe som de åpenbart ikke vil kunne håndheve.

Når reglene nå skal få en gjennomgang er det flere gråsoner som må vurderes, forklarer Tom Thoresen.

– Dette dreier seg også om små gruppers ytringsfrihet, hvor langt kan man gripe inn mot det og slik vil det jo ofte være enten det er «Bevar Hardanger», eller oljeboring i Lofoten, eller hva det nå måtte være, så vil kanskje styrken til aktørene være et moment vi må ta med i betraktning.

Gråsoner

I 2004 sendte TV 2 en TV-reklame som skulle sanke støtte for krigen mot terror. Ingen vet hvem som egentlig stod bak, men flere har hevdet at det var amerikanske myndigheter. Medietilsynet mente den gang at dette ikke var politisk reklame.

Medietilsynet kan ikke gripe inn overfor kampanjen «Ja til Radio», som har gått på NRK og TV-Norge i sommer, fordi tv-kanalene ikke har tatt betalt for å sende den.

Slike juridiske gråsoner håper tilsynet de nå kan rydde av veien.

– Ikke mulig å praktisere

TV 2 har lenge ment at reklameforbudet er i strid med ytringsfrihetsparagrafen i grunnloven. Rune Indrøy tror dette kan være starten på forbudets fall også for partipolitisk reklame.

– Dette er en sak som jeg tror både regjering og storting etter hvert skal innse ikke lenger er mulig å praktisere som et sånt halvveis forbud.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

 • SE: VG-lista topp 20

  Direkte fra 19:40

  Nordens største gratiskonsert, direkte fra Rådhusplassen i Oslo. Med artister som blant annet Allan Walker, Stargate, Jess Glynne, SJUR og Isac Elliot, Arif og Unge Ferrari, Julie Bergan, Ruben og Vidar Villa. Programleder Christine Dancke, Vegard Harm og Martin Holmen.
 • Første rivetillatelse er gitt

  Plan- og bygningsetaten har gitt tillatelse til å rive regjeringsbygg 4 og Møllergata 17, de første tillatelsene som er gitt til det nye regjeringskvartalet. Etaten har ikke fått inn merknader til riving av disse to byggene.

 • Jakob Oftebro spiller Peer Gynt

  Det er nå endelig klart at Jakob Oftebro skal spille Peer Gynt på Gålå i august. Oftebro ble brannskadet under filminnspilling og det var usikkert om han kunne spille på Gålå. – Jeg gleder meg til å stå på scenen på Gålå med pappa og alle aktørene en gang til, sier Jakob Oftebro i en pressemelding.