Kjæreste med kollega

Er det bra eller dårlig for arbeidsmiljøet når to kolleger står og kysser over kopimaskinen? Romantiske forhold på jobben blir stadig mer vanlig i Norge.

Par, kjærlighet, samliv
Foto: lev dolgachov

Hør: Kjærlighet på jobben

I følge Aftenposten har nesten seks av ti nordmenn hatt et romantisk forhold til en kollega. Organisasjonspsykolog Henning Bang ved UIO mener romantikk mellom ansatte i samme bedrift blir stadig mer vanlig.

Ikke overraskende

- Arbeidsplassen er viktigere, vi tilbringer mye tid der sammen med andre, mulighetene er dermed store for at noen også blir par, sier Bang.

Han er ikke overrasket over at flere finner tonen med en kollega, og synes i utgangspunktet at flørting på jobben kan være et gode. Problemene begynner først når flørten går over til å bli et seriøst forhold.

Tvilsom fordeling av goder

Bang mener det ikke er selve paret som opplever forholdet som problematisk, men alle de andre ansatte.

- Det som er vanlig er at de andre ansatte kan begynne å mistenke paret for å gi hverandre goder som de andre ansatte ikke får, i form av lønn, reiser, osv.

Dette er særlig tilfellet der en sjef er involvert i et forhold. Ellers kan det oppstå mye hvisking og tisking, samt pinligheter, sier Bang.

Tre romantiske kombinasjoner

Dersom du er interessert i å bli sammen med en kollega, er det noen kombinasjoner som er farlige. Et forhold mellom en sjef og en underordnet bør ikke forekomme, sier Bang. Heller ikke et forhold mellom to som jobber for tett. Det eneste forholdet som Bang tror kan gå bra er forhold mellom to som arbeider i to ulike divisjoner eller enheter.

Mer bevisste på forholdet?

Sissel Grønli og Tommy Geving

Sissel Grønli fant kjærligheten på jobb. Her sammen med kollega Tommy Geving.

Foto: Agnete Daae-Qvale Holmemo / NRK

- Her på huset er det flere par som har truffet hverandre på jobben, jeg tror det er minst ti par. Det sier Sissel Grønli, presseansvarlig ved Trøndelag Teater. Selv har hun funnet kjærligheten med en lystekniker ved teateret, og en av kollegene er eksmannen hennes.

- Jeg tror personer som har et forhold med en kollega er veldig bevisst, og tenkt litt på hvordan det vil bli hvis det oppstår krangler eller andre ting. Jeg tror man er litt føre var.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

 • Slutt på 20th Century Fox

  Walt Disney har avsluttet bruken av et av underholdningsbransjens mest kjente merkenavn, 20th Century Fox. Disney kjøpte studioene fra Rupert Murdoch i fjor for over 71 milliarder dollar, og nå er de døpt om til 20th Television (NTB).

  20th Century Fox logo
  Foto: VALERIE MACON / AFP/Scanpix
 • Tate-musea seier opp fleire hundre

  Kunstmuseet Tate Modern i London og systermusea i London, Liverpool og St. Ives seier opp halvparten av dei tilsette på kommersiell side. Det er snakk om 313 stillingar i butikkane, kafeane og restaurantane til musea, skriv The Guardian.

 • Göran Forsmark er død

  Den svenske skuespilleren Göran Forsmark er død, 65 år gammel. Det melder Aftonbladet. Han har spilt i over 100 film- og TV-roller. Han er kjent fra blant annet «Jägarna»og «Skärgårdsdoktorn».