Nede på havets bunn lever kamskjellene. De er noen rare, bløte dyr som bor inne i tykke skall som de kan åpne og lukke. Men selv om de er bløte må du bare ikke tro at de er noen sveklinger. Inni skjelle sitter det nemlig en kjempesterk muskel som kan tyne igjen skalldelene så hardt at man ikke har sjanse til å få dem opp. Det fine med denne muskelen er at den smaker forferdelig godt, og får man servert kamskjell er det altså skjellmuskel man har på tallerkenen!
Lever farlig
Det er ikke bare oss mennesker som liker å spise kamskjell. Krabber og sjøstjerner, for eksempel, begynner å sikle bare ved tanken på skjellbiff. Jammen flaks at kamskjellet har en hel masse med øyne til å speide etter fiender med. Rundt hele kanten av skallet sitter de som perler på en snor, og det første skjellet gjør når det løfter på lokket er å kikke seg rundt i alle retninger. Ved den minste bevegelse klapper det skallet sammen og kniper igjen.
Kamskjellkatapult!
Hvis noen luringer likevel skulle klare å snike seg innpå har skjellet enda et ess i ermet. Det kan nemlig forvandle seg selv til en rakettmotor og skyte seg selv i sikkerhet. Fra skjellet er åpent klarer det å lukke seg igjen så fort at vannet som var inni blir sprutet ut i en gedigen stråle. Dermed fyker skjellet bakover fortere enn krabba får sagt kake.
Formering
Kamskjellet er i den heldige situasjon at det faktisk er både mamma og pappa. Dermed kan det pare seg med seg selv og få en hel masse med unger helt på egen hånd. Likevel vil det helst pare seg med noen andre, for da blir nemlig skjellbarna mye finere.
Helt grumset av egg!
Det der med å være både mor og far på samme tid kan kanskje være litt forvirrende, så derfor snur kamskjellet på hælen sånn omtrent midt i paringsakten. Først er det altså mamma, og slipper ut en hel masse med egg i vannet omkring seg. Så er det pause, men etter en time eller to er det klart for en skikkelig skur med sædceller, og dermed er mamma blitt til pappa. Dermed blir eggene befruktet og suser av gårde med havstrømmene for aldri mer å komme tilbake. Ganske finurlig, ikke sant!!?
Mat
Favorittmaten til kamskjellet er små alger som svever rundt i vannet. Dem kan man nemlig få tak i hvis man siler sjøvannet igjennom en veldig fin sil, og akkurat det har skjellet inne i kroppen sin. Det finnes fantastisk mange slike alger i havet , og dermed er matfatet til skjellene temmelig gedigent!
Oppdrett
Oppdrett av skjell er forferdelig lurt, mener forskerne på Havforskningsinstituttet i Bergen. Det sier de litt fordi de synes kamskjellene er fryktelig gode, men kanskje aller mest fordi det er miljøvennlig. Skjellene synes det er helt greit å finne maten sin i havvannet, og dermed slipper man å dumpe sjøen full av fôr og greier. Skjellbarna må først klekkes og ales opp i innendørs tanker. Men etter at de er blitt store nok til å klare seg i sjøen, trenger man bare å gi dem et sted å bo!