Hopp til innhold

Krever flagget fjernet fra Kongolandsbyen

Den belgiske ambassadøren vil ha det belgiske flagget bort fra det omstridte verket. – Da må de tvinge oss, sier en av kunstnerne bak.

Kongolandsbyen og flagg utenfor

NORSK OG BELGISK FLAGG: Slik så Kongolandsbyen i Frognerparken ut i formiddag, bare timer før den offisielle åpningen. Nå krever den belgiske ambassaden flagget fjernet fra kunstinstallasjonen.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Klokka 18 i dag åpner den kontroversielle installasjonen Kongolandsbyen i Frognerparken i Oslo.

Men bare timer før den offisielle åpningen forlanger den belgiske ambassaden de to belgiske flaggene fjernet fra inngangspartiet.

– Ambassadøren var på plass i Frognerparken i dag. Han henvendte seg til kunstnerne og ba dem om å ta vekk flagget, sier Bo Krister Wallstrøm, seniorrådgiver i Kunst i Offentlige Rom (KORO).

– En sak mellom kunstnerne og ambassaden

KORO har bestilt Kongolandsbyen fra kunstnerne Mohamed Ali Fadlabi og Lars Cuzner som en del av grunnlovsmarkeringen.

Kongolandsbyen er en rekonstruksjon av tilsvarende prosjekt, som var en del av Jubileumsutstillingen for Grunnloven i 1914.

Kongo var på den tiden en belgisk koloni.

– Dette blir nå en sak mellom ambassaden og kunsterne. Vi har ingenting med innholdet i kunstverket å gjøre, men vi regner med at det er en viss kunstnerisk ytringsfrihet i Norge, sier Wallstrøm.

– Kommer ikke til å skje

Fadlabi og Lars Cuzner

NEKTER Å FJERNE FLAGGET: Kunstneren Mohamed Ali Fadlabi (til venstre) sammen med Lars Cuzner.

Foto: Maria Pile Svåsand/NRK

Kunstneren Mohamed Ali Fadlabi sier til NRK at de ikke kommer til å gjøre som ambassaden krever.

– Ambassadøren kom personlig til oss under forberedelsene til åpningen i går og forlanget at vi fjernet flagget. Vi sa nei. Vi gjør ikke noe med mindre vi blir tvunget til det, sier han.

– Så flagget vil henge der under åpningen i dag klokka 18?

– Ja, med mindre politiet eller UD kommer og tvinger oss. Jeg tror ambassadøren må gjøre mye for å få til det, og det vil i så fall ta tid, sier han, og legger til:

– Dette er en dum ting å gjøre hvis ambassadøren vil unngå oppmerksomhet. Nå vil det i hvert fall bli økt bevissthet rundt Belgias historie som kolonimakt.

Den belgiske ambassaden bekrefter overfor NRK at de krever flagget fjernet, men ønsker foreløpig ikke å kommentere saken utover det.

LES OGSÅ:

Kun timer før åpningen legges siste hånd på verket i Kongolandsbyen i Frognerparken. Men fortsatt mangler en av de viktigste ingrediensene: Innbyggerne. Reportere: Gaute Zakariassen og Åsa Vartdal.

SISTE FINPUSS: Kunstnerne Mohamed Ali Fadlabi og Lars Cuzner er i ferd med å å ferdigstille landsbyen. Nå mangler bare den viktigste delen: Landsbyboerne. Reportere: Gaute Zakariassen og Åsa Vartdal. Foto: Henrik Myhr Nielsen.

Kulturstrøm

 • Krev nye avhøyr i Nederland

  Joost Klein, den nederlandske Eurovision-deltakaren som blei diska for etter seiande å ha trua ein TV-fotograf, krev at det blir gjort nye avhøyr av han.

  Joost Klein og advokaten hans vil at forhøyra skal gjennomførast i Nederland, melder Expressen.

  På scena i Vancouver i Canada søndag kveld, uttrykte han sterk misnøye.

  – F*ck Eurovision, sa Joost frå scena.

  Joost Klein og bidraget hans «Europapa» blei diska frå Eurovision Song Contest i Malmö berre timar før den store finalen.

  (NTB)

  Joost Klein
  Foto: AFP
 • Skuespiller Johnny Wactor (37) skutt og drept

  Den amerikanske skuespilleren Johnny Wactor ble skutt og drept under et tyveriforsøk i Los Angeles lørdag.

  Jonny Wactors agent David Shaul har bekreftet dødsfallet til Variety. Wactor ble 37 år gammel.

  Moren til Wactor sier at han var sammen med en kollega da de så tre menn forsøkte å stjele angivelig en katalysator fra bilen hans, skriver TMZ.

  Han er mest kjent for sin rolle som Brando Corbin i serien «General Hospital». Han hadde også roller i serier som «Criminal Minds» og «Westworld».