Hopp til innhold

Klart for mer gruve-reality

Også produsentene av «Deadliest Catch» har fulgt med på dramaet i Chile. Nå skal de lage reality fra amerikanske gruver.

Reddet ut fra gruven

Interessen for gruvearbeiderne er enorm - og den kommer fra hele verden. Her snakker bolivianske Carlos Mamani med media etter å ha blitt reddet opp fra San Jose-gruven.

Foto: Natacha Pisarenko / Ap

Spike TV har latt seg inspirere av de 33 arbeiderne som satt fast i San Jose-gruven i Chile. Og produsentene smir mens mens jernet fremdeles er varmt.

Allerede denne måneden starter et TV-team opptakene i kullgruvene i den amerikanske staten West Virgina, ifølge CNN.

LES: Ny hverdag for gruvearbeiderne

LES: Aller mest glede i Chile

Det er mannen bak serier som «Deadliest Catch», «Ice Road Truckers» og «Ax Men» som skal produsere dokumentar-serien, som har fått navnet «Kull».

SAMLESIDE: Alt om gruveulykken i Chile

– Gruvearbeid er en viktig del av den amerikanske økonomien. Det er også livsnerven i flere samfunn, både i USA og over hele verden, sier Sharon Levy, sjef for det amerikanske TV-selskapet.

LES: Slik var dagene i dypet

Serien skal fokusere på modige kvinner og menn og deres familier, som må tåle påkjenningene med et så anstrengende yrke som dette, heter det fra selskapet.

Se video Gruveulykken i Chile fra A til Å:

Video Gruveulykken i Chile fra A til Å

For det er et risikofylt yrke.

Rundt om i verden dør minst 12.000 gruvearbeidere på jobb hvert år, ifølge beregninger fra ICEM, Den internasjonale kjemi-, energi-, gruve- og fabrikkarbeiderforeningen.

Kina er verstingene, men også i Chile jobber folk under til dels svært farlige forhold.

I den over 100 år gamle San Jose-gruven har det blant annet blitt brukt dårlige treplanker for å sikre utgravde tunneler i stedet for å bruke sikre stålkontruksjoner.

LES: Ventet på mannen i 70 dager

Serien skal etter planen sendes i april neste år.

Kulturstrøm

  • Endrar på Taylor Swift-billettar i Sverige

    Ticketmaster gjer endringar på billettane som er selde til konsertane Taylor Swift skal halde i Stockholm neste veke, melder Expressen.

    Dei rundt 200.000 selde billettane var personlege. Det vil seie at den som kjøpte billettane, også var den som måtte bruke dei i dåra.

    Ordninga fekk kritikk, og no har Ticketmaster snudd.

    – Arrangøren har fjerna den tidlegare regelen for å gjere det enklare for fansen å bruke billettane sine, skriv dei ein e-post til kjøparane.

    Taylor Swift opptrer i en rosa paljettdrakt på Monumental stadium på Eras Tour-konserten i Buenos Aires i Argentina i november i 2023.
    Foto: Natacha Pisarenko / AP
  • Det kan bli streik under filmfestivalen i Cannes

    Ei veke før filmfestivalen i Cannes startar, kan det bli streik i filmbyen, skriv NTB,

    Rundt 100 personar, blant dei kinomaskinistar, billettseljarar og pressekontaktar, protesterer mot lønns- og arbeidsvilkår.

    Dei seier at dei ikkje ønsker å sette festivalen i fare, men få merksemd rundt spørsmål dei har prøvd å løfte fram i lang tid.