– Det mest fantastiske jeg har sett

Arne Hosøy var på båttur med fire barnebarn da denne store hvalflokken plutselig dukket opp i sjøen ved siden av dem.

Grindhval filmet i Nordhordland

MINNE FOR LIVET: «Oi, den var stor», utbryter ett av de fire barna i båten, i det en hval bryter vannflaten med et stort plask. Videoen er filmet av Arne Hosøy da han var på båttur i Nordhordland 13. august.

Hendelsen ble filmet i Austfjorden i Lindås nord for Bergen torsdag i forrige uke. Arne Hosøy skulle frakte fire barnebarn og en far til en teltsommerleir da de plutselig fikk et syn de sent vil glemme.

– Plutselig så vi en svær flokk av grindhvaler. De var sikkert 20 stykker, og jeg har aldri sett så mange på så nært hold. Helt magisk og sommerens høydepunkt, sier Arne Hosøy.

Han har gitt NRK tillatelse til å vise filmen som ble tatt om ettermiddagen 13. august.

«Det mest skremmende og fantastiske jeg har sett», utbryter Hosøy i videoen.

Et minne for livet

– Ble dere skikkelig skremt?

– Jeg var ikke redd, men en av barnebarna spurte meg: Er de snille? En hval hadde retning rett mot båten, så stupte den ned og svømte under oss. Det ble en stor opplevelse fordi vi skjønte at de verken ville slåss eller angripe oss, bare kose seg og leke, sier Hosøy til NRK.

Du hører at hvalene puster og peser mens dyrene svømmer i overflaten.

De er ikke like lekne og spretne som delfiner. Sitter du i en solid båt er du trygg, men du risikerer å velte om du kommer for nær i kano eller kajakk.

Arne Bjørge, havforsker

«Oi, den var stor», utbryter ett av barnebarna, i det en hval bryter vannflaten med et stort plask.

Åsane-mannen har landsted i sitt barndomshjem på Veland, bare noen kilometer unna. Om bord i båten var tvillingene Marius og Camilla (10), Øystese og Kristine (10) og Anneli (9), som til daglig bor på Eidsvoll.

Da skolen startet i dag hadde de en ekstra spennende feriehistorie å fortelle.

Grindhval filmet utenfor Lindås

RETT VED BÅTEN: Et 20-talls grindhvaler svømte rundt båten til fotografen og barnebarna.

Foto: Arne Hosøy

Vil ikke skade mennesker

Havforsker Arne Bjørge ved Havforskningsinstituttet kan berolige alle som får nærkontakt med grindhval.

– De er utpregede flokkdyr og er ikke et uvanlig syn langs norskekysten på denne årstiden. Det bor nærmere 800.000 grindhvaler i hele Nord-Atlanteren. 12 til 20 hvaler er en rimelig vanlig flokkstørrelse, sier Bjørge til NRK.

Grindhvalhanner kan bli over seks meter lange, mens hunner blir over fem meter.

– Grindhvalen er ikke farlig for mennesker og foretrekker blekksprut og fisk. De er ikke like lekne og spretne som delfiner. Sitter du i en solid båt er du trygg, men du risikerer å velte om du kommer for nær i kano eller kajakk. Men grindhvalen vil aldri bevisst prøve å skade deg, sier havforsker Arne Bjørge.