Hopp til innhold

Kon-Tiki er Norges Oscar-kandidat

«Kon-Tiki» er Norges kandidat til Oscar for beste fremmedspråklige film. Kan tittelen vinne to ganger? NRKs filmanmelder tviler på at filmen når opp.

Jakob Oftebro (Torstein) og Tobias Santelman (Knut) i KON-TIKI

Jakob Oftebro og Tobias Santelman i Kon-Tiki. Filmen er valgt ut som Norges kandidat til Oscar for beste fremmedspråklige film.

Foto: Carl Christian Raabe / Nordisk Film Distribusjon AS

Vitenskapsmann Thor Heyerdahl (th) mottar filmprisen Oscar for filmen om Konæ-Tiki-ekspedisjonen

Thor Heyerdahl mottar Oscar for Kon-Tiki.

Foto: Scanpix / NTB scanpix

– Dette er veldig gøy! Det betyr enormt mye for oss. Vi har veldig store internasjonale ambisjoner for filmen, og dette er regnet som et kvalitetsstempel, sier regissør Espen Sandberg, som mener «Kon-Tiki» har store sjanser til å komme på shortlista.

«Kon-Tiki» har vunnet før

Den norske dokumentarfilmen «Kon-Tiki» vant en Oscar i 1955, den gangen for beste dokumentarfilm. Nå satser den norske Oscar-komiteen på at tittelen skal slå an igjen.

– Vi hadde tre gode kandidater, men komiteen var helt enig om at dette var den beste filmen i denne sammenhengen. Det var ikke engang noen store diskusjoner. Produsentene fikk komme med sine argumenter, og det var veldig tydelig etter den runden at et det er «Kon Tiki » som bør være Norges kandidat i år, sier leder av den norske Oskar-komiteen, Stine Helgeland til NRK.no

Den norske Oscar-komiteen vurderte tre filmer: «Kompani Orheim», «Kon-Tiki» og «Som du ser meg».

Produsenten har gjort det før

Espen Sandberg Joachim Rønning

Espen Sandberg og Joachim Rønning har regissert Kon-Tiki.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

«Kon-Tikis» britiske produsent Jeremy Thomas fra Recorded Picture Company har blant annet produsert Oscarvinnende filmer som «The Last Emperor», «Mery Christmas», «Mr. Lawrence», «Crash», og «The Brave». Dette kan være en fordel når Oscar-nominasjonene skal deles ut, ifølge regissøren.

– Vår britiske produsent har vært med på dette før. Og vi vil jobbe hardt for å få det til. Det blir lobbying for alle pengene. Vi mener vi har ressurser til det. Vi vet hva det handler om og lover å gjøre alt vi kan.

At filmen Kon-Tiki fra 1950 allerede er Norges eneste Oscarvinnende film mener Sandberg bare er en fordel.

– De som sitter i Oscar-juryen har mange filmer å se. Realiteten er alle ikke ser alle. At vi har en tittel som synes og kanskje også huskes er viktig. Dette er vil veldig glade for, sier han.

Tviler på at den vinner

Birger Vestmo - Filmpolitiet

Birger Vestmo

Foto: NRK / Erlend Laanke Solbu

NRKs filmanmelder, Birger Vestmo mener «Kon-Tiki» var det beste valget, men tviler på at den når opp.

– Jeg tror «Kon-Tiki» vil slite med å nå opp. Selv om det er en flott eventyrfilm, er den ikke tung nok på innhold i denne kategorien. Bare satt opp mot Michael Hanekes «Amour», som er en soleklar Oscar-kandidat, tror jeg «Kon-Tiki» vil tape.

Vestmo mener kategorien beste utenlandske film er den tøffeste i Oscar-sammenheng. Og når han sammenligner «Kon-Tiki» med filmene som tidligere har vunnet for beste utenlandske film, tror han årets norske bidrag kommer til kort.

– Det er ganske innholdstunge filmer som har vunnet de siste årene: «Nader og Simin – Et brudd» av den iranske regissøren Asghar Farhadi, den danske «I en bedre verden» av regissør Susanne Bier og den argentinske filmen «Hemmeligheten i deres øyne» av regissør Juan José Campanella er eksempler på dette, sier han.

«En eventyrlig historie»

Kon-Tiki

Kon-Tiki

Komiteen begrunner valget av «Kon-Tiki» som følger:

«Kon-Tiki» er en eventyrlig historie om enkeltindividets ambisjon om å sette spor etter seg i verdenshistorien ved å tegne et kart større enn seg selv. Spillefilmen er en ambisiøs og visuelt storslått dramatisering av den internasjonalt kjente historien om Thor Heyerdahls 101 dager lange Kon-Tiki-ekspedisjon fra Peru til Polynesia, og bygger i så måte på hendelser og skikkelser fra vår nære fortid.

Utviser sterk fortellervilje

Den handler om vågemot til å utfordre det ukjente i en tid da verden fortsatt var uutgrunnelig, og filmskaperne utviser sterk fortellervilje når de inviterer publikum med på denne reisen.

Regissørene Espen Sandberg og Joachim Rønning løfter fram fortellingens episke format. Samtidig gir de rom for detaljene, enkeltmennesket og den lille historien satt inn i en universell sammenheng. Solide skuespillerprestasjoner, med et særlig utgangspunkt i hovedrolleinnehaver i Pål Sverre Hagen, bidrar til å skape nærhet i en bredt anlagt historie.

Norge har tidligere vunnet en Oscar for den norskkanadiske animerte kortfilmen «Den danske dikteren» av Torill Kove.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober