NRK Meny
Normal

Journalister nektes adgang til Skien fengsel

Skien fengsel slipper ikke inn journalister fordi Behring Breivik sitter der.

Skien fengsel og Breivik

Skien fengsel har et større fokus på sikkerhet mens Anders Behring Breivik sitter der. Blant annet er ikke lenger journalister velkommen.

Foto: Henning Tveito/NRK/Afp

Karl Hillesland

Karl Hillesland

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– I denne perioden kommer ikke journalister inn til oss, sier fungerende fengselsleder Karl Hillesland.

Skien Fengsel, som huser flere av landets tyngste kriminelle har tidligere vært imøtekommende til mediers ønsker om å slippe inn i fengselet. Det er det nå slutt på.

– Større fokus på sikkerhet

I forrige uke ble den terrortiltate 33-åringen flyttet fra Ila til Skien, derfor slipper ingen journalister inn i fengselet lenger.

– I dette tilfellet er det så spesielt at vi ikke vil ha journalister inn. Vi har større fokus på sikkerheten, som er høyere enn vanlig, sier Hillesland.

– Hva med andre insatte hos dere og deres forhold til media?

– Insatte har rett til å treffe media, men det er opp til fengslet å avgjøre når og hvordan. Så eksempelvis et telefonintervju vil foregå på samme måte som tidligere.

– En spesiell situasjon

Dermed høyner man sikkerheten i et av Norges allerede sikreste fengsel ytterligere ved å holde medier ute. Dette er en praksis som også ble gjennomført på Ila da Behring Breivik satt der.

Tidligere skrev NRK.no at fengselet har økt bemanningen i forbindelse med at massedrapsmannen Breivik ble flylttet dit.

– Dette er en spesiell situasjon og vi skal ha en veldig god sikkerhet i dette tilfellet.

Fungerende fengselsleder Hillesland opplever det som negativt at han ikke kan slippe journalister inn i fengselet mens Behring Breivik er der.

– Vi liker jo å fortelle om oss selv. Vi synes vi gjør et godt arbeid og liker å ha et godt forhold til media.

Ytterligere kontroll

I forhold til pårørende av andre innsatte så skal det fortsatt være greit å besøke innsatte i fengselet forteller Hillesland. Men også de vil på grunn av Behring Breivik oppleve et strengere sikkerhetsregime enn tidligere.

– Vi har ikke endret noe på besøket iforhold til andre insatte. Det er like greit å komme inn, men det er ytterligere kontroll i slusa på grunn av Anders Behring Breivik.