Halv meter over hatten
- Den er nokså sjelden. Men kan til gjengjeld bli bortimot en halv meter over hatten. En halv meter med nøtteaktig snadder som kan
spises rå der og da, sier soppekspert Else Wiborg, som ga lyd fra seg som et "varsku-her"-rop
fra en spregningsbas, da hun fant "skatten".
Små rå smaksprøver
Skatten fant hun på en av mange soppturer sammen med Nitimen. Og kjærligheten til den
vidunderlige maten viste seg da hun varsomt lirket den opp av jordsmonnet, børstet forsiktig
av jorda nederst på stilken, før hun så skar av små smaksprøver til glede for
undertegnede.
Kongechampignon blir aldri klissete i regnet. Det blir den hvite fluesoppen. Champignonen vokser dessuten ikke ut av en slire...
- Kjenn! Kongechampignonen smaker friske nøttekjerner og har en knasende god konsistens, sier Wiborg.
God i salater
- Denne soppen er nemlig blant de få artene du kan spise rå. Champignon, steinsopp og et par gode kremler kan brukes rå i salat. Mens annen sopp, og spesielt skrubben, er tungt fordøyelig og må stekes lenge.
Rødskrubb er årsak til mange forgiftninger, fordi folk ikke tilbereder dem godt nok. Magebesvær
og brekninger blir resultatet.
Fargede skiver
Unge kongechampignoner er brunskjellete på hatten. Og skraper du i kjøttet, så gulner det langsomt. Skivene er grårosa som unge og mørkner med alderen.
Kongechampignonen kan bli en halv meter over hatten. Den har brune skjell på hatten...
Når du løfter opp en champignon, så følger det alltid med jord nederst på stilken. Den vokser nemlig
ikke i en slire eller hudpose som fluesoppene gjør. En annen forskjell fra for eksempel den hvite
fluesoppen, er fargen på skivene.
Fluesoppen alltid hvit
Den hvite fluesoppen er hvit over det hele. Champignonen har fargede skiver, rosa til mørkebrun og nesten helt svart som gammel.
Dessuten henger ringen på den hvite fluesoppen helt oppunder hatten. Soppen er glatt og blank
i tørt vær og klissete i regn. Champignonens hatt føles silketrådaktig når man stryker den,
og den blir aldri klissete i vått vær.
Kongechampignon a la Wiborg
Og hvordan tilbereder du den hvis du ikke spiser den rå: Skjær soppen i store biter. Vend den i siktet hvetemel. Rist av melet i en trådsikt. Stek den rakst i godt smør. Den skal ikke gjennomstekes, bare bli varm. Dryss litt salt og pepper over. Og du får verdens beste lille soppmåltid.
God apetitt!