NRK Meny
Normal

Jonas Alaska får nytt øvingsrom

Over ti millioner kroner deles ut til både profesjonelle musikere og amatører. Og Jonas Alaska og flere av dem som øver med ham er blant dem som får penger til nytt øvingsrom.

Jonas Alaska

PENGER: Jonas Alaska får penger til nytt øvingsrom

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Alle skal ha mulighet til å spille og oppleve musikk, men da trenger man musikkutstyr, gode lokaler å øve i og scener å spille på, sier daglig leder i Musikkutstyrsordningen, Rhiannon Hovden Edwards.

Musikkutstyrsordningen har delt ut 10 millioner kroner til 69 søkere. Og blant de mest kjente navnene er Jonas Alaska, Highasakite, Invader Ace, Mikhael Paskalev og Bow To Each Other. De har fått nesten en halv million kroner til å bygge to nye øvingsrom.

Highsakite

ØVE: Highasakite får også nytt øvingsrom.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Øvingsrom til band

Det er viktig for alle talenter å ha et sted å øve. Den nye tildelingen fra musikkutstyrordningen gir 19 nye øvingsrom og utstyr til 40 rom. Det betyr at tusen musikere får del i utdelingen.

I Sørum kommune i Akershus bygges det et helt nytt kultursenter med fem nye øvingsrom til band og solister.

– Tilskuddet fra Musikkutstyrsordningen medfører at vi vil få et etterlengtet bandmiljø i Frogner. Disse flotte bandrommene skal fylles med aktivitet både i og etter skoletid av barn og ungdom. Dette vil gi hele kommunen et stort kulturelt løft til glede for alle kommunens innbyggere, uttaler Axel Arnesen, gitarlærer, bandinstruktør og UKM-ansvarlig i Sørum kommune.

33 scener

Hele 33 scener over hele landet har fått støtte til utstyr og det gir en bedre konsertopplevelse for mange.

Kred scene i Brønnøysund får tilskudd på 314.000 kr til lyd- og lysutstyr. Bookingansvarlig og medeier i Kred, Stein Brekk forteller:

− Kred er den viktigste livescenen i Brønnøysund, og vi har vært det siden oppstarten i 2008, forteller Stein Brekk og er glad for at scenen har fått over 300.000 kroner i støtte til å gjøre konsertopplevelsen bedre.

Mange av landets scener drives av ildsjeler som sørger for at konsertene blir best mulig og at artister trekkes til de lokale scenene. Oppgraderingen av flere scener rundt omkring i landet kan føre til at det også vil være aktuelt for større artister å gjeste dem.

Asker jazzscene drives av mennesker som gjør frivillig dugnad. Jazzklubben arrangerer rundt 140 konserter i året. Også der er man glade for å ha fått penger til å utvikle klubben.

Måtte droppe artister

Også bandscener for ungdom har fått støtte. Og i Arendal har Munkebusiness arrangør forening som fyller 35 år og Arendal Rock klubb fått penger.

– Vi hadde ett veldig slitent lydanlegg og måtte droppe kjente artister siden vi ikke kan tilfredsstille kravene til god lyd, noe som er synd siden alle konserter i regi av Munkebusiness har fri aldersgrense forteller Ole Johan Lillegaard, sekretær i Munkebusiness og tidligere leder i Arendal Rock klubb.

Kulturstrøm

  • «9 to 5»-oppfølger

    Skuespillerveteran Jane Fonda bekrefter ifølge People.com at det kommer en oppfølger til filmklassikeren «9 to 5» fra 1980, med Fonda selv, Lily Tomlin og Dolly Parton i rollene.

    Lily Tomlin, Jane Fonda and Dolly Parton laugh at special editon DVD release party of "9 to 5" in Hollywood
    Foto: Fred Prouser / Reuters
  • Steinbrudd i Østfold fredet

    Riksantikvaren har fredet steinbruddet Store Råholmen i Østfold. Steinbruddet hadde en spesiell rolle under 2. verdenskrig. På holmen står fremdeles 260 ferdige blokker, hogd på bestilling til Hitlers påtenkte seiersmonument i Berlin.