I Reiseradioen i dag var programleiarane (Hanne Hoftun og HC Andersen) sultne, og då blei det vaflar i studio. Birte Njøsen Horne og Rune Alstedt var gode vaffel-hjelparar. Med tre vaffeljern (eit dobbelt) blei det full aktivitet i studio.
- Det lukar godt, fortel Rune og trekk pusten godt inn.
Tre typar
Det var tre forskjellege typar vaflar som blei laga i studio, og då måtte det sjølvsagt bli konkurranse, kven er den beste?
Dei forskjellege typane var ferdigrøre på boks, poseblanding, som ein tilsett smør og vatn og sist, men absolutt ikkje minst, HC si heimelaga vaffelrøre!
Sjømannskirka, sjølvsagt
Sjømannskirka er jo kjent for sine vaflar, overalt i verda kan nordmenn få seg ein kopp kaffi, ein god prat og sjølvsagt ei vaffel!
Utenlandssjef i Sjømannskirken Espen Feilberg-Jacobsen var den store dommaren i konkurransen, han fekk smake på dei tre forskjellege vaflane, og den store vinnaren var sjølvsagt dei heimelaga vaflane til HC.
Då vaffelsteikarane Birte Njøsen Horne og Rune Alstedt skulle kåre ein vinnare blei det sjølvsagt den same vaffelen som vann.
- Dette var politisk korrekt, seier HC og ler.
Her er oppskrifta til HC:
150 g smelta margarin
1 ts vaniljesukker
1/2 ts melis
1 sp sukker
1/2 ts kanel
2,5 dl rømme
6 dl mjøl
5 dl vatn
Lytternes vaffeloppskrifter
Det var mange oppskrifter som kom inn til Reiseradioen under sending, og her finn du alle dei forskjellege oppskriftene og ideane lyttarane har sendt inn.
Innsendte idear:
Bruk havregryn og evt litt biola så er grove vafler et godt lunchalternativ for små barnemager hjemme eller på tur! Mmm..-kjenner lukta! Hilsen aase marie.
Jeg bruker alle salgs rester i vaffelrøra. Rømme vaniljesaus, bløtkake osv. Men jeg prøvde med fårikål, det var ikke noe særlig. Hilsen Torild
Min mor visste att vi elsket vaffler som små, derfor blandet kruskakli og kanskje til og med corn flaces i. Og då ble den sunn og veldig god. Holger M. RØYSET
Bruk farris i vaffelrøra i stedet for bakepulver. Da blir vaflene så lette og fine.
Kjøpte vaffeljern for belgiske vafler (firkantige) i sommer. Bruk tradisjonell røre. Stekes;-) & server m vaniljeis& bringebær. Vakkert & utrolig godt! Lill
Når jeg lager vafler... Alltid egg samt 1 pose med vaniljesauspulver og ca 1 ts sitronsaft- eller ca 1 dl appelsinjuise i røren... Vi spiser dem før de har blitt kald- og kun med smør på- ingen sukker, for såå mye smak av dem.. Nam nam
Et godt tips for gode vafler som vi av og til bruker: ha i rosiner, det blir kjempegodt:-) Brit fra det blide sørland!
Vaffler med leverpostei og majones er knallgodt! :-) Mvh Elin
Oppskrift på gode vaffler: Egg, melk, mel, sukker, 1 ts vaniljesukker, 3 ss smelta honning, 1 beger seter-rømme (3 dl) Dette røres sammen. Dette blir verdens vaffler. Lykke til. Mvh John Kjensberg, Korshamn.
Spekemør er fantastisk godt på vafler!
Heia! Jeg bruker alltid hjorthornsalt i vaffelrøra.Det har jeg lært av min gamle bestemor fra barnsben av.Stor forbauselse blant folk rundt meg,som hårdnakket insisterer på at det SKAL være bakepulver!
Men når de får smake dem...da blir det schtille,gett!
Skikkelig vaffelrøre må ha en rikelig mengde Baileys. Velbekomme. Hilsen Terje.
For de som ikke tåler melk, bruk appelsin, eller eplejus i vaffelrøra. Veldig godt!
Prøv en Mossing. Det er pølse i vaffel. Kjempeslager!
Har noen a dere prøvd Toros glutenfrie vaffelrøre? Får alltid enormt stor suksess m den. Beste vafler jeg har spist :-) Hilsen en uten glutenallergi
Egg, sukker, melk, fløte, rømme, kulturmelk, mandeldråper, kardemomme, hvetemel og smør :-)Trine Ingvaldsdotter Garnes :-)
Litt vaniljesukker, kanel og kardemomme er godt i vaflene. Hilsen signe og gutta på knaben
I vafler bruker jeg det jeg har i kjøleskapet. Alltid noe surt, og alltid kardemomme. Rester av rømmegrøt gir de beste vaflene av alt! Rømme og jordbærsyltetøy på er fast følge..........;) Kos dere!:) Lise
Hei! Prøv me litt natron Så det hæves my beir i hjernet:p det jør deinj lufti å go.
mamma har banan i vaffelrøra. Det er veldig godt!
