Hopp til innhold

Krever flagget fjernet fra Kongolandsbyen

Den belgiske ambassadøren vil ha det belgiske flagget bort fra det omstridte verket. – Da må de tvinge oss, sier en av kunstnerne bak.

Kongolandsbyen og flagg utenfor

NORSK OG BELGISK FLAGG: Slik så Kongolandsbyen i Frognerparken ut i formiddag, bare timer før den offisielle åpningen. Nå krever den belgiske ambassaden flagget fjernet fra kunstinstallasjonen.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Klokka 18 i dag åpner den kontroversielle installasjonen Kongolandsbyen i Frognerparken i Oslo.

Men bare timer før den offisielle åpningen forlanger den belgiske ambassaden de to belgiske flaggene fjernet fra inngangspartiet.

– Ambassadøren var på plass i Frognerparken i dag. Han henvendte seg til kunstnerne og ba dem om å ta vekk flagget, sier Bo Krister Wallstrøm, seniorrådgiver i Kunst i Offentlige Rom (KORO).

– En sak mellom kunstnerne og ambassaden

KORO har bestilt Kongolandsbyen fra kunstnerne Mohamed Ali Fadlabi og Lars Cuzner som en del av grunnlovsmarkeringen.

Kongolandsbyen er en rekonstruksjon av tilsvarende prosjekt, som var en del av Jubileumsutstillingen for Grunnloven i 1914.

Kongo var på den tiden en belgisk koloni.

– Dette blir nå en sak mellom ambassaden og kunsterne. Vi har ingenting med innholdet i kunstverket å gjøre, men vi regner med at det er en viss kunstnerisk ytringsfrihet i Norge, sier Wallstrøm.

– Kommer ikke til å skje

Fadlabi og Lars Cuzner

NEKTER Å FJERNE FLAGGET: Kunstneren Mohamed Ali Fadlabi (til venstre) sammen med Lars Cuzner.

Foto: Maria Pile Svåsand/NRK

Kunstneren Mohamed Ali Fadlabi sier til NRK at de ikke kommer til å gjøre som ambassaden krever.

– Ambassadøren kom personlig til oss under forberedelsene til åpningen i går og forlanget at vi fjernet flagget. Vi sa nei. Vi gjør ikke noe med mindre vi blir tvunget til det, sier han.

– Så flagget vil henge der under åpningen i dag klokka 18?

– Ja, med mindre politiet eller UD kommer og tvinger oss. Jeg tror ambassadøren må gjøre mye for å få til det, og det vil i så fall ta tid, sier han, og legger til:

– Dette er en dum ting å gjøre hvis ambassadøren vil unngå oppmerksomhet. Nå vil det i hvert fall bli økt bevissthet rundt Belgias historie som kolonimakt.

Den belgiske ambassaden bekrefter overfor NRK at de krever flagget fjernet, men ønsker foreløpig ikke å kommentere saken utover det.

LES OGSÅ:

Kun timer før åpningen legges siste hånd på verket i Kongolandsbyen i Frognerparken. Men fortsatt mangler en av de viktigste ingrediensene: Innbyggerne. Reportere: Gaute Zakariassen og Åsa Vartdal.

SISTE FINPUSS: Kunstnerne Mohamed Ali Fadlabi og Lars Cuzner er i ferd med å å ferdigstille landsbyen. Nå mangler bare den viktigste delen: Landsbyboerne. Reportere: Gaute Zakariassen og Åsa Vartdal. Foto: Henrik Myhr Nielsen.

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK