Hopp til innhold

Kon-Tiki er Norges Oscar-kandidat

«Kon-Tiki» er Norges kandidat til Oscar for beste fremmedspråklige film. Kan tittelen vinne to ganger? NRKs filmanmelder tviler på at filmen når opp.

Jakob Oftebro (Torstein) og Tobias Santelman (Knut) i KON-TIKI

Jakob Oftebro og Tobias Santelman i Kon-Tiki. Filmen er valgt ut som Norges kandidat til Oscar for beste fremmedspråklige film.

Foto: Carl Christian Raabe / Nordisk Film Distribusjon AS

Vitenskapsmann Thor Heyerdahl (th) mottar filmprisen Oscar for filmen om Konæ-Tiki-ekspedisjonen

Thor Heyerdahl mottar Oscar for Kon-Tiki.

Foto: Scanpix / NTB scanpix

– Dette er veldig gøy! Det betyr enormt mye for oss. Vi har veldig store internasjonale ambisjoner for filmen, og dette er regnet som et kvalitetsstempel, sier regissør Espen Sandberg, som mener «Kon-Tiki» har store sjanser til å komme på shortlista.

«Kon-Tiki» har vunnet før

Den norske dokumentarfilmen «Kon-Tiki» vant en Oscar i 1955, den gangen for beste dokumentarfilm. Nå satser den norske Oscar-komiteen på at tittelen skal slå an igjen.

– Vi hadde tre gode kandidater, men komiteen var helt enig om at dette var den beste filmen i denne sammenhengen. Det var ikke engang noen store diskusjoner. Produsentene fikk komme med sine argumenter, og det var veldig tydelig etter den runden at et det er «Kon Tiki » som bør være Norges kandidat i år, sier leder av den norske Oskar-komiteen, Stine Helgeland til NRK.no

Den norske Oscar-komiteen vurderte tre filmer: «Kompani Orheim», «Kon-Tiki» og «Som du ser meg».

Produsenten har gjort det før

Espen Sandberg Joachim Rønning

Espen Sandberg og Joachim Rønning har regissert Kon-Tiki.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

«Kon-Tikis» britiske produsent Jeremy Thomas fra Recorded Picture Company har blant annet produsert Oscarvinnende filmer som «The Last Emperor», «Mery Christmas», «Mr. Lawrence», «Crash», og «The Brave». Dette kan være en fordel når Oscar-nominasjonene skal deles ut, ifølge regissøren.

– Vår britiske produsent har vært med på dette før. Og vi vil jobbe hardt for å få det til. Det blir lobbying for alle pengene. Vi mener vi har ressurser til det. Vi vet hva det handler om og lover å gjøre alt vi kan.

At filmen Kon-Tiki fra 1950 allerede er Norges eneste Oscarvinnende film mener Sandberg bare er en fordel.

– De som sitter i Oscar-juryen har mange filmer å se. Realiteten er alle ikke ser alle. At vi har en tittel som synes og kanskje også huskes er viktig. Dette er vil veldig glade for, sier han.

Tviler på at den vinner

Birger Vestmo - Filmpolitiet

Birger Vestmo

Foto: NRK / Erlend Laanke Solbu

NRKs filmanmelder, Birger Vestmo mener «Kon-Tiki» var det beste valget, men tviler på at den når opp.

– Jeg tror «Kon-Tiki» vil slite med å nå opp. Selv om det er en flott eventyrfilm, er den ikke tung nok på innhold i denne kategorien. Bare satt opp mot Michael Hanekes «Amour», som er en soleklar Oscar-kandidat, tror jeg «Kon-Tiki» vil tape.

Vestmo mener kategorien beste utenlandske film er den tøffeste i Oscar-sammenheng. Og når han sammenligner «Kon-Tiki» med filmene som tidligere har vunnet for beste utenlandske film, tror han årets norske bidrag kommer til kort.

– Det er ganske innholdstunge filmer som har vunnet de siste årene: «Nader og Simin – Et brudd» av den iranske regissøren Asghar Farhadi, den danske «I en bedre verden» av regissør Susanne Bier og den argentinske filmen «Hemmeligheten i deres øyne» av regissør Juan José Campanella er eksempler på dette, sier han.

«En eventyrlig historie»

Kon-Tiki

Kon-Tiki

Komiteen begrunner valget av «Kon-Tiki» som følger:

«Kon-Tiki» er en eventyrlig historie om enkeltindividets ambisjon om å sette spor etter seg i verdenshistorien ved å tegne et kart større enn seg selv. Spillefilmen er en ambisiøs og visuelt storslått dramatisering av den internasjonalt kjente historien om Thor Heyerdahls 101 dager lange Kon-Tiki-ekspedisjon fra Peru til Polynesia, og bygger i så måte på hendelser og skikkelser fra vår nære fortid.

Utviser sterk fortellervilje

Den handler om vågemot til å utfordre det ukjente i en tid da verden fortsatt var uutgrunnelig, og filmskaperne utviser sterk fortellervilje når de inviterer publikum med på denne reisen.

Regissørene Espen Sandberg og Joachim Rønning løfter fram fortellingens episke format. Samtidig gir de rom for detaljene, enkeltmennesket og den lille historien satt inn i en universell sammenheng. Solide skuespillerprestasjoner, med et særlig utgangspunkt i hovedrolleinnehaver i Pål Sverre Hagen, bidrar til å skape nærhet i en bredt anlagt historie.

Norge har tidligere vunnet en Oscar for den norskkanadiske animerte kortfilmen «Den danske dikteren» av Torill Kove.

Kulturstrøm

 • Disney-komponist Richard Sherman er død

  Richard Sherman, som komponerte en rekke sanger for Disney, blant annet til klassikerne «Mary Poppins» og «Jungelboken», døde lørdag, 95 år gammel.

  Sherman døde i Beverly Hills av sykdom knyttet til høy alder, opplyser Disney-konsernet.

  Sherman og broren Robert, som døde i 2012, var ansatt som komponister hos Disney fra 1960 til 1973. I løpet av de årene skrev de over 200 sanger til 27 filmer og nesten like mange TV-produksjoner.

  På merittlisten sto blant annet «Chim Chim Cher-ee» fra Mary Poppins i 1964, som de fikk en Oscar for. De skrev også hits som «It's a Small World» og «I Wanna Be Like You» fra «Jungelboken» i 1967. Utenfor Disney skrev de blant annet musikken til «Chitty Chitty Bang Bang» fra 1968.

  (NTB)

  Richard Sherman, her sammen med Mikke Mus, Minni og Elizabeth Gluck, skrev musikk til flere Disney-klassikere og andre film- og TV-produksjoner på 1960- og 1970-tallet, inkludert «Mary Poppins» og «Jungelboken». Han ble 95 år gammel.
  Foto: Willy Sanjuan/Invision / AP/NTB
 • Gullpalmen til Sean Baker

  Filmen «Anora» regissert av Sean Baker fekk den gjevaste prisen under Cannes-festivalen laurdag kveld. «Palme d´Or» eller Gullpalmen som den blir kalla på norsk.

  Sean Baker
  Foto: LOIC VENANCE / AFP
 • Cannes-pris til norsk film

  Den norske filmen «Armand» vann prisen for beste debutfilm under filmfestivalen i Cannes. Filmen er regissert av Halfdan Ullmann Tøndel, som er sonen til Linn Ullmann og barnebarnet til Liv Ullmann. Renate Reinsve (bildet) spelar ei av hovudrollene i filmen.

  Filmen blei spelt inn i Ålesund i fjor sommar.

  Elisabeth (Renate Reinsve) iakttages av Sarah (Ellen Dorrit Petersen) i Halfdan Ullmann Tøndels «Armand».
  Foto: Eye Eye Pictures og Norsk Filmdistribusjon