Knallkritikk til ny NRK-thriller

«En av de beste seriene NRK har sendt ut de siste årene», skriver Aftenpostens anmelder om NRKs nye dramathriller «Øyevitne».

Premiere! Norsk thriller. På en hemmelig møteplass inne i et øde skogsområde, blir to unge gutter øyevitner til en grotesk massakre. Guttene blir selv nesten drept, men kommer seg unna med drapsvåpenet. De gjemmer våpenet og pålegger seg selv et taushetsløfte om det de har sett.
Dagen etter blir en av guttenes fostermor Helen Sikkeland, som er lensmann i bygda, konfrontert med drapene på fire medlemmer av MC klubben Ferrymen. I noen av rollene: Anneke von der Lippe, Per Kjerstad, Yngvild Støen Grotmol, Tobias Santelmann m.fl. Regi: Jarl Emsell Larsen. (1:6)

Se første episode av den kritikerroste serien «Øyevitne» her.

Denne uka gikk startskuddet for NRKs nye dramasatsing, «Øyevitne». Basert på de fem første episodene har landets største aviser felt sin dom, og kritikerne er fulle av lovord.

– Den melankolske kjenningsmelodien gir klare assosiasjoner til suksess-serien «Broen». Og «Øyevitne» tåler sammenligningen ganske godt, skriver Aftenpostens anmelder Sarah Sørheim.

– Det er ikke vanskelig å anbefale «Øyevitne» som god underholdning på mandagskvelden de neste seks ukene, skriver hun, og gir serien karakter 5.

– På høyde med det beste

– Det er ikke bare danskene og svenskene som kan, mener Dagens Næringslivs anmelder Øyvor Dalan Vik, og omtaler serien som «bredt anlagt spenning på høyde med det beste innen tradisjonell krimfortelling».

VG triller en femmer på terningen under overskriften «Lett å bli hektet».

– Denne anmelder slukte fem timelange episoder på rappen – og klarer knapt å vente til finalen kommer, langt ute i november, skriver anmelder Øystein David Johansen.

Roser manus

I «Øyevitne» møter vi 15 år gamle Philip (Axel Gehrken Bøyum) og Henning (Odin Waage), to gutter med følelser for hverandre, som uventet blir vitne til et blodbad. I frykt for å få forholdet sitt avslørt og i redsel for drapsmannen (Per Kjerstad) bestemmer de seg for ikke å fortelle noen om det de har sett – noe som blir vanskelig når bygdas lensmann, Philips fostermor (Anneke von der Lippe), setter i gang etterforskningen.

Saken fortsetter under videoen.

Guttene Philip og Henning (Axel Gehrken Bøyum og Odin Waage) befinner seg på feil sted til feil tid, og blir vitne til et kaldblodig drap i NRKs nye spenningsserie «Øyevitne».

Waage og Bøyum fikk rollene i konkurranse med over 600 andre ungdommer.

Regi og manus er ved veteranen Jarl Emsell Larsen, som tidligere har laget spenningsserier som «Fox Grønland» og «Svarte penger – hvite løgner». Han har gjort et godt arbeid, ifølge Dagbladets Andreas Wiese.

– Jarl Emsell Larsen er både regissør og hovedforfatter, og lykkes i å skape gode, intense situasjoner og veve sammen flere storylines, skriver Wiese og ruller terningkast fem.

«Sterke» skuespillerprestasjoner

Wiese beskriver også skuespillerprestasjonene som «sterke».

Anniken von der Lippe i «Øyevitne»

Skuespiller Anneke von der Lippe roses av anmelderne for sine prestasjoner som lensmann i «Øyevitne».

Foto: NRK

– Anneke von der Lippe gjør mye fint i rollen som lensmannen, Bjørn Skagestad står som en påle, og Reidar og Kim Sørensen med andre skaper en troverdig motorsykkelgjeng, og de to unggutta gjør en fin jobb, skriver han i Dagbladets anmeldelse.

Bergens Tidende roser også skuespillerprestasjonene, og gir også serien terningkast 5.

– Velspilthet er i det hele tatt et gjennomgående trekk ved «Øyevitne», skriver anmelder Britt Sørensen.

Anmelder i Dagsavisen er derimot ikke like entusiastisk som sine kollegaer.

– Ettersom NRK Drama ikke ønsker å sende ut siste episode til anmeldelse, er det umulig å si noe om alt henger på greip til slutt, skriver Reidar Spigseth.

Kulturstrøm

  • Nominert i 8 kategorier

    Spillet «Red Dead Redemption 2» er nominert i alle de åtte kategoriene under prisutdelingen The Game Awards, der årets beste spill skal kåres, melder nettstedet Rockstargames. Utdelingen finner sted i Los Angeles den 6. desember. I følge magasinet Tek.no er det bare «Grand Theft Auto V» som har solgt mer rett etter lansering.

  • Mobbeombud raser mot mobilspill

    Mobilspillet Game of Sultans får mobbeombudet i Buskerud, Bodil Houg, til å se rødt. Hun har sett seg lei på spill som skaper kroppspress blant unge, forteller hun til NRK Nyheter. – At du kan fete opp fiendens damer, for da blir de mindre attraktiv å gifte bort, som en verdi i ditt maktimperium, er hårreisende og imot alt det vi i vårt samfunn prøver å bygge opp, sier hun. Det kinesiske selskapet som står bak utviklingen av spillet har ikke svart på NRKs gjentatte henvendelser.