Kan styre lynnedslag

Alle smågutters drøm er blitt virkelighet.

Lynnedslag.

Med den riktige laseren kan enhver få lynet til å slå ned.

Foto: AP

Hvem har ikke drømt om å kunne kontrollere lyn og torden, styre det dit en ville, la det slå ned med et lite vink med fingrene?

Eller eventuelt fjerne uværet når det passer dårlig, når man drikker en kaffe på utekafeen eller ikke minst på fisketur?

Kart: Hvor regnet det mest?

Med laser

Nå ser det ut til at enhver kan bli Tor med hammeren.

Les saken: Vern deg mot lynnedslag

Forskere ved Universitetet i Geneve har nemlig klart å utløse tidlige stadier av lyn ved å skyte en laserstråle opp i ladede skyer over New Mexico, skriver National Geographic.

Trygge flyplasser

Teknologien er ennå ikke fullt utviklet, men forskerne anser det som et viktig steg på veien til å gjøre flyplasser, kraftanlegg og andre viktige installasjoner tryggere.

Les saken: Gjør barna trygge i tordenvær

Slike kontrollerte nedslag kan nøytralisere lumske skyer og slik forebygge farlige situasjoner.

Kulturstrøm

  • Mobbeombud raser mot mobilspill

    Mobilspillet Game of Sultans får mobbeombudet i Buskerud, Bodil Houg, til å se rødt. Hun har sett seg lei på spill som skaper kroppspress blant unge, forteller hun til NRK Nyheter. – At du kan fete opp fiendens damer, for da blir de mindre attraktiv å gifte bort, som en verdi i ditt maktimperium, er hårreisende og imot alt det vi i vårt samfunn prøver å bygge opp, sier hun. Det kinesiske selskapet som står bak utviklingen av spillet har ikke svart på NRKs gjentatte henvendelser.

  • Bokhandlerprisen til Simon Stranger

    Simon Stranger får årets Bokhandlerpris for romanen «Leksikon om lys og mørke», skriver Bokhandlerforeningen i en pressemelding. Det er ansatte i bokhandler over hele landet som har stemt fram boka blant årets norske bøker innenfor skjønn- og generell litteratur. – For en utrolig ære, sier Simon Stranger. Ti bøker var nominert til prisen. – Hadde vi levd under krigen ville vi blitt drept, sa Simon Stranger om familien sin, i NRK-programmet Torp da boken kom ut i høst. Og i radioprogrammet Salongen forteller han hva som inspirerte til å skrive boken.

    Simon Stranger
    Foto: Jarl Nymo / NRK