Normal

Kaizers-film flopper i hjembyene

Filmen «Den tilfeldige rockestjernen» om Kaizers Orchestra har kun solgt rundt fem tusen billetter. Nå blir filmen tatt av plakaten i Bergen og Stavanger.

Helge Risa og Igor Devold

BAK MASKEN: «Den tilfeldige rockestjernen» handler om Helge Risa (til høyre), mannen bak gassmasken i Kaizers Orchestra. Igor Devold (til venstre) er regissør.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Igor Devolds film handler om den gassmaskekledde Kaizers-organisten Helge Risa. Filmpolitiet kalte den «en gavepakke til fansen».

Likevel har publikum uteblitt, og bare 4 836 har sett den på landsbasis.

Nå fjerner kinosjefene i bandets hjembyer Bergen og Stavanger filmen fra programmet – under én måned etter premieren 13. mars.

– 734 har sett filmen i Bergen. Halvparten av disse så den under et spesialarrangement på premieredagen, sier Stein Sørensen, programansvarlig ved Bergen kino.

Plakaten til Den tilfeldige rockestjernen

IKKE LOKKET MANGE: Filmen om Helge Risa hadde premiere fredag 13. mars. Regissøren håpet på 10 000 solgte billetter, men hittil er knapt halvparten solgt.

Foto: Filmweb

– Hva er det å si om slike tall?

– Det må kunne kalles en flopp. En film med én eller to besøkende på visningene har ikke noen rett til å vises på kino. Det kan vi ikke holde på med.

Søndag siste sjanse i Stavanger

Situasjonen er ikke bedre i Rogaland. 286 billetter ble solgt i Sandnes, mens 894 tok turen til kinosalene i Stavanger for å se musikkdokumentaren.

– Publikum har ikke funnet veien til kinoene. Etter hvert trappet vi filmen kraftig ned i salstørrelse, sier filmsjef Stig Pedersen i SF Kino.

Han sier søndag er siste sjanse å se filmen i Stavanger.

– I Sandnes tok vi filmen av etter et par uker. I Stavanger går den gjennom helgen før vi tar den av, sier Pedersen.

Saken fortsetter under bildet.

Kaizers Orchestra

INTENST: Helge Risa var mannen med gassmasken i Kaizers Orchestra, og var kjent for sin hamring på oljefat. Bildet er hentet fra filmen.

Foto: Tour de Force

Håpet på 10 000 solgte

De som deretter vil se filmen på kino, må ta turen til Oslo. Filmen vises inntil videre fortsatt på Klingenberg kino i hovedstaden.

Regissør Igor Devold er uenig i at besøkstallene gjør filmen til en flopp.

– Tatt i betraktning at dette er en litt sær tilnærming til dokumentarsjangeren og handler om det minst kjente medlemmet i et oppløst band, så kunne man også sett dårligere tall, sier han.

Devold er likevel skuffet over besøkstallet, og sier han hadde håpet på det dobbelte.

– Men det er et veldig tøft marked nå, og kinoene skal tjene penger. Da blir det utfordrende for en liten film med begrensede midler til reklame å konkurrere med for eksempel «50 Shades Of Grey», sier han.

regissør Igor Devold

– HAR LÆRT MYE: «Den tilfeldige rockestjernen» er Igor Devolds debut som langfilmregissør.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Har DVD-avtale i boks

«Den tilfeldige rockestjernen» er Devolds første langfilm. Den norsk-polske regissøren sier han har lært mye om markedsføring i lanseringsprosessen.

– Det var den mest sette norske filmen premierehelga, med 2 200 solgte billetter. Jeg håpet det ville øke interessen, men så var lanseringsbudsjettet brukt opp. Da stoppet det opp, selv om vi fikk gode tilbakemeldinger på Filmweb.

– Hvor kan fansen se filmen når den er ferdig på kino?

– Filmen kommer på kino i Nederland 8. mai, og vi jobber med festivaldistribusjon. Vi har også en DVD-avtale klar, og håper å få solgt den til TV, avslutter han.

LES OGSÅ:

Filmanmeldelse av «Den tilfeldige rockestjerne»

SE ANMELDELSE: Filmpolitiet gir «Den tilfeldige rockestjernen» terningkast fire.

Kaizersorganist Helge Risa ble rockestjerne uten å ville det - nå har han hovedrollen i ny film om bandet.

SE REPORTASJE: NRK Rogaland møtte Helge Risa i forbindelse med premieren på «Den tilfeldige rockestjernen» i mars.

Kulturstrøm