Klart for mer gruve-reality

Også produsentene av «Deadliest Catch» har fulgt med på dramaet i Chile. Nå skal de lage reality fra amerikanske gruver.

Reddet ut fra gruven

Interessen for gruvearbeiderne er enorm - og den kommer fra hele verden. Her snakker bolivianske Carlos Mamani med media etter å ha blitt reddet opp fra San Jose-gruven.

Foto: Natacha Pisarenko / Ap

Spike TV har latt seg inspirere av de 33 arbeiderne som satt fast i San Jose-gruven i Chile. Og produsentene smir mens mens jernet fremdeles er varmt.

Allerede denne måneden starter et TV-team opptakene i kullgruvene i den amerikanske staten West Virgina, ifølge CNN.

LES: Ny hverdag for gruvearbeiderne

LES: Aller mest glede i Chile

Det er mannen bak serier som «Deadliest Catch», «Ice Road Truckers» og «Ax Men» som skal produsere dokumentar-serien, som har fått navnet «Kull».

SAMLESIDE: Alt om gruveulykken i Chile

– Gruvearbeid er en viktig del av den amerikanske økonomien. Det er også livsnerven i flere samfunn, både i USA og over hele verden, sier Sharon Levy, sjef for det amerikanske TV-selskapet.

LES: Slik var dagene i dypet

Serien skal fokusere på modige kvinner og menn og deres familier, som må tåle påkjenningene med et så anstrengende yrke som dette, heter det fra selskapet.

Se video Gruveulykken i Chile fra A til Å:

Video Gruveulykken i Chile fra A til Å

For det er et risikofylt yrke.

Rundt om i verden dør minst 12.000 gruvearbeidere på jobb hvert år, ifølge beregninger fra ICEM, Den internasjonale kjemi-, energi-, gruve- og fabrikkarbeiderforeningen.

Kina er verstingene, men også i Chile jobber folk under til dels svært farlige forhold.

I den over 100 år gamle San Jose-gruven har det blant annet blitt brukt dårlige treplanker for å sikre utgravde tunneler i stedet for å bruke sikre stålkontruksjoner.

LES: Ventet på mannen i 70 dager

Serien skal etter planen sendes i april neste år.

Kulturstrøm

  • Utsetter Michelin-utdelingen

    Utdelingen av årets stjerner til nordiske gourmetrestauranter er utsatt på grunn av pandemien. Den prestisjefylte Michelin-utdelingen skulle holdes i Stavanger 8. februar, men er utsatt til mai. Kun kort tid etter prisutdelingen i februar 2020 måtte de fleste gourmetrestaurantene stenge.

  • Fall i champagne-salget i fjor

    Salget av champagne falt 18 prosent i fjor, opplyser bransjeorganisasjonen CIVC. Koronapandemien førte til stengte barer og restauranter i 2020, men nedgangen var mindre enn CIVC fryktet etter den første nedstengingen i mars og april.