Hopp til innhold

Knallkritikk til ny NRK-thriller

«En av de beste seriene NRK har sendt ut de siste årene», skriver Aftenpostens anmelder om NRKs nye dramathriller «Øyevitne».

Premiere! Norsk thriller. På en hemmelig møteplass inne i et øde skogsområde, blir to unge gutter øyevitner til en grotesk massakre. Guttene blir selv nesten drept, men kommer seg unna med drapsvåpenet. De gjemmer våpenet og pålegger seg selv et taushetsløfte om det de har sett.
Dagen etter blir en av guttenes fostermor Helen Sikkeland, som er lensmann i bygda, konfrontert med drapene på fire medlemmer av MC klubben Ferrymen. I noen av rollene: Anneke von der Lippe, Per Kjerstad, Yngvild Støen Grotmol, Tobias Santelmann m.fl. Regi: Jarl Emsell Larsen. (1:6)

Se første episode av den kritikerroste serien «Øyevitne» her.

Denne uka gikk startskuddet for NRKs nye dramasatsing, «Øyevitne». Basert på de fem første episodene har landets største aviser felt sin dom, og kritikerne er fulle av lovord.

– Den melankolske kjenningsmelodien gir klare assosiasjoner til suksess-serien «Broen». Og «Øyevitne» tåler sammenligningen ganske godt, skriver Aftenpostens anmelder Sarah Sørheim.

– Det er ikke vanskelig å anbefale «Øyevitne» som god underholdning på mandagskvelden de neste seks ukene, skriver hun, og gir serien karakter 5.

– På høyde med det beste

– Det er ikke bare danskene og svenskene som kan, mener Dagens Næringslivs anmelder Øyvor Dalan Vik, og omtaler serien som «bredt anlagt spenning på høyde med det beste innen tradisjonell krimfortelling».

VG triller en femmer på terningen under overskriften «Lett å bli hektet».

– Denne anmelder slukte fem timelange episoder på rappen – og klarer knapt å vente til finalen kommer, langt ute i november, skriver anmelder Øystein David Johansen.

Roser manus

I «Øyevitne» møter vi 15 år gamle Philip (Axel Gehrken Bøyum) og Henning (Odin Waage), to gutter med følelser for hverandre, som uventet blir vitne til et blodbad. I frykt for å få forholdet sitt avslørt og i redsel for drapsmannen (Per Kjerstad) bestemmer de seg for ikke å fortelle noen om det de har sett – noe som blir vanskelig når bygdas lensmann, Philips fostermor (Anneke von der Lippe), setter i gang etterforskningen.

Saken fortsetter under videoen.

Guttene Philip og Henning (Axel Gehrken Bøyum og Odin Waage) befinner seg på feil sted til feil tid, og blir vitne til et kaldblodig drap i NRKs nye spenningsserie «Øyevitne».

Waage og Bøyum fikk rollene i konkurranse med over 600 andre ungdommer.

Regi og manus er ved veteranen Jarl Emsell Larsen, som tidligere har laget spenningsserier som «Fox Grønland» og «Svarte penger – hvite løgner». Han har gjort et godt arbeid, ifølge Dagbladets Andreas Wiese.

– Jarl Emsell Larsen er både regissør og hovedforfatter, og lykkes i å skape gode, intense situasjoner og veve sammen flere storylines, skriver Wiese og ruller terningkast fem.

«Sterke» skuespillerprestasjoner

Wiese beskriver også skuespillerprestasjonene som «sterke».

Anniken von der Lippe i «Øyevitne»

Skuespiller Anneke von der Lippe roses av anmelderne for sine prestasjoner som lensmann i «Øyevitne».

Foto: NRK

– Anneke von der Lippe gjør mye fint i rollen som lensmannen, Bjørn Skagestad står som en påle, og Reidar og Kim Sørensen med andre skaper en troverdig motorsykkelgjeng, og de to unggutta gjør en fin jobb, skriver han i Dagbladets anmeldelse.

Bergens Tidende roser også skuespillerprestasjonene, og gir også serien terningkast 5.

– Velspilthet er i det hele tatt et gjennomgående trekk ved «Øyevitne», skriver anmelder Britt Sørensen.

Anmelder i Dagsavisen er derimot ikke like entusiastisk som sine kollegaer.

– Ettersom NRK Drama ikke ønsker å sende ut siste episode til anmeldelse, er det umulig å si noe om alt henger på greip til slutt, skriver Reidar Spigseth.

Kulturstrøm

  • Millionpris til døv perkusjonist

    Léonie Sonnings musikkpris på en million danske kroner går i 2023 til den britiske soloperkusjonisten Dame Evelyn Glennie. I juryens begrunnelse heter det at hun, på tross av manglende hørsel har skapt en unik og imponerende karriere. Dette er den største danske musikkprisen og utdeles hvert år til en internasjonalt kjent komponist, musiker, dirigent eller sanger som hører til blant de beste innen sitt felt. Prisen vil bli delt ut under en stor festkonsert i DR Koncerthuset den 15. juni 2023.

  • Slutt for «Nemi»

    Tegneserien «Nemi» avsluttes etter utgivelsen av blad nummer 200. Det bekrefter pressekontakt i Gyldendal, Julia Kleppestø til Dagbladet. «Nemi» ble første gang publisert i 1997, og er skrevet og tegnet av Lise Myhre.

    Lise Myhre og Nemi på tegneseriefestival i New York
    Foto: Randi H. Svendsen / NRK