NRK Meny
Normal

Kårer årets verste bistandsvideo

Den internasjonale «Rustne radiator»-prisen skal utfordre klisjeer og stereotypier om Afrika i bistandsorganisasjonenes innsamlingsvideoer. Her er juryens nominerte verstingvideoer.

Juryen for «Den gyldne radiator» og «Den rustne radiator»

VERDEN SETT MED SØR: Denne juryen skal kåre arvtakeren til fjorårets «Rustne Radiator», Christian Children's Fund of Canada (øverst i midten). Organisasjonen er også i år nominert. Jurymedlemmene er (øverst fra høyre, med klokka): Boima Tucker, Rosebell Kagumire, David Girling, Rafia Zakaria og Teddy Ruge.

Foto: SAIH

Jørn Wichne Pedersen

UTFORDRER KLISJEENE: Jørn Wichne Pedersen i SAIH vil at hjelpeorganisasjoner tenker over hvordan de fremstiller dem de vil hjelpe.

Foto: Erik Myrum Naess

– Den rustne radiator er en pris vi ønsker å dele ut hvert år til det vi mener er den mest skadelige innsamlingsvideoen som bistandsorganisasjoner har brukt til å samle inn penger, forteller Jørn Wichne Pedersen, leder for Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH).

Inspirert av egen Youtube-suksess

Prisen, som i år deles ut for andre gang, ble til etter at organisasjon lanserte den satiriske kampanjevideoen «Radi-Aid» i 2012, som raskt ble en viral suksess.

I videoen ser vi en gruppe afrikanere mobilisere alle gode krefter og spille inn en «USA for Africa»-aktig låt, alt for å bringe radiatorer til frosne nordmenn.

Videoen var ment å utfordre stereotype oppfatninger om Afrika ved å snu den tradisjonelle fortellingen om vestlig bistand på hodet. Den årlige radiator-prisen har samme formål, forteller SAIH-leder Pedersen.

– Med «Den rustne radiatoren» ønsker vi å skape en avskrekkende effekt, slik at bistandsorganisasjoner i fremtida tenker over om de fremstiller dem de ønsker å hjelpe på en god måte.

Fire nominert til verstingpris

Med seg på laget har SAIH fått en internasjonal jury bestående av bistandsarbeidere, aktivister, akademikere og journalister med tilknytning til det afrikanske kontinentet (se faktaboks).

– På hvilken måte er de nominerte videoene skadelige?

– Det som kjennetegner de nominerte til den rustne radiator, er at de bruker forenkla halvsannheter og stereotypier, og fremstiller fattige mennesker som apatiske ofre som trenger hjelp fra oss rike velgjørere. Det skaper en distanse mellom «dem» og «oss», og mens de blir fremstilt som nærmest objekter, fremstår vi som heltene som må rydde opp. Det er en virkelighetsbeskrivelse vi ikke kjenner oss igjen i det hele tatt, sier Pedersen.

Dette er de nominerte til «Den rustne radiator»:

Concern Worldwide

Fra juryens begrunnelse: «Hva slags mor ville puttet sitt lidende barn midt i sola og bare sitte der? Dette er direkte iscenesatt, med sjokkerende bilder av barn i høy oppløsning.»

Redd Barna USA

Fra juryens begrunnelse: «Dette er et forsøk på å få Facebook-likes og klikk ved å plassere sex og fattigdom sammen. Ved å bruke kjendiser på denne måten, blir budskapet hult og meningsløst. Modellene blir fremstilt som dumme.»

Christian Children's Fund of Canada

Fra juryens begrunnelse: «Fjorårets vinner er tilbake! Vi trodde dette var en parodi av den. De bruker i bunn og grunn de samme scenene de alltid bruker, vi skulle gjerne visst hvor gamle disse opptakene er.»

Feed A Child

Fra juryens begrunnelse: «Rasisme er ikke noe fra 200 år tilbake, det er noe som er veldig til stede i Sør-Afrika i dag. Det er interessant hvordan denne ble produsert av en av verdens største reklamebyråer, og hvordan de feilet så fullstendig.»

Tre nominerte til gullradiator

Det er imidlertid ikke bare refs å få for bistandsorganisasjonene.

SAIH deler også ut «Den gylne radiator», som skal fremheve positive fremstillinger av Afrika og den sørlige halvkule.

– Vi vil at «Den gylne radiator» skal ha en sterk motiverende effekt og fremheve kreative filmer som vi ønsker andre skal se og etterleve i sitt kommunikasjonsarbeid, sier Pedersen.

Blant de nominerte finner vi blant annet SOS Barnebyers mye omtalte video med den frysende gutten på trikkestoppet, som på kort tid ble organisasjonens mest vellykkede kampanje noensinne.

Dette er de nominerte til «Den gylne radiator»:

Redd Barna Storbritannia

Fra juryens begrunnelse: «Du føler med jenta som om det var noen du kjente i nabohuset eller som dine barn gikk på skole med. Den understreker det universelle i lidelse og empati, og bryter med rasestereotyper rundt hvem som lider.»

SOS-barnebyer Norge

Fra juryens begrunnelse: «Denne videoen setter krigen i Syria inn i giverens kontekst, og bringer 'den andre' til noe de kan forstå. Videoen bruker noe folk er kjent med – kaldt vær, og hva de ville gjort hvis de så et barn i deres eget samfunn i en slik tilstand – og viser ekter menneskers reaksjoner til et problem der de fleste er villige til å hjelpe.»

Oxfam

Fra juryens begrunnelse: «Hvordan landbruk påvirker folks liv er et vanskelig tema, men denne videoen presenterer problemet med perspektiver fra bakkenivå. Dette trenger å utforskes oftere.»

Nå ønsker SAIH publikums hjelp til å stemme frem årets verste og beste bistandsvideo. Vinnerne – eventuelt vinneren og taperen – av prisene kunngjøres 2. desember.

Organisasjonen bak den sør-afrikanske «Feed a Child»-kampanjen forklarer i en e-post til NRK at deres utgangspunkt var at hunder i Sør-Afrika i mange tilfeller spiser bedre enn barn. De kommenterer ikke premissene for prisutdelingen eller juryens begrunnelse.

Organisasjonen Concern svarer at de er avhengige av å formidle problemene knyttet til hungersnød til det britiske publikum, og at filmen gjenspeiler virkeligheten i Tsjad, der svært mange barn er underutviklet og undervektig som følge av underernæring.

De øvrige nominerte i «verstingklassen» har så langt ikke svart på NRKs henvendelser.

Les: Norsk Afrika-humor får internasjonal oppmerksomhet

Flere kulturnyheter