Jeg bruker bestandig noe " surt " i vaffelrøra. Feks kulturmelk. Det gir kjempegod smak. Ikke noe sukker, men gjerne havregryn. Nam- nam. Hilsen Trine olsen , Moelv
Egg er kun et hevemiddel som kam erstattes med f.eks. bakepulver.
Bruk rikelig med sæterrømme i vaflene, så trengs det ikke egg. Men husk litt natron så slipper du sursmaken på vaflene. Bon apetit.
4 egg, 6ss sukker, 200 gr margarin, 400 gr hvetemel, 2 dl H melk, 3 dl Surmelk, 1 ts natron, 1/2 ts bakepulver, La røren stå en time å svelle. Dette er blitt favoritten hos oss. Hilsen Jorunn
Som lærer på Helgelandskysten for 43 år siden fikk jeg vafler laget av måseegg og torskerogn.Det var godt og sundt.Astrid Bergan Holt
Etter å ha laget hjemmelaget vaffelrøre i mange varianter i over 20 år har jeg funnet den optimale vaffelrøren nemlig TORO på pose. Vi har alltid med oss noen poser til Spania, hvor vi steker vafler på terrassen – de dufter over hele området. Med hjemmelaget jordbærsyltetøy laget på spanske bær! Mmmmmm!! Hilsen Ragnhild
Noe som er vannvittig godt på vafler er ”mango og ananas sweet chili sauce.” Det høres litt rart ut, men det er kjempedeilig fordi det blir ikke søtt kliss, men en liten brann i halsen. Anbefales på det varmeste!
Tips/Vaffelrøre Husk å ha i mye kardemomme pluss en dersj med vanilje sukker. En stor porsjon vaffelrøre ( denne er en slager til fredagskaffen på jobben). 2 kg mel 3/4 kg sukker 4 liter helmelk 40 g kardemomme (1 glass) 2 spiseskjeer vanilje sukker. 1 spiseskje bakepulver 1 flaske flytende Olivero eller margarin Vennlig Hilsen Anders Brun
Jeg manglet egg en gang og brukte bittelitt gjær – de ble ok! Hilsen Anette Rasmussen
Hei, mine vaffler kryddres med piri piri eller kaiennepepper, kardemomme og kanel. Da det ikke tåles melk og sukker i denne familien bruker vi kokoskrem, vann, egg, palmesukker, bakepulver, og hvetemel. har ikke i smør fordi det er så mye fett i kokoskremen. Hadde bare så lyst til å fortelle dere dette at det går an å lage gode vaffler uten alle de vanlige ingrediensene. Disse er blitt en slager her. Med vennlig hilsen Synnøve Johnsen.
Min mor og dermed også jeg, lager bestandig vaflene uten ogg og med hjortetakksalt som hevingsmiddel. Sprø og kjempegode!!!Anne-Lise
Vafler uten egg og melk 3 ss sukker 2-3 ts Loprofin (eggerstatter fåes i helsekostforretninger) 1/2 l melk som tåles (havremelk eller lignende) 1/2 ts salt 1/2 ts bakepulver ca. 100 g margarin uten melk mel til røra blir passe tykk Mvh Steinar
Vaffel utan egg går veldig bra. Eg har i mykje rømme, litt smør og litt byggmjøl. Kjempegode med brunost på!! Sommarhelsing fra Anne-Marit i Valdres PS: Reiseradioen er eit kjempefint program som eg høyrer på heile sommaren. Takk!
Prøv med jordbærcultura eller bringebærcultura i røra, sjokolademelk kan også brukes. Da sparer du pålegget. Hilsen Roy Kvernhaug 47751567
Har inntrykk av at mange liker vafler sammen med rørt jordbær (eller syltetøy) og litt rømme, eller med ost (gul eller brun). Selv har jeg benyttet et tynt lag med smør sammen med kokt egg i skiver. Noe som jeg også syneser skikelig digg er en skive trønderfår på hvert vaffelhjerte. Mvh Tor
Vafler uten egg lager jeg ofte men for å binde røra sammen bruker jeg råmelk. Det er den første melka som melkes etter at kua har kalvet. Den er rik på protein som binder vaffelrøra sammen. Så godsnakk med en melkebonde så ordner det seg. Hilsen Bjørn Ove Finseth, for tiden på gårdsferie i Vågå.
Vaniljesaus til overs? Ha det i vaffelrøra og vaflene vert nydelege.
Det viktigste er jernet. Gamle jern til å legge på platen. Stort. Jeg måtte ut med 1000 kroner for mitt, i et arveoppgjør. Rømme, sur melk, egg, også kan man variere med stivpisket vitte. Da blir de luftige. :-) Lars
Det beste ved vafler er tilbehøret, nemlig COIENTREAU LIKØR. Da spiller det ingen rolle hva vafelen er gjordt av. Trygve
Jeg bruker godt med egg, smør, vaniljesukker og Vikingmelk som prikken over ien får bestandig masse skryt for kjempevaffler.