NRK Meny
Normal

Norsk Afrika-humor får internasjonal oppmerksomhet

En satirisk hjelpevideo laget av norske studenter får internasjonal oppmerksomhet og har blitt sett over 130 000 ganger på Youtube.

Erik Schreiner Evans

Erik Schreiner Evans, president i SAIH, ble i dag intervjuet av BBC i forbindelse med den satiriske Afrika-videoen som har blitt populær på Youtube.

Foto: pressefoto / SAIH

Videoen, som er markedsføring for det fiktive prosjektet «Radi-Aid», viser afrikanere som synes synd på kalde nordmenn i vinterkulda. Derfor vil de sende radiatorene sine til Norge, for å «gi noe tilbake».

Den satiriske videoen spiller blant annet på de kjente «We Are The World»-sangene.

Sangkoret i filmen er fra Durban i Sør-Afrika, mens Wathiq Hoosain og Bretton Woods står for henholdsvis musikk og tekst.

– Folk liker videoen

Videoen har i skrivende stund blitt vist over 130 000 ganger på Youtube, og flere har medier, som Guardian, har skrevet om den:

«Who ever said Norwegians don't have a sense of humor?», skriver Caitlin Chandler i den engelske avisa.

– Det virker som folk synes den er morsom, og at de tar humoren.

Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) står bak videoen. President i hjelpefondet, Erik Schreiner Evans, mener oppmerksomheten kommer av videoens tema.

– Vi tolker den store oppmerksomheten som at folk liker videoen, og at den fokuserer på noe mange synes er viktig. Nemlig nyansert informasjon om nord-sør-spørsmål.

Men Evans er overrasket over den internasjonale oppmerksomheten.

– I utgangspunktet tenkte vi mest på Norge som målgruppe, men vi ser jo at dette er en generell tendens i hele vesten, at folk skjønner disse stereotypene, sier han til NRK.no.

Evans har fulgt spredningen av videoen på sosiale medier. Han forteller at den er godt spredd over hele den vestlige verden, men at den dessverre ikke har nådd Afrika ennå.

– Den har spredd seg godt, helt bort til Canada. Men jeg håper den kommer til Afrika også.

Intervjuet av BBC

I dag var det ekstra travelt hos SAIH. I tillegg til at videoen har blitt skrevet om av norske medier og snakket mye om på sosiale medier, ville BBC intervjue Evans via Skype.

–Hvordan gikk intervjuet?

– Det gikk veldig bra, jeg tror jeg fikk forklart dem godt hva saken dreier seg om. Det er veldig kult med all denne oppmerksomheten, det viser jo at dette er noe folk har følt litt på.

Intervjuet blir sendt allerede i kveld klokken halv sju, norsk tid, på BBCs TV- og radiokanaler.

– Da skal jeg nok sitte og følge med ja.