Hopp til innhold

Utvider politisk TV-reklame-forbud

Regjeringen vil utvide forbudet mot politisk TV-reklame til også å gjelde nett-TV. Håpløst, mener opposisjonspolitikere på Stortinget.

Politisk TV-reklame

Høyre satte fokus på sykehuskøene i sin reklamefilm som ble vist i på nyåret 2009.

Regjeringen har opprettholdt et forbud mot politisk TV-reklame, til tross for at en dom fra Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg (EMD) i desember 2008 slo fast at et slikt forbud bryter med menneskerettskonvensjonen.

Dommen har blitt tolket ulikt. Mens regjeringen mener at den ikke står i veien for et fortsatt forbud, mener jurister at opprettholdelsen av et forbud er i strid med menneskerettighene.

Anniken Huitfeldt og Trond Giske

Kulturminister Anniken Huitfeldt.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
Olemic Thommessen

Stortingspolitiker Olemic Thommessen (H).

Foto: Høyres Hovedorganisasjon

I et nytt forslag fra nåværende kulturminister Anniken Huitfeldt, blir det foreslått at forbudet også skal gjelde nett-TV. Det betyr i praksis at for eksempel VG-TV ikke har lov til å vise politiske reklamefilmer.

Hva som defineres som reklame er foreløpig ikke avklart. Statsråden sier til NRK at deres foreslag er at også TV-lignende tjenester på internett skal omfattes av forbudet. De konkrete grensene for hva som er nett-TV skal diskuteres i en varslet høring, og deretter vil Huitfeldt komme med sitt forslag.

– Forbud forvitrer

Både Høyre og flere andre politiske partier har utfordret forbudet mot politiske TV-reklame siden 2003, og Høyres stortingsrepresentant Olemic Thommessen er lite begeistret for at regjeringen vil utvide forbudet til også å gjelde nett-TV.

– Det blir kampen mot vindmøllene, og jeg synes det blir litt patetisk at man setter i gang en kamp man er dømt til å tape. Dette illustrerer hvordan det blir stadig vanskeligere å trekke skiller mellom TV-mediet og andre medier, og det illustrerer sånn sett også hvordan hele grunnlaget for forbudet mot politisk TV-reklame forvitrer, mener Thommessen.

Vil åpne alle kanaler

Også Fremskrittspartiets mediepolitiske talsmann, Øyvind Korsberg, synes forslaget fra regjeringen er håpløst. Han mener det bør være mulig å sende politisk reklame i alle mulige kanaler.

– Politisk reklame i nett-TV skal være forbudt, men ikke i aviser? Det blir merkelig. Hvorfor ikke åpne opp for alt? Gjøre regelverket enkelt? Man tillater politisk reklame i aviser og på radio, men ikke TV - og jeg skjønner ikke helt hensikten.

Nestleder i Venstre, Trine Skei Grande, ser ikke for seg hvordan regjeringen skal kunne håndheve lovforslaget og tror det vil bli vanskelig.

– Med medienes utvikling blir overgangene her mindre og mindre. Da kan man spørre seg om Arbeiderpartiets egen nettside med levende TV er en nett-TV eller en partiside med skriftlig innhold som hovedinnhold og sånn sett ikke skal rammes av loven. Dette blir helt umulig å håndheve, sier Skei Grande.

Støtte fra Krf

Men hos Kristelig Folkeparti finner regjeringen støtte.

– Vi ser et sånt forslag som en naturlig videreføring av forbudet mot politisk reklame på TV, så vi støtter i utgangspunktet en sånn tanke, sier partiets stortingsrepresentant Øyvind Håbrekke.

Kulturstrøm

  • «That '70s Show»-skuespiller kjent skyldig i voldtekter

    En jury har kjent skuespiller Danny Masterson, som spilte i komiserien «That '70s Show» på 2000-tallet, skyldig i to av tre voldtekter han er tiltalt for.

    Den tredje voldtektstiltalen har bakgrunn i anklager fra en mangeårig kjæreste av Masterson. Juryen, som besto av sju kvinner og fem menn, stemte åtte mot fire for å frikjenne skuespilleren i dette tilfellet.

    Han kan få opptil 30 års fengselsstraff.

    Tiltalene mot Masterson ble reist tilbake i 2020. Det er andre gang saken er oppe for retten. I desember i fjor klare ikke juryen å komme til enighet.

    Den omstridte Scientologikirken har spilt en vesentlig rolle i Mastersons sak. Ifølge påtalemyndigheten voldtok skuespilleren kvinnene, som var medlemmer av kirken, i hjemmet sitt i Hollywood Hills mellom 2001 og 2003.

    (NTB)

    «That '70s Show»-stjernen Danny Masterson (t.h.) ble onsdag funnet skyldig i to voldtekter fra tidlig 2000-tallet
    Foto: AP
  • Røynesdal ny direktør i Nasjonalmuseet

    Ingrid Røynesdal blir ny direktør i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

    Røynesdal kommer fra jobben som administrerende direktør for Oslo-filharmonien, der hun har vært leder siden 2013.