Hopp til innhold

Krever flagget fjernet fra Kongolandsbyen

Den belgiske ambassadøren vil ha det belgiske flagget bort fra det omstridte verket. – Da må de tvinge oss, sier en av kunstnerne bak.

Kongolandsbyen og flagg utenfor

NORSK OG BELGISK FLAGG: Slik så Kongolandsbyen i Frognerparken ut i formiddag, bare timer før den offisielle åpningen. Nå krever den belgiske ambassaden flagget fjernet fra kunstinstallasjonen.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Klokka 18 i dag åpner den kontroversielle installasjonen Kongolandsbyen i Frognerparken i Oslo.

Men bare timer før den offisielle åpningen forlanger den belgiske ambassaden de to belgiske flaggene fjernet fra inngangspartiet.

– Ambassadøren var på plass i Frognerparken i dag. Han henvendte seg til kunstnerne og ba dem om å ta vekk flagget, sier Bo Krister Wallstrøm, seniorrådgiver i Kunst i Offentlige Rom (KORO).

– En sak mellom kunstnerne og ambassaden

KORO har bestilt Kongolandsbyen fra kunstnerne Mohamed Ali Fadlabi og Lars Cuzner som en del av grunnlovsmarkeringen.

Kongolandsbyen er en rekonstruksjon av tilsvarende prosjekt, som var en del av Jubileumsutstillingen for Grunnloven i 1914.

Kongo var på den tiden en belgisk koloni.

– Dette blir nå en sak mellom ambassaden og kunsterne. Vi har ingenting med innholdet i kunstverket å gjøre, men vi regner med at det er en viss kunstnerisk ytringsfrihet i Norge, sier Wallstrøm.

– Kommer ikke til å skje

Fadlabi og Lars Cuzner

NEKTER Å FJERNE FLAGGET: Kunstneren Mohamed Ali Fadlabi (til venstre) sammen med Lars Cuzner.

Foto: Maria Pile Svåsand/NRK

Kunstneren Mohamed Ali Fadlabi sier til NRK at de ikke kommer til å gjøre som ambassaden krever.

– Ambassadøren kom personlig til oss under forberedelsene til åpningen i går og forlanget at vi fjernet flagget. Vi sa nei. Vi gjør ikke noe med mindre vi blir tvunget til det, sier han.

– Så flagget vil henge der under åpningen i dag klokka 18?

– Ja, med mindre politiet eller UD kommer og tvinger oss. Jeg tror ambassadøren må gjøre mye for å få til det, og det vil i så fall ta tid, sier han, og legger til:

– Dette er en dum ting å gjøre hvis ambassadøren vil unngå oppmerksomhet. Nå vil det i hvert fall bli økt bevissthet rundt Belgias historie som kolonimakt.

Den belgiske ambassaden bekrefter overfor NRK at de krever flagget fjernet, men ønsker foreløpig ikke å kommentere saken utover det.

LES OGSÅ:

Kun timer før åpningen legges siste hånd på verket i Kongolandsbyen i Frognerparken. Men fortsatt mangler en av de viktigste ingrediensene: Innbyggerne. Reportere: Gaute Zakariassen og Åsa Vartdal.

SISTE FINPUSS: Kunstnerne Mohamed Ali Fadlabi og Lars Cuzner er i ferd med å å ferdigstille landsbyen. Nå mangler bare den viktigste delen: Landsbyboerne. Reportere: Gaute Zakariassen og Åsa Vartdal. Foto: Henrik Myhr Nielsen.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober