Hopp til innhold

Suksess med appbok uten forlag

Brødrene Bård og Odin Hole Standal laget appboken «Jens og Jonas» på fritiden og uten forlag. To dager etter utgivelsen lå den på tredjeplass på App Stores mest-solgte-liste i Norge.

Bård Hole Standal

Sammen med broren Odin, utviklet Bård Hole Standal appboken «Jens og Jonas», for barn mellom 2 og 6 år.

Foto: Atle Mo

  • Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
  • Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Markedet for appbøker er kjempespennende. Vanlige folk kan gi ut arbeidet sitt til millionvis av potensielle lesere uten å måtte fri til et tradisjonelt forlag. Det er virkelig en utrolig mulighet, sier Bård Hole Standal.

Fritidsprosjekt

Standal er illustratør og designer, og jobber til vanlig i kommunikasjonsbyrået Hyper Interaktiv. Sammen med broren Odin laget han i fjor barneboken Jens og Jonas, som også finnes i engelsk versjon under tittelen Jack and Joe.

Boken forteller historien om den lille gutten Jonas og hunden hans, Jens.

Begge brødrene har fulltidsjobber, og måtte derfor lage boken på fritiden. Planen var hele tiden å gi den ut som app i stedet for å prøve lykken i den tradisjonelle forlagsbransjen.

– Dette er et veldig spennende format som gir mange muligheter, for eksempel at man kan ha forskjellige typer lek og oppgaver i fortellingen. Pluss at man er ansvarlig for sin egen utgivelse og slipper unna mange ledd. Det er mye enklere sånn sett, sier Standal.

Krysning mellom bok og spill

Ifølge brødrene selv, var Jens og Jonas den første norske appboken som tok i bruk interaktivitet som en del av historien.

– Det vi har laget er nesten en krysning mellom bok og spill. Barna kan riste i trær, fargelegge og klappe hunder, forklarer Standal.

Se en demonstrasjon av appboken «Jens og Jonas»:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Bare to dager etter utgivelsen lå Jens og Jonas allerede på tredjeplass på den norske App Stores mest-solgte-liste for iPad.

Selv om Bård og broren Odin vet at de kunne ha nådd mange flere med et etablert forlag i ryggen, er de fornøyde med det de har oppnådd på egen hånd:

– Vi har solgt nesten 1500 app-er siden januar uten markedsføring, og det er bra, sier han.

Interaktiv barnebok

I en kommentar om bildebokens fremtid, skrev Dagbladets Marie L. Kleve at appboken til brødrene Standal ligner mer på et dataspill.

– Jeg ville heller kalt det en interaktiv barnebok, sier Bård.

Han mener at appbøker er en fin måte for barn å leke med digital litteratur på, og at ettersom flere skaffer seg lesebrett, vil man kunne se historier for barn bli formidlet på en helt ny måte.

– Barnebøker passer flott på lesebrett. Der er det gode muligheter for å lage noe som barn virkelig kan bli underholdt og engasjert av, sier han.

– Kjedelige og tradisjonelle

Ine Marit Torsvik Bertelsen

Blogger Ine Marit Torsvik Bertelsen.

Foto: Åse Karin Hansen / NRK

Mange norske forlag jobber nå aktivt med utvikling av appbøker, men utvalget er foreløpig fortsatt begrenset.

I fjor ga Gyldendal ut Tor Åge Bringsværds og Lisa Aisatos Tambar er et troll og Tambar og harepusene som applikasjon. For et par uker siden lanserte også utviklingsselskapet Appelsin en appversjon av barneboken Bark & Snerk.

Blogger Ine Marit Torsvik Bertelsen, som hovedsakelig skriver om barne- og ungdomsbøker og dataspill, har testet ulike barnebokapp-er, og er ikke imponert av det hun har sett så langt.

– De fleste appbøker som jeg har sett, utnytter ikke potensialet som ligger i et lesebrett som iPad. De fremstår som ganske tradisjonelle og lite innovative, sier hun.

Likevel er bloggeren spent på å se hva forlagene kommer opp med i tiden som kommer.

– Jeg synes at dette går i riktig retning. De nyeste bøkene som har kommet, er bedre enn det jeg hadde sett tidligere. Jeg håper at flere forlag vil hive seg ut i appbokmarkedet, sier Bertelsen.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober